«دکتر سیروس برنا بلداحی» کارشناس عراق در گفتگو با خبرگزاری شبستان در مورد آینده سیاسی عراق و جانشینان احتمالی «جلال طالبانی» رئیس جمهوری این کشور سخن گفت.
با توجه به وضعیت سلامتی رئیس جمهوری عراق، آینده سیاسی این کشور را پس از «جلال طالبانی» چگونه ارزیابی می کنید؟
در صورت تحقق چنین فرضیه ای به نظر می رسد شاهد تغییرات اساسی در ساختار سیاسی عراق نوین و مناسبات این کشور با همسایگانش نباشیم. اما شاید بصورت مقطعی تغییراتی بوجود بیاید از جمله این که در کوتاه مدت شاهد نوعی التهاب در سطح اقلیم کردستان و نیز در سطح کشور عراق باشیم.
در سطح اقلیم کردستان با این اتفاق شاهد نوعی خلا قدرت خواهیم شد که حزب دمکرات کردستان به رهبری «مسعود بارزانی» تلاش خواهد کرد تا در راستای توسعه حوزه نفوذ خود گامهای را بردارد.
همچنین با توجه به تجربه گرانبار مبارزاتی کاک جلال رهبر اتحادیه میهنی کردستان و رئیس جمهوری کنونی بعید به نظر می رسد که نفر بعدی بتواند این خلا را پرکند. به این معنا که با توجه به انعطاف پذیری و ایفای نقش ریش سفیدانه ای که ایشان داشتند، افراد جایگزین چنین کارکردی نخواهند داشت.
چه گزینه هایی برای جانشینی احتمالی آقای طالبانی وجود دارد؟
گزینه های مختلفی برای جانشینی ایشان وجود دارد از جمله آنها می توان به «برهم صالح» و «هوشیار زیباری» وزیر خارجه کنونی که اینها از شانس جانشینی طالبانی برخوردار است. به نظر می رسد در میان گزینه های موجود آقای برهم صالح بدلیل تجربیات مدیریتی اش پس از سقوط صدام حسین (بهار 1382) و سن و تجربه و وزانت سیاسی بیشتر، شانس بیشتری دارد.
چرا که در ساختار عراق براساس یک توافق نانوشته رئیس جمهوری از بین اکراد خواهد بود.
نکته دیگر این که با توجه به نقش میانجیگرانه ای که آقای طالبانی در بستر تحولات عراق بخصوص در مناسبات ایران و غرب داشته است، به نظر می رسد فوت احتمالی ایشان یک مقدار به ضرر ایران تمام شود به این معنی که فرد بعدی هر کسی باشد، بعید است بتواند چنین نقش آفرینی داشته باشد.
به نظر شما روابط احتمالی آینده عراق و کشورهای همیسایه اش از جمله سوریه چگونه خواهد بود؟
خیلی تاثیر قابل توجهی در روابط این کشور با همیسایه ها بویژه سوریه نخواهد داشت. علاوه بر این که سوریه در حال حاضر شاهد یک دوره گذار است و انتظار جایگزینی «بشار اسد» از سوی دولتمردان و گروههای اپوزیسیون وجود دارد. مخالفان و معارضین دولت سوریه نیز در این مدت مواضع دولتمردان عراق را زیرنظر دارند و این مسئله بر روابط آینده آنها با این کشور تاثیر می گذارد. در مجموع عراق برخورد نامطلوبی با سوریه نداشته و به همین دلیل می توان گفت، تغییری در مناسبات این دو کشور دیده نخواهد شد و چه بسا شاهد بهبود تدریجی مناسبات دو کشور در آینده خواهیم بود.
پایان پیام/
نظر شما