تشریح جزئیات طرح جامع ایران برای حل بحران سوریه

وزیر امور خارجه در جمع سفرا و نمایندگان سیاسی و سازمانهای بین المللی مقیم تهران جزئیات طرح جامع و کاربردی جمهوری اسلامی ایران برای حل و فصل بحران سوریه را تشریح کرد.

به گزارش خبرگزاری شبستان، وزیر امور خارجه در جمع سفرا و نمایندگان سیاسی و سازمانهای بین المللی مقیم تهران جزئیات طرح جامع و کاربردی جمهوری اسلامی ایران برای حل و فصل بحران سوریه را تشریح کرد. صالحی در ابتدای این دیدار با تشریح سابقه مواضع، رویکرد و تعامل سازنده جمهوری اسلامی ایران برای حل بحران سوریه از بدو پیدایش آن، تاکید کرد: جمهوری اسلامی از هیچ تلاشی برای بازگشت آرامش به این کشور دریغ نمی کند و در این راستا از هر اقدام خیرخواهانه با هدف پایان دادن به خشونت ها و برقراری آرامش در سوریه حمایت می کند.
وی افزود: همکاری با کوفی عنان و الاخضر ابراهیمی نمایندگان سابق و فعلی دبیر کل سازمان ملل متحد و حمایت از ابتکار محمد مرسی رئیس جمهور مصر در تشکیل کمیته چهارجانبه، از جمله این اقدامات است.
وزیر امور خارجه کشورمان با اشاره به شکل گیری دو اردوگاه متفاوت در ارتباط با بحران سوریه،اردوگاه اول را مربوط به کشورها و طرف هایی دانست که بدون توجه به منافع مردم سوریه، با اعزام جنگجو، کمک مالی، تسلیحاتی و اطلاعاتی به گروه های مسلح بی مسئولیت، به گسترش بحران، خشونت و نظامی گری در سوریه دامن می زنند و سرمایه های عظیم انسانی و زیر ساخت های این کشور را هدف حملات تروریستی قرار می دهند.
اقای صالحی ارودگاه دوم را، اردوگاه ضدخشونت و طرفداران حل مسالمت آمیز مشکلات سوریه از طریق گفتگو و به روش های دمکراتیک معرفی و تاکید کرد: تقابل این دو اردوگاه در بحران سوریه علاوه بر موضوع سوریه، یک امر فرا سوریه ای را نیز شامل می شود که همانا پاسداشت قوانین و میثاق های پذیرفته شده بین المللی و دستاوردهای متمدنانه جامعه بشری است.
وزیر امور خارجه گفت: در قوانین و میثاق های پذیرفته شده بین المللی از جمله منشور سازمان ملل بر حق ملت ها در تعیین سرنوشت خود، عدم دخالت در امور داخلی کشورها، حل مشکلات از راه های مسالمت آمیز، چرخش دمکراتیک در هیئت حاکمه مطابق خواست مردم که از راه های مشروع ابراز می شود و نفی روش های قهری و خشونت آمیز تأکید شده است.
وی افزود: متأسفانه فضای بین المللی بدلیل رفتارهای غیرمسئولانه، روز به روز در حال حرکت به سمت بی نظم تر شدن و در نتیجه، ناامن تر شدن است. از این رو نتیجه بحران سوریه و چگونگی تعامل جامعه بین المللی با آن می تواند تأثیر قابل ملاحظه ای بر ایجاد رویه های جدید بین المللی و مدل چگونگی پاسخ جامعه بین المللی به منازعات داخلی در آینده، داشته باشد.
دکتر صالحی در ادامه ضمن اشاره به ابتکارات پیشین ایران برای حل بحران سوریه، از جمله برگزاری نشست نمایندگان سی کشور جهان و برگزاری اولین نشست گفتگوی ملی و فراگیر سوریه در تهران، به تشریح جزئیات طرح شش ماده ای جمهوری اسلامی برای حل بحران سوریه برای دیپلماتهای مقیم تهران پرداخت.
وزیر امور خارجه به عکس العمل های مختلف بین المللی به طرح پیشنهادی جمهوری اسلامی ایران اشاره کرد و گفت: بسیاری از این طرح استقبال و آن را مبنای مناسبی برای حل بحران سوریه ارزیابی کرده اند، هر چند ما آماده ایم درباره این طرح در سطوح مختلف بحث و رایزنی نمائیم و از هر پیشنهاد و یا انتقاد سازنده نیز استقبال می کنیم .
خاطرنشان می شود جمهوری اسلامی ایران برای حل و فصل مسالمت آمیز بحران سوریه طرح شش ماده ای خود را قبلا به طرفهای ذیربط ارائه داده است که شامل محورهای زیر است:
1- توقف فوری هرگونه اعمال خشونت آمیز و مسلحانه تحت نظارت سازمان ملل متحد . در این مرحله دولت و گروههای مسلح مخالف باید بی درنگ به تحرکات نظامی خود بویژه در مناطق مسکونی پایان دهند و به منظور تثبیت اوضاع و برگشت آرامش ، با نماینده سازمان ملل و کمیته تحت نظر وی همکاری نمایند.
2- پس از توقف درگیری ها باید بلافاصله ارائه کمک های انسان دوستانه به مردم سوریه در تمام نقاط آسیب دیده با جدیت و بدون تبعیض آغاز گردد. برای تضمین این مهم ضروری است تحریم های اقتصادی سوریه برداشته شود و زمینه بازگشت آوارگان به محل اقامت شان فراهم گردد.
3- همزمان با برقراری آرامش، گفتگوهای ملی فراگیر با حضور نمایندگان طیف ها و گرایش های مختلف اجتماعی ، سیاسی و دولت سوریه به منظور تشکیل یک کمیته آشتی ملی با فوریت دنبال شود. این گفتگوها باید زمینه تشکیل یک دولت انتقالی را که مورد اجماع باشد، فراهم سازد.
وظیفه اصلی این دولت ، برگزاری انتخابات آزاد و رقابتی برای تشکیل پارلمان جدید، تشکیل مجلس موسسان جهت تدوین قانون اساسی و برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در موعد مقرر آن خواهد بود.
4-همه افرادی که صرفا بدلیل فعالیت های سیاسی مسالمت آمیز بازداشت شده اند ، از هر گروه و فرقه ای که باشند، باید از سوی دولت و گروه های معارض ، سریعاً آزاد شوند. به جرائم افرادی که مرتکب جنایت شده اند باید در دادگاه های صالحه بطور عادلانه رسیدگی شود.
5- روند اطلاع رسانی نادرست از تحولات سوریه باید هر چه سریع تر متوقف گردد. همه رسانه ها و ارباب جرائد باید در فضایی امن، امکان تهیه و ارسال خبر از شرایط میدانی سوریه را داشته باشند و بتوانند دیدگاه های همه مردم این کشور را بدور از غرض ورزی ها و برخوردهای تبعیض آمیز به اطلاع افکار عمومی برسانند.
6-تشکیل کمیته برآورد خسارت و بازسازی، با توجه به خسارات وارده به زیرساخت های کشور سوریه.
وظیفه این کمیته ایجاد سازوکارهای مناسب برای جذب و هدایت کمک های خارجی ، تعیین اولویت ها برای بازسازی و تعیین چگونگی مشارکت سازمان ها و کشورهای دوست در فرآیند بازسازی خواهد بود.

 

 

پایان پیام/

کد خبر 210512

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha