صرف هزینه 70 تا 100 میلیارد ریالی برای باروری ابرها

سرپرست معاونت آب و آبفای وزارت نیرو از صرف هزینه 70 تا 100 میلیارد ریالی برای باروری ابرها در کشور خبر داد.

به گزارش خبرگزاری شبستان، علیرضا دائمی درخصوص هزینه اجرای باروری ابرها در کشور، گفت: باروری ابرها شامل یک هزینه ثابت و یک هزینه جاری است به این ترتیب که نگهداری تعدادی هواپیما و متخصصان آماده برای این کار سالانه 60 میلیارد ریال هزینه دارد.
 

به گفته وی، اگر هیچ پرواز و عملیاتی نیز صورت نگیرد، برای نگهداری این مجموعه 60 میلیارد ریال اعتبار نیاز است که شامل شارژ فرودگاه، سامانه تعمیر، نگهداری و حفاظت هواپیما، افراد متخصص (خلبان، خدمه پرواز، تکنسین های فنی)، کارگاه مهندسان و حفظ رادارها می شود.


دائمی با بیان اینکه هر پرواز جدای از هزینه ثابت، هزینه ای نیز به عنوان هزینه جاری دارد، تصریح کرد: هزینه جاری در برخی سال ها که حجم عملیات باروری ابرها به 200 تا 250 سوتی پرواز رسیده است، 10 میلیارد ریال شامل هزینه سوخت گلوله های یون نقره است.


به گفته وی، هزینه جاری در مقایسه با هزینه نگهداری خیلی زیاد نیست و به طور متوسط برای انجام این عملیات بین 70 تا 100 میلیارد ریال نیاز است.


وی درخصوص دانش فنی باروری ابرها، گفت: استفاده از هواپیما به این ترتیب که یون نقره در ابرها تزریق می شود، یکی از روش های بارورسازی ابرها است.


وی افزود: این روش اکنون در مناطقی از فلات مرکزی توسط وزارت نیرو انجام می شود که باید نوعی از ابرهایی که توان بارش را دارند، وجود داشته باشد و بدون آن نوع ابر و امکانات خاص، امکان باروری ابرها با این روش وجود ندارد.


سرپرست معاونت آب و آبفای وزارت نیرو اظهار داشت: زمانی می توان از این روش استفاده کرد که شرایط محیطی شامل درجه حرارت، میزان رطوبت ابر، نوع ابر و اصولا وجود ابر کاملا آماده باشد.


وی افزود: هر زمان که شرایط مهیا باشد، این کار توسط مرکز باروری ابرها که زیر نظر وزارت نیرو فعالیت می کند، آغاز می شود.


دائمی درخصوص استفاده از روش باروری ابرها در مواقع آلودگی هوا، گفت: در زمانی که آلودگی هوا رخ می دهد، شرایط جریان هوا کاملا پایدار است یعنی رطوبت و ابرهای باران زایی که لازم است، کمتر وجود دارد، اما وزارت نیرو همه تلاش خود را می کند که در آن شرایط هم از این فناوری استفاده کند.


به گفته وی، سال گذشته از فناوری باروری ابرها استفاده شده و موفق هم بوده است و بارش ایجاد شده شرایط را بهبود بخشیده است.


وی استفاده از یونیزاسیون را روشی دیگر در باروری ابرها عنوان کرد و گفت: این روش اکنون در جاهایی از کشور انجام می شود اما با توجه به اینکه باید ملاحظه های زیست محیطی رعایت شود، سازمان حفاظت از محیط زیست متولی این کار است.


به گفته دائمی، در چند هفته اخیر پروازهایی در حوضه فلات مرکزی شامل اصفهان، یزد، کرمان، قم، بخش هایی از جنوب تهران، خراسان جنوبی، ناحیه کوهرنگ و زرینه آب در مرزهای استان اصفهان انجام شده که پس از این باروری، بارش هایی نیز رخ داده است.


سرپرست معاونت آب و آبفای وزارت نیرو اظهار داشت: برای انجام باروری ابرها به ویژه در شهرهای بزرگ باید هماهنگی هایی با دستگاه های دیگر از جمله شهرداری ها، دستگاه هایی که حفاظت و امنیت شهرها را به عهده دارند و فرودگاه ها انجام شود.


وی ادامه داد: این کار باید زمانی انجام شود که ابر ضخیم در آسمان وجود دارد و از آن جایی که دید هواپیما کاملا در ابر گرفته شده و قابلیت کنترل آن بسیار ضعیف است، رعایت موارد ایمنی بسیار ضروری است.


وی تصریح کرد: در زمان اجرای عملیات باروری ابرها هواپیما باید در جایی پرواز کرده و گلوله شلیک کند که مرکز ابرهای بسیار ضخیم است و این شرایط کمی مخاطره آمیز است بنابراین باید هماهنگی های کاملی انجام شود تا تصادفی رخ ندهد.


به گفته دائمی، گاهی برای گرفتن مجوز پرواز روی شهر تهران حتما باید با چند دستگاه مختلف ازجمله فرودگاه ها این هماهنگی وجود داشته باشد.


سرپرست معاونت آب و آبفای وزارت نیرو ادامه داد: در اجرای عملیات باروری ابرها به لحاظ مالی و فنی نیز مشکلاتی وجود دارد و مشکلات مالی نیز کم نیست زیرا این کار، اقدام پر هزینه ای است اما چون این موضوع با بهداشت و سلامت مردم ارتباط دارد، وزارت نیرو باروری ابرها را خارج از چارچوب های قراردادی و تکلیفی اجرا می کند.


پایان پیام/

کد خبر 210250

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha