به گزارش خبرگزاری شبستان، برای بررسی آثار نهضت امام حسین(ع) باید هدف از این نهضت را بدرستی شناخت ودید آیا آن اهداف در جامعه اسلامی محقق شده یا خیر؟گفت وگو دراین باره را با حجت الاسلام اصغر رکوفیان استاد حوزه و دانشگاه می خوانید.
• امام حسین (ع) با چه اهدافی قیام کردند؟
درباره هدف از قیام سیدالشهدا چند نظریه وجود دارد، اول اینکه بعضی (مثل ابن تیمیه و ابن کثیر) گفته اند حرکت امام برای رسیدن به ریاست دنیوی بوده و برای دنیا حضرت قیام کرد. در پاسخ عرض می کنیم اولا ازروایاتی که خود ابن کثیر از حضرت رسول نقل می کند؛ اینکه پیامبر فرمودند: "فرزند من یعنی حسین در زمینی از عراق کشته میشود، پس هر کس از شما او را درک کرد باید او را یاری کند" از این روایات به دست می آید که این قیام برای حق است نه دنیا.
نکته دوم در این باره اینکه کسیکه دنبال دنیاست به هر وسیله ای برای پیشبرد اهداف خود اقدام می کند و از شهادت سخن نمی گویید ودر صورت رسیدن به دنیا به حاضرهمکاری هم هست.
سومین دلیل اینکه از نظر عقلی روشن است که امام شکست ظاهری می خورند و این دسته فکر کردند قدرت مادی در دین اصل است و تکلیف را نادیده گرفتند برای همین اهل سنت قائل به ریاست دنیوی در خلافت هستند.
• نظریات و دلایل دیگری هم برای این قیام وجود دارد، این دلایل با چه برهان هایی مطرح می شوند؟
گروه دیگری معتقدند حضرت برای نجات مردم قیام کردند که این خیلی خطرناک است، بیشتر شبیه آموزه نجات در مسحیت است چون مسیحیان معتقدند :« عیسی، رنج ها و مرگ خود را با آزادی کامل پذیرفت تا به نمایندگی از بشر، کفارۀ گناهانی باشد که مردم مرتکب شده اند و در مسیحیت این نظریۀ به آموزه نجات مشهور است» بعضی خیال می کنند با گریه بر امام حسین(ع) تمام گناهان بخشیده می شود و آزادند هر کاری بکنند بعد بیایند و گریه بکنند.
در پاسخ عرض می کنیم که این تفکر بیشتر به خاطر برداشت نادرست از مساله شفاعت است که ریشه قرآنی دارد البته برای شفاعت قرآن شروطی دارد و بی قید و شرط نیست.
بین اینکه امام کشته شد تا فدای مردم شود و کسی بیاید برای خود حضرت گریه کند تفاوت هست و باید مواظب باشیم مثل مسحیان نشویم.
گروهی هم می گویند حضرت فقط برای شهادت قیام کرد و به نظر ما بهتر است به کلمات خود امام حسین رجوع کنیم و هدف از قیام را تبیین کنیم؛ در کلمات حضرت چند موضوع بیان شده: احیای فرهنگ اصیل اسلامی و سنت نبوی، مبارزه با ظلم و امر به معروف و نهی از منکر ، مبارزه با بدعتها بیان کرده است، نتیجه اینکه قیام برای اصلاح امت بوده است.
• نهضت حسینی چه آثار و نتایجی در جامعه اسلامی داشته است ؟
مهمترین اثر نهضت حسینی بیداری و عزت خواستن است، هم اکنون تمام کسانی که برای حضرت گریه می کنند به گونه ای بیدار می شوند و آرام دنبال عزت نفس خود هستند و از ذلت بیزار می شوند این چیز کمی نیست، یعنی هیچ حکومت ظالمی نمی تواند در مقابل این افراد بایستد.
از طرفی اینکه اصلاح امت آنقدر ارزش دارد که باید برای آن جان داد؛ الگوی عزت ما حسین بن علی (ع) است. پایداری حضرت زینب نیز الگو دیگری است برای زنان و نقشی که زنان در اصلاح امت دارند، وفاداری حضرت عباس همینطور؛ ذکرودعا و یاداوری نهضت را ازحضرت سجاد را الگو می گیرند و توبه کردن تا لحضات آخر را از حربن یزید ریاحی و نماز ظهر عاشورا از امام حسین الگو می گیرند. اینها صرفا روضه نیست بلکه هر کدام کلاس درسی است .
هم اکنون که ما حکوت اسلامی تشکیل داده ایم بهتر می توانیم نتیجه هدف از قیام امام حسین راببینیم و الگوی ما هم حضرت است بلکه انقلاب با همین روضه ها آغاز شد، الگوها واقعا متعدد است و جای بحث زیادی دارد. باید مواظب باشیم برای همان هدفی که حضرت قیام کرد امام را بخواهیم نه چیز دیگر.
• نهضت و قیام و انقلاب چه تفاوت هایی دارند و این مفاهیم را با عمل امام حسین توضیح دهید؟
مفهوم نهضت و قیام یکی است اما با انقلاب متفاوت است؛ پس باید مفهوم نهضت و انقلاب را توضیح دهیم؛ نهضت یعنی قیام و به پا خواستن با هدف خاص و رهبری خاص.
در هر نهضت و قیامی ماهیت قیام مهم است و ماهیت قیام هم یعنی هدف از قیام و به پا خواستن، رکن بعدی نهضت را رهبری تشکیل می دهد که چه کسی این شعار را می دهد و خواستار این هدف است.
اما انقلاب یعنی دگرگونی از وضع موجود و طلب وضعی دیگر از جانب مردم. انقلاب یعنی اینکه مردم به خشم بیایند و از ظلم موجود خواستار وضع مطلوبی شوند که دو چیز در هر انقلابی شرط است یکی نخواستن وضع موجود و به خشم آمدن از این وضع و دیگری داشتن وضع مطلوب و انقلاب برای رسیدن به آن وضع است.
خب با توضیحی که دادیم روشن شد چرا می گوییم نهضت حسینی و قیام حسینی؛ این مفهوم نهضت یعنی همان هدف حضرت از حرکت و ما رو به هدف راهنمایی می کند.
پایان پیام/
نظر شما