به گزارش شبستان خبرگزاری شبستان:اگرچه مذاکرات هسته ای ایران با گروه 1+5 پس از 20 ژانویه سال 2010 میلادی شاهد یک سکوت طولانی مدت بود اما سال 2012 میلادی با موجی از تحولات در زمینه این گفتگوها همراه بود.
پس از مذاکرات استانبول 1 در سال 2010 ایران بارها آمادگی خود را برای نشستن بر سر میز مذاکره اعلام دیگر کرد تا مسئله هسته ای ایران با به رسمیت شناختن حقوق هسته ای این کشور و از سوی دیگر برطرف کردن نگرانی ها و ابهامات آژانس بین المللی انرژی اتمی در مورد فعالیت های هسته ای ایران حل شود.
اما غرب برای مدتی طولانی پیشنهاد این مذاکرات را رد کرد تا اینکه در سال 2012 زمزمه هایی از پذیرش پیشنهادهای ایران از سوی غرب به گوش رسید.
پس از کشمکش های بسیار در مورد زمان و مکان برگزاری مذاکرات هسته ای در نهایت مقرر شد تا این گفتگوها تحت عنوان مذاکرات استانبول 2 در ترکیه برگزار شود.
مذاکرات استانبول (2) :
این مذاکرات در روز 13 آوریل 2012 میلادی(25 فروردین 1391) د استانبول برگزار شد و دو طرف،گفتگوها را مثبت و سازنده ارزیابی کردند.
نشست استانبول با سخنان «کاترین اشتون»، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا آغاز شد و او در سخنان پانزده دقیقه ای خود، به بیان تاریخچه ای از مذاکرات میان ایران و جامعه بینالمللی درباره برنامه هستهای ایران پرداخت.
وی در این باره گفت:بر اساس اعلام مقامات ایرانی مبنی بر عدم تمایل این کشور به ساخت سلاح هستهای، زمینه مشترکی در مذاکرات وجود دارد.
وی همچنین گفته که معاهده منع گسترش سلاح های اتمی(ان.پی.تی)، مبنای هر توافقی است و این معاهده حق ایران برای استفاده صلحآمیز از انرژی هستهای را تضمین میکند.
پس از اشتون، آقای جلیلی، سرپرست تیم مذاکره کننده کشورمان به نمایندگی از جمهوری اسلامی ایران گفته که ایران آماده تعامل جدی در مورد موضوع هستهای است.
در این مذاکرات نمایندگان کشورهای 1+5 نیز به بیان دیدگاههای خود مبنی بر حل مسئله هسته ای ایران به طریق دیپلماتیک پرداختند.
اما نمایندگاه دو طرف ایرانی و غربی در این نشست توافق کردند تا برای رسیدن به نتایج مطلوب تر این گفتگوها را در آینده ای نزدیک در مکان دیگری ادامه دهند.
تحریم ها سه روز پس از مذاکرات استانبول:
در حالی که تنها سه روز از برگزاری گفتوگوهای ایران و 1+5 در استانبول می گذشت و در روزهای نخست طرفین از مثبت بودن مذاکرات سخن گفتند، مقامات آمریکا و اروپا اعلام کردند که تحریمهای اروپا و آمریکا علیه ایران همچنان ادامه خواهد یافت.
ویلی سوندال وزیر خارجه دانمارک، که ریاست دوره ای اتحادیه اروپا را برعهده دارد در این باره گفت: تا زمانی که ایران گام هایی را در متقاعد کردن جامعه بین المللی نسبت به برنامههای اتمیاش برندارد، تغییری در تحریم ها علیه این کشور صورت نخواهد گرفت.
مذاکرات بغداد:
مذاکرات بغداد در روز 23 می(دوم خرداد) در سه نوبت انجام شد .ایران در این مذاکرات بستهای جامع شامل 5 محور از جمله موضوعات هستهای و غیر هستهای به 1+5 ارائه کرد که به طور گام به گام تدوین شده بود.
همچنین در این دور از مذاکرات طرف غربی هم بسته پیشنهادی خود را به ایران ارائه کرد.
مایکل مان، سخنگوی کاترین اشتون پس از پایان مذاکرات در جمع خبرنگاران با اعلام خبر ارایه بسته پیشنهادی گروه 1+5 به هیات مذاکرهکننده جمهوری اسلامی ایران گفت: این بسته پیشنهادی به رفع نگرانیها در ارتباط با غنیسازی 20درصد اورانیوم مربوط میشود.
وی در عین حال فضای گفتوگوها در بغداد را خوب توصیف کرد و گفت:خانم اشتون و سعید جلیلی با اعتمادی دوجانبه گفتوگوها را آغاز کردهاند. مایکل مان همچنین تاکید کرد که نباید از نشست بغداد، انتظار بیش از حد داشت.
کاترین اشتون در پایان مذاکرات بغداد اعلام کرد که مذاکرات بعدی در روزهای 18 تا 19 ژوئن (29 تا 30 خرداد 91) در شهر مسکو پایتخت روسیه برگزار خواهد شد.
وی افزود: هر دو طرف مایل به پیشرفت گفتگو هستیم گرچه تفاوت های بنیادین داریم و به همین دلیل هم هست که مذاکرات را ادامه خواهیم داد.
نظر شما