به گزارش خبرگزاری شبستان، کتاب «سیاست های مالی امام علی(ع)» به قلم حجتالاسلام والمسلمین محمدحسین علی اکبری، پژوهشی است با رویکرد تطبیقی که در هفتۀ پژوهش از سوی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی به عنوان پژوهش برتر شناخته شد.
بنابراین گزارش، بررسی تاریخ گذشتگان، به دلیل تأثیرگذاری شگرف آن در کامیابی و ناکامی آیندگان، اهمیتی دارد که همواره نظر اقوام و ملل جهان را به خود معطوف داشته است؛ از همین رو خداوند، پیامبر(ص) را مأمور گزارش تاریخ و سرگذشت اقوام و ملت های گذشته کرد تا با مطالعۀ آن، بر آنان اقامۀ حجت کند.
از نگاه قرآن، بررسی تاریخ پیشینیان درس هایی آموزنده و عبرت انگیز در پی داشته و خداوند درس نیاموختگان و پندنگرفتگان از آن را ملامت کرده است. امام علی(ع) نیز با تأسی به قرآن، به مطالعه و تدبر در زندگی پیشینیان تأکید ورزیده، همگان را بر پندآموزی و عبرت گرفتن از گذشتگان ـ با پیگیری عوامل موفقیت و دوری از آفات آن ـ فراخوانده است.
این گزارش می افزاید: مطالعه و بررسی زندگی امیر مؤمنان علی(ع) پاسخی مثبت به دعوت قرآن و معصومان(ع) و درسهایی آموزنده برای همه در هر زمان است. در این مقطع زمانی که ایرانیان با الهام از مکتب تشیع و رهبری حضرت امام خمینی(ره) حماسه آفریدند و پس از قرن ها حکومتی اسلامی بنیان نهادند، میباید تجربۀ مطمئن و الگوی شایسته و کارآمد تدبیر و مدیریت را در امیرمؤمنان جست و جو کرد و چشمانداز ام القرای اسلام را اطمینان بخشتر و شفافتر ترسیم نمود. دوران کوتاه حکومت امیر مؤمنان (ع)، از جوانب مختلف کمنظیر و بینظیر است؛ از این رو ضرورت بررسی ابعاد سیرۀ فردی، اجتماعی و حکومتی آن حضرت قوت میگیرد و بر اندیشمندان و پژوهشگران است که با تحقیق ژرف و گسترده، امکان آشنایی جامعۀ اسلامی را با بهترین پندها و درس های حیاتآفرین زندگی ایشان فراهم سازند.
در راستای دستیابی به این هدف به ویژه در عرصۀ سیاستهای مالی و اقتصادی و فقدان تحقیقی عمیق و همه جانبه و مستقل، نگارنده را بر آن داشت تا پژوهش حاضر را در تبیین سیاستهای مالی امام علی(ع) ارائه کند.
بنابر گزارش ایسکا، این پژوهش، در پنج فصل ساماندهی و ارائه شده است که عبارت است از:
فصل اول: در این فصل، با عنوان بیت المال و منابع درآمد آن، به تاریخچۀ بیت المال در عصر نبوی و دوران خلفا اشاره شده و منابع درآمد بیت المال را تا زمان امام علی(ع) بررسی کرده است.
فصل دوم: این فصل، دیدگاه پیامبر(ص) امام علی(ع) و خلفا را بررسی کرده و شیوۀ تقسیم و استفاده از بیتالمال را تبیین می کند.
فصل سوم: سیاستها و راهکارهای گردآوری اموال، عنوان فصل سوم است که در آن راهکارهای فرهنگی، سیاسی و اقتصادی امام علی(ع) برای تأمین منابع مالی و گردآوری اموال بیتالمال ارائه شده است.
فصل چهارم: حفاظت از بیت المال، شیوهها و راهکارهای پاسداری از آن در فصل چهارم، با عنوان پاسداری از بیت المال بررسی شده است.
فصل پنجم: عنوان این فصل که فصل پایانی این پژوهش است، امام علی(ع) و مصرف بیت المال میباشد که در آن، موارد مصرف بیت المال و شیوۀ صحیح به کارگیری آن آمده است.
پایان پیام/
نظر شما