خبرگزاری شبستان،ملک حسین شاه سابق اردن در مراسم افتتاحیه هفدهمین نشست شورای میهنی فلسطین که در 22 نوامبر 1984 در امان برگزار شده بود، کلیات طرح ابتکاری اردنی فلسطینی را ارائه کرد که اساس آن سازش در چارچوب مصوبه 242 سازمان ملل و طرح زمین در مقابل صلح بود که این برنامه نیز در چارچوب نظارت سازمان ملل انجام می گرفت.
در 11 فوریه سال 1985، مذاکرات مشترکی میان اردن و فلسطین انجام شد که با تنظیم توافق نامه ای پایان یافت. در یکی از بندهای توافق نامه یادشده آمده است: روابط میان اردن و سازمان آزادی بخش فلسطین ـ در صورت برپایی یک دولت فلسطینی ـ یک رابطه کنفدرالی خواهد بود.
طرح کنفدرالی فلسطین ـ اردن حکایت از بهبود روابط میان سازمان آزادی بخش فلسطین و اردن داشت، روابطی که در دهه هفتاد شاهد تنش و تشنج فراوانی شد.
علاوه بر این طرح یادشده بازتاب تسلیم شدن سازمان آزادی بخش در برابر فشارهای بین المللی "به طور مشخص آمریکا و اسرائیل" بود؛ آمریکا و اسرائیلی که ترجیح می دادند که همیشه برای تعامل با مسئله فلسطین، از دروازه اردن وارد شوند.
ضمنا در این دوره، دیگر سازمان آزادی بخش فلسطین از تاکید خود بر تشکیل یک دولت مستقل فلسطینی دست برداشت. به هر حال طرح کنفدرالی ملک حسین با موفقیت رو به رو نشد چرا که برخی گروه های فلسطینی، به شدت در مقابل این طرح موضع گرفتند و پادشاه اردن در 19 فوریه 1986 اجرای طرحش را متوقف کرد.
با شروع زمزمه ها درباره احتمال آغاز مذاکرات بر سر کنفدرالی شدن اردن - فلسطین " بحث و جدالهای فراوانی در امان پایتخت اردن در دو سطح سیاسی و رسانه ای اغاز شده است.
دراین طرح، دیگر جایی از تشکیل دو دولت نیست و با تشکیل دولت کنفدرالی اردن و فلسطین معامله کذایی صهیونیست ها با عنوان امنیت در برابر زمین محقق شده و آنها میتوانند در اراضی اشغالی خود که بالغ بر 80 درصد از خاک فلسطین اشغالی است، با امنیت کامل زندگی کنند.
جبهه عمل اسلامی اردن در این زمینه با صدور بیانیه ای هرگونه ادعاهای مربوط به فدرالی و یا کنفدرالی بین اردن و بخش هایی از فلسطین را رد کرد.این حزب در بیانیه خود آورده است: ما هرگونه طرحی که سخن از فدرالی یا کنفدرالی قبل از ازادی فلسطین و بسط حاکمیت مردمی بر سرزمین این کشور شود را رد می کنیم.
در همین حال عبدالکریم ابوالهیجا عضو پارلمان اردن نیز گفت: ما به عنوان شهروند اردنی به کمتر از حقوق ذکر شده برای فلسطینی ها راضی نخواهیم شد.
مخالفت کامل ملت اردن و گروههای مقاومت فلسطینی نسبت به این طرح آمریکایی – صهیونیستی درحالی است که تشکیلات خودگردان فلسطین با تکذیب خبر آغاز مذاکرات برای تبدیل شدن فلسطین و اردن به یک "کشور کنفدرلی" اعلام کرد تا زمان استقلال کامل فلسطین این مساله بررسی نخواهد شد.
نبیل ابوردینه، سخنگوی رییس تشکلات خودگردان فلسطین در سخنانی اخبار منتشر شده مبنی بر آغاز مذاکرات میان اردن و این تشکیلات را برای تبدیل شدن اردن و فلسطین به یک کشوری کنفدرالی تکذیب کرد و عنوان داشت مساله تبدیل شدن فلسطین و اردن به یک کشور کنفدرالی در سال 1988 مطرح شد و اساس آن بر این قرار است تا زمانی که فلسطین به عنوان یک کشور کاملا مستقل شناخته نشود این طرح مطرح نشود.
وی گفت: پس از استقلال کامل فلسطین در آن صورت با صلاح دید ملت دو کشور فلسطین و اردن مساله قابل طرح خواهد بود و هرگونه تصمیمی در این خصوص که از سوی رهبران فلسطینی گرفته شود ابتدا به همه پرسی گذاشته میشود.
در جدیدترین موضع در این باره سمیح المعایطه وزیر اطلاع رسانی اردن ضمن مخالفت با هر طرحی در این باره گفت: حل و فصل مشکل فلسطین نباید از طریق اردن باشد.
وی افزود: اردن حامی تشکیل کشور مستقل فلسطین در سرزمین متعلق به فلسطینی هاست و این رژیم صهیونیستی است که باید بهای اشغالگری اش را بپردازد نه اردن.
وزیر اطلاع رسانی اردن اظهار داشت: ملت فلسطین باید حق سیاسی و ملی خود را در داخل سرزمین خودش جستجو کند نه در اردن.
وی افزود: اردن هرگز بهای حل موضوع فلسطین را به نفع اسرائیل نمی پردازد و مواضع اسرائیلی ها آنقدر ارزش ندارد که به آن توجه کنیم.
نظر شما