مسجد قبا؛ پایگاه ترویج فعالیت های قرآنی و تربیت نسل پس از انقلاب

مسجدقبا در شمال شهرتهران نقش محوری ایفا می کند و همچون دوران انقلاب به عنوان پایگاهی موثر درترویج فعالیت های قرآنی، ارزش های اسلامی، کمک به اقشار آسیب پذیر اجتماع و به ویژه تربیت نسل کودک و نوجوان فعالیت میکند.

خبرگزاری شبستان: مسجد قبا در خیابان شریعتی تهران و در نزدیکی حسینیه ارشاد قرار دارد. این مسجد در سال های دهه پنجاه توسط محمد مفتح بنیانگذاری شد.
زمین مسجد قبا در سال ۱۳۳۵ از سوی حاج محمود حسینیان تهرانی با مساحتی حدود ۲۴۰ مترمربع وقف مسجد شد. اما با چند سال وقفه‌ در سال ۱۳۵۰ افتتاح شد. در سال ۱۳۵۰ اهالی محل به همت شهید حاج تقی طرخانی‌، ۴۰۰ مترمربع از زمین‌های اطراف را به مسجد اضافه کردند. در سال ۱۳۵۳ ، مسجد قُبا به امامت آیت‌الله شهید مفتح به طور رسمی گشایش یافت‌.
مسجد قبا از همان ابتدا به دلیل حضور آیت‌الله مفتح از پایگاه‌های مهم مبارزه علیه رژیم پهلوی بوده است‌. با پایان یافتن جنگ در سال ۱۳۶۸، ۴۵۰۰ مترمربع دیگر به مساحت مسجد اضافه ‌شد. هم اکنون مسجد در سه طبقه دایر است‌. طبقه همکف شبستان مسجد به مساحت ۶۰۰ مترمربع و نیم طبقه بالا نیز مخصوص بانوان است‌.
مسجد توسط مهندس عبدالمجید نقره کار طراحی و ساخته شده است که مدتی هم رییس دانشگاه علم و صنعت بوده است‌. از جمله فعالیت‌های مهم مسجد می‌توان به تأسیس صندوق قرض‌الحسنه در سال ۱۳۵۴ که هم اکنون نیز فعال است‌، حوزه علمیه خواهران که در سال ۱۳۸۰ تأسیس شده و دروس حوزوی در آن تدریس می‌شود، کتابخانه‌ که در سال ۱۳۵۳ تأسیس شده و دارای 18 هزار جلد کتاب مذهبی‌، تاریخی و ادبی و ... است‌ و ستاد جهیزیه که از سال ۱۳۶۸ برای کمک به نیازمندان برای خرید جهیزیه فعال است‌، اشاره کرد.
مسجد قبا مسجدی تاریخی و از موثرترین پایگاه های زمان انقلاب بود و در حال حاضر نیز نقش محوری در شمال شهر تهران ایفا می کند و همچنان به عنوان پایگاهی موثر وانقلابی به ترویج فعالیت های قرآنی، ارزش های اسلامی، کمک به اقشار آسیب پذیر اجتماع و به ویژه تربیت نسل کودک و نوجوان می پردازد.
وجه تمایز این مسجد به ویژه در سال‌های انقلاب که در حال حاضر نیز تا حدودی این وجه حفظ شده، این است که این مسجد پایگاه اتحاد سه نیروی بازار، روحانیت و روشنفکران اسلامی بوده است. نیروی بازار برای تأمین نیازهای مالی مساجد، روحانیت برای اداره امور مسجد و روشنفکران اسلامی برای تغذیه محتوای مسجد فعالیت می‌کردند که نمایندگان طیف اول حاج حسین مهدیان، ابوالفضل توکلی بینا و شهید تقی طرخانی بودند. طیف دوم شهیدان آیت‌الله مفتح، آیت‌الله دکتر بهشتی و آیت‌الله شهید مطهری محتوای برنامه‌ها و فعالیت‌های مسجد را مشخص و هدایت می‌کردند.
ماشاءالله رحیمی، مدیر دفتر مسجد قبا و بنیانگذار این مسجد در معرفی نقش این مسجد در پیروزی و استمرار انقلاب به خبرنگار شبستان گفت: اعضای هیئت امنای مسجد قبا در سال‌های 54 به بعد همواره در برپایی مراسم سخنرانی از وجود روحانیون فاضل و شاگردان امام، استادان دانشگاه، مؤلفان کتاب های دینی و مذهبی و علمای اهل تسنن بهره می‌بردند. حتی می‌توان از جمله این علما به دکتر عبدالفتاح عبدالمقصود، نویسنده کتاب امام علی (ع) و محمدجواد مغنیه از استادان لبنان اشاره کرد.
وی افزود: در واقع با چنین اقداماتی مسجد قبا به عنوان پایگاه ضد رژیم پهلوی و پایگاه انقلابی شناخته شد. استقبال از مراسم سخنرانی مسجد به اندازه‌ای بود که مسئولان مسجد بر آن شدند تا در زمین‌های اطراف مسجد چادر بزنند و با تلویزیون‌های مداربسته پذیرای مردم شوند.
وی با اشاره به پخش خبرنامه مسجد قبا در دوران انقلاب در این مسجد گفت: فعالیت‌های مسجد قبا گسترده بود، سخنرانی، کمک به خانواده‌های زندانیان سیاسی، رفع نیازهای مبارزان انقلابی و نیز پخش خبرنامه مسجد از جمله برنامه های مسجد بود. در خبرنامه مسجد اخبار سراسر کشور در بحث مبارزات مردمی و انقلابی به اطلاع نمازگزاران می‌ رسید و مردم می‌توانستند از وضعیت اعتصاب‌ها در کشور باخبر شوند.
رحیمی ادامه داد: مسجد مرکزی برای نشر اطلاعیه های حضرت امام (ره) بود و بعد از تکثیر برای پخش در سراسر کشور در اختیار افراد قرار می‌گرفت. آیت‌الله مفتح که به حضور نیروهای جوان در امور مذهبی و مسجد معتقد بود برای گروهی از افراد جوان، جلسات قرآن برگزار می‌کرد. در ایام ماه رمضان اساتید این کلاس‌ها آیات عظام بهشتی، مطهری و علامه جعفری و شهید مفتح بودند.

بنیانگذار مسجد قبا تصریح کرد: مجاهدت‌های شهید مفتح در مساجد جاوید و قبا کمک مؤثری به پیروزی انقلاب اسلامی کرد، به دلیل همکاری شهید مفتح با مبارزان داخلی و خارجی او را نمی‌توانستند محدود کنند و زمانی که ساواک و رژیم شاه عرصه را برای سخنرانان داخلی تنگ می‌کردند شهید مفتح از مصر و لبنان افرادی چون شیخ‌الازهر را به ایران دعوت می‌کرد.
رحیمی یادآور شد: شهید مفتح ارتباط نزدیکی با مبارزان لبنانی داشت او در سال 56 میهمان امام موسی صدر بود و با توجه به عواطف اسلامی به کمک جنگ‌زدگان لبنان می پرداخت.
یکی از بنیان‌گذاران مسجد قبا اظهار کرد: هیئت امنا مسجد قبا را شهیدان حاج تقی طرخانی، آیت‌الله دکتر مهدی عراقی و شهید مفتح به عنوان امام جماعت بودند. سخنرانی شخصیت های مذهبی در این مسجد با استقبال مواجه می شد به طوری که سخنرانی آیت‌الله باهنر در مورد حکومت اسلامی در این مسجد با استقبال 16 هزار نفری روبه رو شد.
وی ادامه داد: ائمه جماعات سرشناسی در مسجد قبا سخنرانی کردند. حجت الاسلام رییسی، معاون اول قوه قضاییه، آیت‌الله مروی، مصطفوی از جمله سخنرانان مسجد بودند . آیت‌الله مهدوی کنی نیز از جمله افرادی بود که برای مدیریت و تعیین خط مشی مبارزات سیاسی به او مراجعه می کردند.
رحیمی افزود: در حال حاضر مسجد حجت الاسلام دکتر صدرالدین شریعتی امام جماعت مسجد قبا است. او سال گذشته ریاست دانشگاه علامه طباطبایی را عهده‌دار شد.
پایان پیام/

 

کد خبر 20833

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha