خبرگزاری شبستان- بیرجند؛ خراسان جنوبی را می توان به دلیل قرارگیری در موقعیت خاص زمین شناسی، بهشت معادن شرق کشور نامید. آلبوم متنوع و ارزشمندی از انواع سنگ های تزئینی شامل گرانیت، مرمریت، تراورتن مرمر و مجموعه کانی های کم نظیری از کانی های کرومیت، منیزیت، آزبست، هونتیت در کنار ذخایر فلزی مس، طلا، سرب، قلع و تنگستن ... و خاک های صنعتی ارزش منطقه را به وضوح نشان می دهد.
نگاه علاقمند بازارهای جهانی به گرانیت های سبز استان به ویژه پس از اجرای روش برش گرانیت با سیم الماسه که اولین تجربه در ایران بود در تعدادی از معادن گرانیت سبز نشان می دهد که در صورت تمرکز بیشتر و هدفمندتر در این مقوله می توان بسیاری از شاخص های بهره مندی استان را با تکیه بر استعدادهای معدنی بهبود قابل توجهی بخشید.
خراسان جنوبی دارای پتانسیل بالایی در بخش معادن است به طوریکه دارای تنها ذخایر منیزیت ایران (شهرستان بیرجند و شهرستان سربیشه)، بزرگترین ذخیره و معدن آزبست ایران (معدن حاجات نهبندان) بوده و ذخایر و معادن مهم بنتونیت (شهرستان فردوس، سه قلعه)، گرانیت (نهبندان و سربیشه)، گل سفید (بیرجند)، بازالت (شهرستان سربیشه) در خراسان جنوبی مورد بهرهبرداری قرار میگیرد.
یکی دیگر از مهمترین معادن این استان، معدن مس قلعه زری واقع در جنوب غرب این استان (خوسف) است که به علت عیار طلای بالای آن در سطح جهان شناخته شده است.
ذخایر معدنی خراسان جنوبی بیش از 500 میلیون تن است
معاون امور معادن و اکتشافات سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان جنوبی در گفتگو با خبرنگار شبستان در بیرجند گفت: ذخیره قطعی معدنی استان بیش از 589 میلیون تن است که این میزان ذخیره در معادن دارای پروانه بهره برداری 505 میلیون تن است.
محمد سالاری اظهار داشت: در حال حاضر 239 پروانه بهره برداری از معادن در سطح استان وجود دارد که 26 ماده معدنی را استخراج و به بهره برداری می رسانند.
وی مس، انواع سنگ های تزیینی گرانیت، منیزیت و بنتونیت را از مهمترین مواد قابل استخراج از معادن استان ذکر کرد و افزود: سالانه 3 میلیون و 600 هزار تن انواع مواد معدنی از معادن استان استخراج می شود.
معاون امور معادن و اکتشافات سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان جنوبی خاطرنشان کرد: در حال حاضر 2 هزار و 416 نفر در بخش معدن استان مشغول به کار هستند.
وی با اشاره به اینکه یکهزار و 700 کیلومتر از مساحت استان را معادن به خود اختصاص داده اند، گفت: معادن گرانیت خراسان جنوبی به لحاظ مرغوبیت و کیفیت در کشور زبانزد است.
استخراج سالانه 470 هزار تن گرانیت از معادن خراسان جنوبی
سالاری از وجود 67 معدن گرانیت در سطح استان خراسان جنوبی خبر داد و گفت: سالانه 470 هزار تن گرانیت از این معادن استخراج می شود.
وی گرانیت سبز استان را در زمزه گرانیت های صادراتی ذکر کرد و افزود: مقصد گرانیت سبز استان کشورهای اروپایی است.
وی با تاکید براینکه گرانیت خراسان جنوبی از تنوع خوبی برخوردار است، یادآور شد: شهرستان نهبندان با 72 معدن، بیشترین تعداد معادن استان را به خود اختصاص داده است.
زیرساخت های معادن نهبندان نیازمند تقویت
نماینده مردم نهبندان و سربیشه در مجلس شورای اسلامی نیز در گفتگو با خبرنگار شبستان در بیرجند اظهار داشت: بیش از نیمی از معاون نهبندان در مراحل اکتشاف و استخراج فعال هستند.
مراد هاشمزهی با تاکید براینکه تمامی معادن سنگ گرانیت نهبندان نیز در حال حاضر فعال هستند، افزود: تامین سوخت مورد نیاز معادن این شهرستان و ایجاد راه های ارتباطی مناسب از جمله زیرساخت های مورد نیاز معادن این شهرستان است.
وی با اشاره به اینکه در حال حاضر تامین سوخت مورد نیاز معدن کاران نهبندان ضرورت دارد، گفت: افراد بومی شهرستان نهبندان به دلیل بضاعت کم مالی توان سرمایه گذاری در معادن این شهرستان را ندارند و افراد غیر بومی نیز بعد از مدتی از فعالیت در معادن این شهرستان، به دلیل عدم فراهم بودن زیرساخت ها، معادن را به افراد دیگر واگذار می کنند.
نماینده مردم شهرستان نهبندان و سربیشه در خانه ملت بر دو بانده کردن جاده بیرجند- نهبندان تاکید کرد و اظهار داشت: استاندارد کردن جاده شهداد – نهبندان، مسیرهای ارتباطی بین معادن و مراکز فراوری نیز گامی در جهت تقویت زیرساخت های معادن این شهرستان است.
تعطیلی 2 مرکز فراوری سنگ گرانیت در نهبندان
وی یادآور شد: از 3 مرکز فراوری سنگ گرانیت در شهرستان نهبندان، در حال حاضر یک مرکز به صورت کامل تعطیل، یک مرکز نیمه تعطیل و تنها یک مرکز که وابسته به آستان قدس رضوی است در حال حاضر فعال است.
وی با اشاره به اینکه در حال حاضر 24 عنصر ارزشمند از معادن نهبندان کشف و استخراج می شود، خاطرنشان کرد: معدن حاجات نهبندان که به عنوان یکی از ذخایر آزبست کشور مطرح بود چند سال قبل به دلیل عدم رعایت مسائل بهداشتی و مشکلات جسمانی از قبیل بیماری های ریوی که برای برخی از کارگران ایجاد شده بود، تعطیل شد.
هاشمزهی گفت: در حال حاضر تلاش می شود به جای آن کارخانه منیزیت تاسیس شود که کارهای مقدماتی آن انجام شده است و موافقیت های اولیه گرفته شده است.
وی خاطرنشان کرد: معدن سنگ آهن و مس نهبندان نیز در جایگاه خود در زمزه معادن مهم شهرستان نهبندان محسوب می شوند.
بهمن ماه امسال؛ پذیریش دانشجو در دانشکده معدن نهبندان/ 30 درصد معادن خراسان جنوبی در نهبندان
فرماندار نهبندان در دیدار با رئیس دانشگاه بیرجند در رابطه با بررسی مشکلات دانشکده معدن این شهرستان گفت: هم اکنون 2300 دانشجو در 31 رشته در 4 مرکز آموزش عالی در این شهرستان در حال تحصیل هستند.
محمد مهدی عظیمی با تاکید بر اینکه نهبندان دارای ذخایر معدنی فلزی و غیرفلزی فراوانی است، افزود: 30 درصد معادن فعال استان در این شهرستان است.
وی تصریح کرد: تقویت بخش معدن، خصوصا در نهبندان مهمترین موتور محرکه اقتصادی و عامل مولد اشتغال پایدار و موثر در افزایش تولید ناخالص ملی محسوب میشود.
پیشرفت 40 درصدی "دانشکده معدن نهبندان"
فرماندار نهبندان با بیان اینکه ایجاد و ساخت دانشکده معدن در نهبندان از مصوبات دور نخست سفر هیئت دولت است و به منظور اجرای آن یکمیلیارد و 200 میلیون تومان اعتبار مصوب شده است، تصریح کرد: از سال 86 تاکنون این دانشکده در زمینی به مساحت 30 هکتار و با زیربنای 3 هزار مترمربع در 2 طبقه با هزینه 785 میلیون تومان از محل اعتبارات استانی و طرح توسعه در حال احداث است.
وی با اشاره به اینکه این پروژه آموزش عالی تاکنون 40 درصد پیشرفت فیزیکی داشته است با توجه به اختصاص 600 میلیون تومان دیگر از محل اعتبارات طرح توسعه سال گذشته به این دانشکده اظهار داشت: فاز دوم این پروژه نیز بهزودی به پیمانکار واگذار میشود.
در سال جاری؛ اختصاص 400 میلیوت تومان به دانشکده معدن نهبندان
محمدرضا میری، رئیس دانشگاه بیرجند نیز با بیان اینکه مجوز قطعی دانشکده معدن نهبندان در سال گذشته از وزارت علوم صادر شده است، از پذیرش 90 نفر دانشجو که تاکنون 50 نفر ثبت نام نموده اند در دانشکده معدن این شهرستان از بهمن سال جاری خبر داد.
وی همچنین از اختصاص 400 میلیون تومان اعتبار در سال جاری برای ادامه روند ساخت و ساز به این دانشگاه خبر داد.
تولید 115 هزار تن منیزیت در سربیشه
محمدهای اربابی، مسئول شرکت معدنی مواد نسوز بیرجند از تولید سالانه 115 هزار تن منیزیت در معدن وابسته به این شرکت خبر داد و گفت: همچنین سالانه 30 هزار تن دولومیت به همت کارگران فعال در این شرکت استخراج می شود.
وی از فعالیت 145 کارگر در این شرکت خبر داد و افزود: همچنین 45 پیمانکار نیز با این شرکت همکاری دارند.
اربابی با اشاره به اینکه شرکت معدنی مواد نسوز از سال 78 کار خود را به صورت مستقل آغاز کرد، خاطرنشان کرد: مهمترین مشکل این شرکت در حال حاضر هزینه های جاری و سرمایه در گردش است که درخواست وام از بانک عامل شده است که امید است تا پایان سال پرداخت شود.
پایان پیام/
نظر شما