به گزارش خبرگزاری شبستان، یمن که دارای یکی از قدیمی ترین تمدنهای جهان است فقیرترین کشور در جهان عرب محسوب می شود و با نابسامانی های متعددی از جمله تهدیدهای در حال گسترش شاخه ای از گروه تروریستی القاعده که در این کشور حضور دارند، بحران اقتصادی و جنگ های داخلی میان حکومت فاسد یمن و شیعیان حوثی مواجه است.
ایالات متحده آمریکا که هیچ گاه دست از دخالت های خود در کشورهای منطقه خاورمیانه و جهان عرب بر نداشته است همچون دیگر کشورهای حضور نیروهای القاعده در یمن و ادعای مبارزه با تروریسم را بهانه ای برای اقدامات مداخله جویانه در این کشور قرار داده است.
به علت همه نابسامانی ها و ناخشنودی مردم از اوضاع کشور ،مردم یمن با تاثیرپذیری از انقلاب تونس ماه ژانویه به خیابانهای صنعا و دیگر شهرها ریختند و خواستار تغییر در دولت شدند.
یکی از خواسته های اصلی معترضان یمنی همچون مردم تونس و مصر پایان دادن به حکومت مستبدانه علی عبدالله صالح،رئیس جمهوری کشورشان است که از 30 سال گذشته قدرت را در دست دارد.
یکی از مشکلات عمده یمن که در نتیجه تفکرات مستبدانه عبدالله صالح در این کشور وجود دارد اختلاف میان حکومت و گروهی از شیعیان است که به حوثی های زیدی شهرت دارند .
به طور کلی مذهب شیعه در یمن به سر گروه جعفری، زیدی و اسماعیلی تقسیم می شود، عبدالله صالح خود یک شیعه زیدی است اما در سال 2004 میلادی باحوثی های زید در شمال کشور وارد جنگ شد و این درگیری ها هنوز هم کماکمان ادامه دارد.
علی عبدالله صالح در سال 1978و پیش از اتحاد یمن شمالی و جنوبی بر مسند قدرت تکیه زد، وی تا سال 1990 میلادی رئیس جمهوری یمن شمالی بود اما در این سال حکومت کمونیسی یمن جنوبی با فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی ضعیف شد و به سوی متحد شدن با همسایه شمالی خود روی آورد و قرار بر این شد که صالح رئیس جمهوری یمن متحد شود..
صالح پس از پیروزی در انتخابات 1990 میلادی در حالی که طعم قدرت به مذاقش شیرین آمده بود لایحه ای را به پارلمان یمن فرستاد و دوران ریاست جمهوری را از پنج به هفت سال افزایش داد.
نارضایتی مردم یمن از رئیس جمهوری یمن روز به روز افزایش یافت اما صالح هرگز حاضر نشد قدرت را از دست بدهد به همین دلیل با وجود نارضایتی مردمی وی در سپتامبر سال 2006 میلادی در حالی که چنگ و دندان حکومت 27 ساله خود را چسبیده بود بار دیگر اقداماتی را برای تضمین پیروزی خود انجام داد.
اما سقوط زین العابدین بن علی دیکتاتور تونسی به دست مردم این کشور مردم یمن را ترغیب کرد تا آنها نیز با انجام اعتراضات گسترده به دیکتاتوری 30 ساله علی عبدالله صالح پایان دهند و به این ترتیب از عملی شدن تصمیم او برای انتقال قدرت به فرزندش، احمد صالح که هم اکنون فرمانده گارد جمهوری است جلوگیری کنند.
اوضاع بحرانی دین موجب شد تا مجلس یمن در حمایت از رئیس جمهوری بلافاصله دست به کار شود و تغییراتی را در قانون اساسی انجام دهد که محور اصلی آن تمدید دوران ریاست جمهوری عبدالله صالح تا پایان عمر اوست.
این اقدامات موجب افروخته تر شدن خشم مردم یمن و گسترده تر شدن اعتراضات آنها شد و با بالا گرفتن اعتراض های مردمی صالح اعلام کرد که در سال 2013 میلادی از قدرت کناره گیری خواهد کرد.
وی همچنین متعهد شد که فرزندش دیگر به دنبال به دست گیری ریاست جمهوری یمن نخواهد بود اما مخالفان با تردید و نگرانی درباره اینکه صالح به تعهدات خود عمل نکند تصمیم گرفتند به اعتراضات خود ادامه دهند.
دلیل شک و تردید مخالفان این است که عبدالله صالح در سال 2005 میلادی هم اعلام کرد که در انتخابات دور بعدی شرکت نمی کند اما درست یک سال بعد نظر خود را تغییر داد و با شرکت در انتخابات 2006 میلادی بار دیگر مقدمات پیروزی خود و در دست داشتن قدرت تا هفت سال پس از آن را فراهم کرد.
هدف گروههای مخالف حکومت علی عبدالله صالح در یمن این است که مشکلات این کشور که حاصل از فرهنگ قبیله ای، فقر شدید، بی سوادی گسترده و فساد دولتی است را حل کنند.
اقتصاد یمن به شدت وابسته به منافع نفتی آن است که به سرعت در حال کاهش است و ضعف و فساد دولت کنونی اجازه نمی دهد که شرایط اقتصادی مردم بهبود پیدا کند.
به گفته کارشناسان سیاسی، جنگ حکومت یمن بامعترضان جنوبی و شیعیان حوثی در شمال کشور و به خاک و خون کشیدن آنها، صرف امکانات محدود و ثروت کشور برای جنگ و عدم توانایی عبدالله صالح برای کنترل بحران های موجود اقتصادی که از جمله عوامل گسترده شدن اعتراضات مردمی هستند به احتمال زیاد منجربه ساقط شدن دولت یمن و سقوط دیکتاتوری علی عبدالله صالح مانند دیکتاتورهای مصر و یمن خواهد شد.
اگر حکومت صالح سقوط کند احتمال رو ی کار آمدن شیعیان زیدی بسیار زیاد است اگر چه شواهد حاکی از آن است که حوثی ها نیز مانند گروه اخوان المسلمین در مصر نه به دنبال تکیه زدن بر مسند قدرت بلکه در صدد اصلاحات ریشه ای در کشور با همکاری همه گروهها هستند.
پایان پیام/
نظر شما