مطالعه جایگاه علمی پیامبر (ص) از نگاه تمدن غرب برای ما دستاوردی ندارد

اگر بخواهیم پیامبر(ص) را از نگاه فرهنگ و تمدن غربی مطالعه کنیم، چیزی دست ما را نمی‌گیرد، ایشان برای همه ادوار اصولی را ارائه کرده است که برای درک آن باید در پژوهش نگاه کلامی اتخاذ کرد.

به گزارش خبرنگار شبستان، دکتر رضا دادگر، محقق و پژوهشگر صبح امروز چهارشنبه در نشست حضرت محمد(ص) در بستر مطالعات تاریخ، فرهنگ و تمدن اسلامی با ضمن مقایسه‌ای میان دروسی که در باب فرهنگ و تمدن اسلامی در حوزه و دانشگاه تدریس می‌شود، گفت: آنچنان تفاوت تعبیر در سرفصل‌ها وجود دارد که هنوز گویی به جمع‌بندی در این رابطه که کدام عنوان صحیح است، نرسیده‌ایم و سیر منطقی خاصی برای منابع این دروس ارایه نشده است.

دادگر ادامه داد: با توجه به نقش اساسی پیامبر(ص) در تاریخ و تمدن اسلام شایسته است که عصر نبوی را به لحاظ تمدنی تشریح کنیم. چراکه کتبی که در این رابطه تاکنون ارائه شده است. بیشتر به تأکید پیامبر(ص) در حوزه علم‌آموزی اشاره داشته و مابقی رشد تمدنی و شکوفایی را به 300 سال بعد از پیامبر(ص) و نهضت ترجمه می‌داند. گویی که قبل از آن هیچ نبود.

وی گفت: اگر بخواهیم پیامبر(ص) را از نگاه فرهنگ و تمدن غربی مطالعه کنیم، چیزی دست ما را نمی‌گیرد و دست آخر مجبور می‌شویم سراغ نگاهی که برخی از افراد دارند، برویم؛ مثلا برخی قرن سوم را دوره شاهکار اسلامی می‌خوانند و دوره مؤسس را مورد توجه قرار نمی‌دهند. یعنی جایگاه پیامبر(ص) در برهه‌ای گویی عنوان نمی‌شود.

دادگر افزود: حال اگر می‌گوییم دین اسلام جاودانه است و برای همه دوران‌ها حرف برای گفتن دارد، سؤال آن است که چرا در دوره ظهور خودش و اصطلاحا در دوره مؤسس پژوهشی صورت نگرفته است. با توجه به اینکه می‌گوییم این دین متعلق به همه دوران‌ها است.

وی با ارایه راهکاری در این راستا عنوان کرد: باید الگوهایی را ارایه کرد که دوره‌های مختلف از آن بحث شود، ما نیازهای اصلی و فرعی برای بشر داریم که در بحث فرهنگ و تمدن این تعریف به سوابق و متغیرات تمدنی منوط می‌شود.

دادگر ابراز کرد: در عصر نبوی به علت محدودیت‌های مختلف از جمله مکان و زمان، امکان اینکه مقوله‌های متعدد فرهنگی و تمدنی ارائه شود، نبود. اما با این وضع همچنان این پرسش در اذهان باقی می‌ماند که اگر می‌گوییم اسلام دین همه دوره‌ها است چطور در دوره خودش مطلبی عنوان نشده است و این موضوع چگونه توجیه می‌شود.

وی با اشاره به مؤلفه اندیشه به عنوان یک خصوصیت و ویژگی ثابت در همه دوران‌ها بیان کرد: پیامبر (ص) در همان دوره فرمول و اصولی را به ما ارائه کرده است، بنابراین به زعم شخص من باید نگاه کلامی در پژوهش‌ها در رابطه با شخصیت پیامبر (ص) به جد مورد توجه قرار گیرد.

شایان ذکر است، نشست "حضرت محمد(ص) در بستر مطالعات تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی" صبح چهارشنبه 20 دی درآستانه سالروز رحلت پیامبر اسلام(ص) باحضور رضا دادگر، محقق و پژوهشگر در پژوهشگاه فرهنگ و معارف اسلامی برگزار شد. 

پایان پیام/

کد خبر 215204

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha