به گزارش خبرگزاری شبستان ،دومین شب از شب های شعر انقلاب که با مشارکت مجمع شاعران اهل بیت(ع)، موسسه فرهنگی و هنری شهرستان ادب و دفتر شعر حوزه هنری برپا می شود روز شنبه 9 دی ماه با حضور پرشور علاقه مندان به شعر و ادب در تالار اندیشه حوزه هنری برگزار شد.
در این شب شعر، شاعران، ادیبان و مسئولانی چون محمد علی بهمنی، علیرضا قزوه، یوسفعلی میرشکاک، عباس براتی پور، علی انسانی، علی محمد مودب، امیرحسین فردی، ناصر فیض، بیژن ارژن، مصطفی محدثی خراسانی، سعید بیابانکی، رضا اسماعیلی، علی داودی، سید احمد نادمی، اسماعیل امینی، عبدالرحیم سعیدی راد، جواد محمد زمانی، سعید یوسف زاده، امید مهدی نژاد، حسن شعبانی، میلاد عرفان پور و دیگر ادب پروران و ادب دوستان حضور داشتند.
در ابتدای این نشست ادبی فیلم مستندی درباره مرحوم قیصر امین پور شاعر نام آشنای دوران معاصر که اکنون برخی از شاگردان او به بهانه شب شعر انقلاب گرد هم جمع شده بودند برای مخاطبان پخش و از همه آغاز حال و هوای ویژه ای به این شب شعر بخشید.
در این فیلم مستند بخش هایی از شعرخوانی مرحوم امین پور و اظهار نظرهای شاعران و چهره های هنری دیگر ارائه شده بود. همچنین در اواسط این برنامه تصاویری از دیگر شاعر فقید انقلابی کشورمان خلیل عمرانی برای حاضران به نمایش درآمد و یاد این شاعر متعهد کشور که به تازگی به دیار و نامش باقی سفر کرده، در این شب شعر گرامی داشته شد.
سعید بیابانکی هم که اجرای این برنامه را بر عهده داشت در قسمتی از این مراسم از شاعر دلسوخته اهل بیت(ع) که به تازگی به دیدار حق شتافت مرحوم اصغر حاج حیدری، متخلص به خاسته یاد کرد و او را از تاثیرگذارترین شاعران در اصفهان داست. بیابانکی تاکید کرد که خاسته بدون اتکا به هیچ ارگان یا نهاد دولتی توانست یکی از مهمترین کنگره های شعری کشور یعنی کنگره شعر آفتاب را برگزار کند.
از ویژه برنامه های این دومین شب شعر انقلاب اجرای زنده دو ترانه توسط حامد زمانی خواننده جوان کشور بود. زمانی نخست آهنگ تیتراژ برنامه «دیروز، امروز، فردا» و سپس ترانه ای را با عنوان «تحریم» که به موضوع استقلال کشورمان و بی تاثیر بودن تحریم ها اشاره داشت برای حاضران در این جلسه اجرا کرد.
از دیگر برنامه های جنبی این شب شعر معنوی که در آستانه اربعین حسینی(ع) برگزار شد، ذکر مصیبت و مرثیه خوانی شاعر و مداح شناخته شده اهل بیت(ع) علی انسانی بود. انسانی که در پایان این برنامه برای شعر خوانی و ذکر مصیبت دعوت شده بود بع قرائت ابیاتی از بیدل دهلوی به صورت آواز حال و هوای جلسه را دگرگون کرد؛ صدای گریه حاضران به گوش می رسید و هر چه اشک ها بیشتر فرو می ریخت نوای علی انسانی کربلایی تر می شد.
این شاعر و ذاکر اهل بیت(ع) با ذکر ابیاتی درباره دلدادگی های امام حسین(ع) و حضرت زینب(س) به مصائبی که ایشان در راه پاسداشت دین متحمل شده بودند اشارتی کرد و دومین شب شعر انقلاب را تا سر حد امکان عاشورایی ساخت.
در بخش شعرخوانی دومین شب شعر انقلاب عیاس براتی پور دو شعر قرائت کرد؛ وی نخست غزلی را که برای مرحوم قیصر امین پور سروده بود خواند که اینگونه آغاز می شد؛
او که با لاله ها تفاهم داشت
مهربان بود و درد مردم داشت
گر چه در دل ز درد می نالید
باز در کنج لب تبسم داشت
براتی پور همچنین غزلی را به مناسبت حماسه نهم دی ماه قرائت کرد که مطلع آن چنین بود:
تیره شد آسمان، زمین آوار
فتنه بارید از در و دیوار
میلاد عرفان پور شاعر جوان نیز دو شعر با موضوع استامت و پایداری و استقلال کشور قرائت کرد که مطلع یکی از غزل های او اینگونه بود؛
به دست غیر مبادا امیدواری ما
نیامده است به جز ما کسی به یاری ما
سپس یوسفعلی میرشکاک نویسنده، منتقد و شاعر برای شعر خوانی دعوت شد. میرشکاک هم دوشعر خواند؛ یکی مرثیه معروفی که برای سید مرتضی آوینی سروده است و اینگونه آغاز می شود «کیستم من بنده ای از بندگان مرتضی...» و دیگری شعر نیمایی بود با موضوع جنگ تحمیلی.
میرشکاک پیش از قرائت این شعر گفت از آنجا که جنگ انقلاب ما را تقویت کرد و قوام بخشید دریغ است که در شب شعر انقلاب شعری از جنگ تحمیلی خوانده نشود.
بیژن ارژن دیگر شاعر انقلاب نیز در این برنامه چند رباعی از سروده هایش را برای ادب دوستان حاضر در جلسه خواند؛
من حرف شدم تا به جدایی برسم
بی حرف شدم به آشنایی برسم
کبریت کشیدند به کبری که منم
شاید به مقام کبریایی برسم
محمد علی بهمنی شاعر شناخته شده کشور و غزل سرایی نام آشنا نیز در این برنامه 2 غزل درخواستی و یک غزل به انتخاب خود خواند که یکی از آنها شعری بود که او برای زادگاهش دزفول سروده است. ابیاتی از یک غزل او چنین بود؛
نتوان گفت که این غافله وا می ماند
خسته و خفته از این خیل جدا می ماند
این رهی نیست که از خاطره اش یاد کنید
این سفر همره تاریخ به جا می ماند
دانه و دام در این راه فراوان اما
مرغ دل سیر ز هر دام رها می ماند...
سارا جلوداریان شاعره جوان با گرامی داشتن یاد و خاطره خلیل عمرانی فقید دو شعر خواند که یک از برای امام خمینی(ره) و دیگری برای حضرت زینب(س) سروده شده بود.
محمد مهدی سیار هم دیگر شاعر جوان این جلسه بود که با قرائت یک رباعی و یک غزل برنامه را پی گرفت؛ در غزل این شاعر که یک روز پس از حماسه 9 دی سال 88 سروده شده بود، آمده است؛
هنوز ماتم زن های خونجگر شده را
هنوز داغ پدرهای بی پسر شده را
کسی نبرده ز خاطر کسی نخواهد برد
ز یاد، خاطره ی باغ شعله ور شده را
کسی نبرده ز خاطر نه صبح رفتن را
نه عصرهای به دلواپسی به سر شده را
سپس محمدرضا سهرابی که دارای رباعی و دوبیتی های معروفی است به قرائت چند شعر خاطره انگیز از سروده هایش در جریان انقلاب و جنگ پرداخت.
حمود حبیبی کسبی نیز با قرائت یک غزلی که درباره امام رضا(ع) و زیارت ایشان سروده بود حال و هوای روحانی ای به برنامه بخشید. در شعر حبیبی کسبی آمده بود؛
به آسمان تو با خسته بالی آمده ام
دلم پر است، اگر دست خالی آمده ام
به رونمای تو چیزی نداشتم جز اشک
به آبیاری گل های قالی آمده ام
به پیشگاه تو دستم به سینه ی ادب است
که از موالی ام و سوی والی آمده ام
مرا به فقر و غنا استطاعت حج نیست
به شوق طوف تو تا این حوالی آمده ام...
سپس ناصر فیض دیگر شاعر حاضر در جلسه و مدیر دفتر طنز حوزه هنری نخست ترانه ای از سروده هایش با موضوع شهدا که در تیتراژ پایانی فیلم اخراجی های 1 قرائت شده بود خواند و سپس به درخواست سعید بیابانکی شاعر و مجری برنامه یک شعر طنز هم قرائت کرد.
امید مهدی نژاد شاعر جوان و طنزپرداز شناخته شده نیز شعر بلندی را که برای محمدرضا لطفی آهنگساز و نوازنده سروده بود خواند و تاکید کرد که این شعر به بهانه اجرای مجدد تصنیف «ای ایران، ای سرای امید» از ساخته های لطفی برای او سروده شده است.
پس از آن پرویز بیگی حبیب آبادی شاعر و ناشر تخصصی شعر به بیماری حسین اسرافیلی شاعر پیشکسوت انقلاب اشاره و از حاضران درخواست کرد که برای سلامتی این هنرمند کشور دعا کنند. پرویز حبیب آبادی سپس یک شعر نیمایی برای شهدا خواند و بخش هایی از مثنوی بلندی ا که برای سردار شهید ابراهیم همت سروده بود قرائت کرد که ابیاتی از آن چنین بود:
الهی به آنان که پرپر شدند
پر از زخم و پرواز و باور شدند
به آنان که امروز و فردایی اند
به آنان که فردا تماشایی اند
به آنان که رفتند تا ما شوند
که آئینه داران فردا شوند
به آنان که زخمی ترین بوده اند
شهیدان میدان مین بوده اند...
مرتضی امیری اسفندقه شاعر آئینی شناخته شده هم شعری را که در فضای جریانات اتفاق افتاده در سال 88 سروده شده بود را برای حاضران قرائت کرد. مطله شعر امیری اسفندقه چنین است؛
ایران من بلات مهل بر سر آورند
مگذار در تو اجنبیان سر برآورند
شاعر بعدی که برای شعرخوانی دعوت شد علیرضا قزوه هنرمند شناخته شده و رایزن فرهنگی ایران در هندوستان بود. قزوه دو غزل از سروده هایش خواند که یکی از آنها در حال و هوای سال 88 سروده شده بود و مطلع آن این بیت بود؛
تمام تیمچه ها پر شد از نقاب فروش
زمانه ای است که حلاج شد طناب فروش
علی محمد مودب شاعر و مدیر موسسه فرهنگی و هنری شهرستان ادب نیز غزلی با این مطلع خواند؛
جهان تا هست و هست از روی خوبان سخت شرمنده است
بسا قله که پیش منطق باران سرافکنده است
مصطفی محدثی خراسانی هم که از شناخته شده ترین شاعران انقلاب است چند رباعی و دو بیت شعری را که در سال 88 به علیرضا قزوه تقدیم کرده بود قرائت کرد؛
نه از تهدیدها ترسیده بودی
نه حرفت را به زر سنجیده بودی
شهادت می دهم در محضر عشق
سرودی آنچه را حق دیده بودی
محمدرضا طهماسبی شاعر جوان هم غزلی را با موضوع استقلال کشور، فتنه، تحریم ها و استقامت ایران با این مطلع خواند؛
ایران من ای باغ پر از لاله و سنبل
بر هم نزند زلف تو را باد تطاول
حجت الاسلام سید عبدالله حسینی یک مثنوی بلند که خود آن را شعری آخوندی نامید برای حاضران قرائت کرد و پس از او عبدالرحیم سعیدی راد هم شعری برای امام خمینی(ره) خواند.
شعر خوانی و ذکر مصائب اهل بیت(ع) توسط علی انسانی حسن ختام دومین شب از شب های شعر انقلاب بود.
پایان پیام/
نظر شما