به گزارش خبرگزاری شبستان، افزایش قیمت و یا کاهش صفحهها مُسکنی است که صاحبان رسانههای مکتوب برای ادامه حیات رسانه خود تجویز کردهاند که البته در این کاهش، سهم صفحههای فرهنگی و غیر خبری بیش از بقیه بوده است.
توقف انتشار «کتاب هفته نگاه پنجشنبه» در هفته گذشته «به دلیل پارهای از مسایل اقتصادی» پس از رخ دادن زنجیرهای اتفاقهایی از این دست بار دیگر دست و پنجه نرم کردن روزنامهها را با اوضاع اقتصادی حاکم بر مطبوعات یادآور کرد. به گفته سیدعلی میرفتاح، سردبیر این هفته نامه، پس از انتشار سی و هشت شماره به او اعلام شده که مؤسسه صاحب امتیاز مجله دیگر توان مالی اداره این هفته نامه را ندارد و ترجیح داده که از انتشار آن صرف نظر کند.
پیش از آن اما دو هفته نامه «چاپخانه» به همین درد – مشکلات مالی- به «خودبستگی» دچار شد! جلال ذکایی، مدیرمسئول دوهفته نامه «چاپخانه» در این باره گفته است: به دلیل مشکلات مرتبط با کاغذ و در واقع دشوار شدن تأمین کاغذ مورد نیازمان، فعلاً انتشار «چاپخانه» را متوقف کرده ایم. هرچند رئیس شورای سردبیری این نشریه با بیان اینکه تعطیلی «چاپخانه» موقتی است در نهایت ابراز امیدواری کرد با تغییراتی از جمله در دوره انتشار و قطع، این نشریه در سال جدید دوباره منتشر شود.
در این میان سیاست افزایش قیمت و یا کاهش صفحهها هم مُسکنی است که صاحبان رسانههای مکتوب برای خود تجویز کردهاند که البته در این کاهش سهم صفحات فرهنگی و غیر خبری بیش از بقیه مطبوعات بوده است. مانند روزنامه قدس که برخی صفحههای میانی فرهنگی خود را تعدیل کرده و یا «پنجره» که مدتی منتشر نمیشود.
این اخبار و گلایه از عملکرد معاونت مطبوعاتی وزارت ارشاد، موضوعی است که روزنامه جوان در صفحه فرهنگی امروز خود به آن پرداخته است. نویسنده مطلب در ادامه از روزنامه بانیفیلم و نشریات گروه مجلات همشهری نام میبرد و مینویسید: «چندی پیش هم مسئولان روزنامه بانی فیلم به عنوان تنها روزنامه سینمایی کشور به دلیل آنچه پرداخت نشدن 50 درصد یارانه در مرحله دوم از سوی وزارت ارشاد به خود عنوان کرده اند و به دلیل گرانی کاغذ با خطر تعطیلی روبه رو شد و به همین خاطر در برخی از ایام هفته 12 صفحه خود را تبدیل به هشت صفحه کرده است.
زمزمه های تغییر روال انتشار در نشریات گروه مجلات همشهری نیز چندی است که به گوش می رسد و در مواردی نیز عملی شده است».
نویسنده در ادامه به اظهارات محمدجعفر محمدزاده اشاره میکند و مینویسد: «تمام این رویدادها در حالی رخ داده که معاون مطبوعاتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در روزهای پایانی مهر ماه اعلام کرده بود که مطبوعات با ورود محموله های کاغذ تحت سفارش معاونت متبوع وی صاحب کاغذ یارانه ای زیر قیمت خواهند شد که البته بیش از هر چیز و در فاز نخست نصیب مطبوعات سراسری خواهد شد.
این در حالی رخ می دهد که بخش عمده مطبوعات سراسری در کشور ما به صورت غیر مستقل و با تکیه به برخی منابع دولتی منتشر می شوند و فروش کاغذ ارزان قیمت به این مطبوعات در واقع نوعی هدایت منابع مالی دولتی از یک جیب به جیب دیگر و تنها مُسَّکنی موقت برای مطبوعات کشور به شمار می رود».
این مطلب که نویسنده آن آیندهای بهتر از آنچه هست برای مطبوعات متصور نیست به این عبارات به پایان میرسد: «باز آمدن مطبوعات کور به عنوان سازمان هایی غیراقتصادی و غیر مولد که توانایی درآمدزایی به منظور حرکت مستقل را ندارند، در کنار عدم وصول بودجه های معمول و رایج برای انتشار مطبوعات در کشور و نبرد سامان مشخصی برای تخصیص آنها در نهایت وضعیت مطبوعات را به زمستان سرد کم شمارگانی و کم ورقی کشانده است و به نظر نمی رسد آینده ای بهتر نیز به زودی پیش روی آن قابل تصور باشد. گویا بدنه رنجور مطبوعات کشور دیگر به مسکن های معاونت مطبوعاتی نیز پاسخ نمی دهد و باید برای آن به دنبال دارویی تازه بود».
پایان پیام/
نظر شما