به گزارش خبرنگار سیاست خارجی شبستان، در تاریخ ادبیات ایرانی گریستن بر قبری به معنی عشق و علاقه به جنازه ای است که در آن دفن شده. به این معنی که شخص مدفون در دوران زندگی اش اطرافیان را از خود راضی نگاه داشته و این گریستن برای از دست دادن اوست. این تعبیر در دنیای سیاسی نیز چندان دور از تاریخ ادبیات ایران نیست. اگر عده ای بر مثبت بودن یک امر اصرار دارند نمونه ای از اشخاصی هستند که بر قبر کسی می گریند. این تعبیر را می توان این روزها در خصوص گریستن بر قبر مذاکرات بین ایران و آمریکا به کار برد. از چند روز گذشته که وزارت خارجه آمریکا یک تغییر ناگهانی به خود دید تحلیل ها از شخصیت سیاسی وزیر جدید ادامه دارد. برخی از تریبون های داخلی کشور با تحلیل هر آنچه که در خصوص جان کری در اسناد منتشر شده ویکی لیکس وجود داشت دل به ایجاد تعامل با ایالات متحده بسته اند و با گزارشات و مصاحبه های مختلف از رویاهایی که تعبیر خواهد شد دم می زنند. اما با نگاهی به داستان زندگی سیاسی جان کری می توان به راحتی فهمید که او هم یکی دیگر از اهرم های فشار آمریکا به منظور ایجاد مذاکره برای بخشیدن رنگ حقوق بشری به مواضع ضد جمهوری اسلامی ایرانی خودش به حساب می آید.
جان کری کیست؟
جان فوربز کری متولد 11 دسامبر 1943، سناتور دموکرات ایالت ماساچوست در مجلس سنای آمریکا بود که در تاریخ 29 ژوییه 2004 او رسماً به عنوان نامزد حزب دموکرات در انتخابات ریاست جمهوری سال 2004 معرفی شد. وی در سال 1984 در انتخابات مجلس سنا شرکت کرد و توانست به جای سناتور بازنشته پل سونگاس به نمایندگی ایالت ماساچوست وارد سنا شود. وی در طول 20 سال حضور در سنا 3 بار در سالهای 1990 و 1996 و 2002 ازنو از سوی مردم ماساچوست برگزیده شد. کری در فوریه 2003 با ثبت نام در کمیسیون انتخابات آمریکا فعالیت ستاد انتخاباتی خود را آغاز و اجازه دریافت کمکهای مالی پیدا کرد. در فوریه 2004 با آغاز انتخابات مقدماتی حزب دموکرات برخلاف انتظار همگان با برنده شدن در 46 مرحله از 50 مرحله با اکثریت قاطع به عنوان نامزد حزب دموکرات برگزیده شد. در ژوییه 2004 نیز با انتخاب سناتور جان ادواردز رقیب سابق انتخاباتی اش، به عنوان نامزد پست معاونت رییس جمهور، فصل تازهای از فعالیتهای انتخاباتیاش را گشود. در نهایت کری 21 دسامبر 2012 به عنوان وزیر امور خارجه جانشین هیلاری کلینتون معرفی شد.
داستان سناتوری کری و پارادوکس های موجود در مواضعش
در سال 1991 و در دوره پیش از جنگ خلیج فارس، کری مخالف اقدام نظامی علیه دولت صدام حسین بود و بر این باور بود باید با تحریم رژیم عراق را تحت فشار گذاشت. همچنین کری از حامیان مداخله نظامی آمریکا در بوسنی و کوزوو بود. در سال 2001 کری از پیشنهاد اقدام نظامی علیه عاملان 11 سپتامبر که منجر به جنگ افغانستان شد حمایت کرد. کری در سال 2003 نیز از حمله دولت بوش به عراق حمایت کرد اما اندکی بعد به صف مخالفان جنگ عراق پیوست.
کری در سال 2007، به طرح سنا برای اعلام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به عنوان یک گروه تروریستی رای منفی داد. در همین سال جان کری به تصویب تحریم هایی علیه ایران کمک کرد که جو بایدن این تحریم ها را سخت ترین تحریم های آمریکا علیه ایران، در طول تاریخ خواند. از سوی دیگر کری با اشاره به تلاش برای حل مسئله ایران از طریق گفتگو، خواهان ایجاد پایه های گفتگو میان ایران و آمریکا و برقراری روابط همکاری با ایران برای حذف القاعده و مبارزه با قاچاق مواد مخدر بوده است.
تحلیل شخصیت کری امیدواران را ناامید می کند
اگر به تناقضات موجود در مواضع کری به صورت کامل اشاره شود دیگر هیچ امیدی نمی شود برای خوش خیالان داخلی قائل بود. در همین زمینه فواد ایزدی، کارشناس مسائل آمریکا در خصوص انتخاب جان کری به عنوان وزیر امورخارجه ایالات متحده و گمانه هایی که با توجه به اسناد ویکی لیکس منتشر شده در خصوص وی مبنی بر تمایلات او برای مذاکره پنهانی با ایران به خبرنگار سیاست خارجی شبستان گفت: بین افرادی که نخبگان سیاست خارجی آمریکا به حساب می آیند جان کری نسبت به بقیه نگاه ملایم تری به ایران داشته است اما این نگاه به معنی تمایل به بهبود روابط ایران و آمریکا و یا خواهان تعامل با آمریکا نیست.
وی با بیان این که جان کری البته نسبت به افرادی که خواهان ایجاد جنگ بین ایران و آمریکا هستند یا کسانی که برای اعمال فشار تحریم ها بر علیه کشورمان تلاش می کنند نگاه ملایم تری دارد، تصریح کرد: وی مدتی که در سنا حضور داشت نگاهش به ایران را کمی این گونه نشان داد.
ایزدی همچنین به بعد دیگری از شخصیت سیاسی وزیر امور خارجه جدید آمریکا اشاره کرد و افزود: جان کری شخصیتی نیست که بخواهد به پای ایده هایش بایستد و بیشتر به وضعیت سیاسی روز نگریسته و خود را با این وضعیت هماهنگ می کند.
عضو هیات علمی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران با اظهار این که اگر در طول فعالیت کری در کرسی وزارت خارجه مجموع تیم اوباما همه به دنبال فشار و تحریم بیشتر بر علیه ایران باشند، وی مخالفتی با آن ها نخواهد داشت، خاطر نشان کرد: در حالت برعکس هم چنین شخصیتی در کری وجود دارد که اگر تیم اوباما به دنبال ایجاد تعامل بهتر با ایران باشند وی خودش را با نظر آنها هماهنگ خواهد کرد.
ایزدی به نگاه خانواده کری نیز اشاره کرد و افزود: پدربزرگ جان کری یهودی بود که به دین مسیحیت گروید و بر همین اساس خانواده کری مسیحی شدند اما برادر وی با نام کمرون کری به دین یهودیت برگشته و رابطه خیلی خوبی با لابی اسرایئل دارد همچنین در مسائل سیاست خارجی نیز دخالت هایی داشته است.
وی در پایان در خصوص شخصیت جان کری اظهاراتش را جمع بندی کرد و گفت: وزیر خارجه جدید اوباما چهره ی چند وجهی دارد و اگر چه سوابقش نشان می دهد که نگاه ملایمی به ایران داشته اما در زمان حضور در سنا به خیلی از قوانین علیه ایران رای مثبت داده زیرا حزب باد بوده و هر طرف باد بورزد طرفدار همان جناح است.
تلاش های دولت آمریکا برای برقراری مذاکره!
از روزی که اوباما به عنوان رئیس جمهور آمریکا انتخاب شد، حکومت این کشور در تلاش بود تا در افکار عمومی جهانی این مساله را پررنگ جلوه دهد که آمریکا به دنبال برقراری مذاکره با ایران است. دلایل مختلفی هم بر این تحلیل وجود دارد. از نامه هایی که برای رهبری جمهوری اسلامی ایران فرستاده شد تا حضور در گروه های مذاکره هسته ای با ایران را می توان به عنوان اسنادی برای تلاش اوباما در برقراری مذاکره با ایران دانست. این اقدام اوباما با علم به این که جمهوری اسلامی ایران هیچ گاه تن به مذاکره با مواضع کنونی آمریکا نخواهد داد حربه ای است تا افکار عمومی جهانی را به این نکته متوجه سازد که ایران اهل تعامل و گفتگو نیست. در همین زمینه نیز آخرین اقدام دولت اوباما تا کنون را می توان انتخاب جان کری به جای هیلاری کلینتونی دانست که در اکثر مواضع خود گزینه نظامی علیه ایران را پررنگ تر از مذاکره جلوه می داد. همین امر به گمان اوباما نکته آخری به حساب می آید تا افکار عمومی را برای اقدام نظامی علیه ایران توجیه کند.
با توجه به معادلاتی که در صحنه سیاست روز آمریکا رخ می دهد به سادگی می توان به این نتیجه رسید که ابر قدرت همچنان بر مواضع خود اصرار دارد و جابجایی در دستگاه دیپلماسی اش را نمی توان به عنوان یک رویای تعبیر شده خواند و این توصیه ای است به برخی از رسانه های داخلی که از زمان شنیدن نام کری در وزارت خارجه همواره بر این تلاش دارند که فضای گرد و غبار این مذاکرات را آفتابی و به دور از هرگونه آلودگی نشان دهند.
پایان پیام/
نظر شما