به گزارش خبرگزاری شبستان، مرکز تقویم مؤسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران پنجمین همایش "رؤیت هلال و تقویم" را در محورهای بررسی نجومی رؤیت هلال، مباحث تقویم، ابعاد نجومی اوقات شرعی، ابعاد اجتماعی و فرهنگی تقویم، رؤیت هلال و اوقات شرعی و سایر مطالب نجومی مربوط به رؤیت هلال و تقویم برگزار میکند.
بنابر این گزارش، علاقهمندان میتوانند آثار خود را در محور «بررسی نجومی رؤیت هلال» در موضوعاتی همچون ضوابط رؤیت هلال از نظر دانشمندان دوره اسلامی و منجمان معاصر، بررسی مشخصههای نجومی ماه و تأثیر آن در رؤیتپذیری هلال، معرفی یا بررسی جدیدیترین دادهها و فعالیتها در مورد رؤیت هلال، بررسی کارایی و دقت نرمافزارهای رؤیت هلال، معرفی راهکارهای عملی برای پژوهشهای وسیعتر و دقیقتر در مورد رؤیت هلال و تحلیل تبعات نجومی ضوابط فقهی رؤیت هلال ارائه کنند.
معرفی جدیدترین آرایهها یا معادلات طراحی شده درباره تقویمهای هجری شمسی، هجری قمری، قراردادی و میلادی، معرفی جدیدترین شیوههای استخراج تقویم، معرفی مهمترین منابع، اسناد یا مطالعات انجام شده درباره تقویم، قبل و پس از ظهور اسلام، عوامل ایجاد ناهماهنگی در تقویم های ملل اسلامی، بررسی امکان طراحی تقویم واحد(قمری یا شمسی) برای مسلمین با لحاظ ضوابط فقهی و نجومی، مطالعه تقویمهای رایج در ایران، بررسی تقویمهای سنتی نجومی، بررسی تقویمهای محلی ایرانیان و بررسی تقویم در زیجهای دوره اسلامی موضوعات پیشنهادی دبیرخانه پنجمین همایش «رؤیت هلال و تقویم» در محور دوم، یعنی تقویم، است.
همچنین ذیل عنوان "ابعاد نجومی اوقات شرعی" نیز پژوهشگران میتوانند در موضوعاتی همچون اذان صبح در فصل تابستان برای مناطق شمالی اروپا و آمریکای شمالی، اوقات نماز در مناطق قطبی، بررسی ملاکهای گوناگون در تعیین ارتفاع منفی خورشید به هنگام فجر و مغرب و بررسی کارایی و دقت نرمافزارهای موجود در تعیین اوقات شرعی، اقدام به ارائه مقاله کنند.
راهکارهای ترویج فرهنگ تقویمشناسی در میان مردم، بررسی نقش رسانهها در ارتقای دانش عمومی در زمینههای مذکور، تبیین جایگاه آموزش و پرورش در گسترش این مباحث، پیامدهای فرهنگی، سیاسی اختلاف در زمینههای فوق، پیامدهای اقتصادی، اجتماعی اختلاف در تقویم از دیگر موضوعات پیشنهادی اعلام شده در فراخوان همایش است.
این همایش چهارم و پنجم تیرماه سال آینده برگزار می شود و پژوهشگران و محققان میتوانند خلاصه مقالات خود را تا 13 اردیبهشتماه، به صورت یک ستونی در 4 تا حداکثر 6 صفحه A4، شامل عنوان، نام نویسنده یا نویسندگان و آدرس کامل آنها، چکیده، مقدمه، روششناسی، نتیجهگیری، منابع، شکلها، نمودارها و جدولها، از طریق پست الکترونیکی calendar@ut.ac.ir به دبیرخانه همایش ارسال کنند.
در صورت عدم امکان ارسال خلاصه مقالات از طریق پست الکترونیکی، پژوهشگران میتوانند مقاله ماشینشده روی لوح فشرده یا دیسکت را به دبیرخانه همایش واقع در تهران، انتهای خیابان کارگر شمالی، بالاتر از بزرگراه شهید آیتالله حکیم، ساختمان شماره 2 مؤسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران، مرکز تقویم، صندوق پستی 6466 - 14155 ارسال کنند.
شایان ذکر است، علاقهمندان میتوانند برای کسب اطلاعات بیشتر و دریافت پاسخ پرسشهای احتمالی خود به پایگاه اینترنتی Calendar.ut.ac.ir مراجعه و یا با شماره تلفن 61118396 تماس حاصل کنند.
پایان پیام/
نظر شما