وحدت را نباید به دو نهاد صرف و تقریر روحانی و دانشگاهی محدود کرد

افروغ گفت: بحث وحدت میان حوزه و دانشگاه را نباید در حد دو نهاد صرف دانست و به روحانی و دانشگاهی تقریر کرد، این مباحث می تواند ذیل مولفه های گوناگونی از جمله سنت، تجدد، چالش های هویتی و روشنفکری قرار گیرد.

به گزارش خبرنگار شبستان، برنامه "دیروز، امروز، فردا"، مطابق معمول پنج شنبه شب ها 30 آذرماه روی آنتن شبکه سوم سیما رفت.
بر اساس این گزارش ، این برنامه به موضوع "وحدت حوزه و دانشگاه"، ماهیت این مسئله، موانع پیش رو و روند پیشرفت اختصاص داشت که با حضور عماد افروغ، استاد دانشگاه و حجت‌الاسلام والمسلمین احمد واعظی، رئیس دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم برگزار شد.
این گزارش می افزاید: افروغ در ابتدای سخنان خود گفت: نخست باید مشخص شود که هدف از این مناظره و برنامه های اینچنینی چیست؟، این موارد را باید ذیل کرسی های آزاداندیشی قلمداد کرد و نتایج تحقیقات در این حوزه در طول سالیان گذشته را ارائه کرده و این آزاداندیشی را ادامه داد.
وی اظهار کرد: بحث وحدت میان حوزه و دانشگاه را نباید در حد صرف دو نهاد دانست و به روحانی و دانشگاهی تقریر کرد، این مباحث می تواند ذیل مولفه های گوناگونی از جمله سنت، تجدد، چالش های هویتی و روشنفکری و ... قرار گیرد و نمی توان در حد یک پژوهشگاه حوزه و دانشگاه تعریفش کرد.
عماد افروغ افزود:باید چرایی و ماهیت تشکیل حوزه و دانشگاه را بررسی کرد، امام خمینی(ره) دغدغه معرفتی داشت، هر چند که بیشتر نگاه های سیاسی اجتماعی داشتند، اما این امر ناشی از شرایطی بود که بر ما گذشته بود یعنی سیاست غرب زدگی و شرق زدگی حاکم آن دوران.
این محقق تصریح کرد: امام خینی (ره) به این مضمون عبارتی داشتند که دانشگاهی مظهر دولت و روحانی مظهر ملت است، و سخنانی در رابطه با وحدت حوه و دانشگاه داشتند که من هفده مورد را استخراج کردم که از جلمه آنها آگاهی بخشی، استقلال، تهذیب نفس و ... است.
وی بیان کرد: حوزه علمیه در طول تاریخ برخاسته از مردم بود، حوزه های علمیه ما تاریخی دیرینه دارند و حضور در صحنه حوزویان بدون فراموشی شأن روحانی بودن بود.
افروغ در مورد نظریات مختلف و مرتبط با علوم دانشگاهی عنوان کرد: برخی می گفتند علوم دانشگاهی الحادی است، برخی می گفتند هدف دانشگاه فرق دارد، برخی هم سطح مباحثی از این دست را به گروه ها می کشاندند که هیچ یک صحیح نبود.
وی تاکید کرد: برخی نیز بر این باور بودند که فرهنگ از حوزه و فکر از دانشگاه خارج می شود، که قابل پذیرش نبود، به هرحال با وجود همه مباحثی که مطرح شده در حال حاضر انتظار از حوزه بیشتر است، البته من نسبت به حوزه نوستالوژی دارم.
افروغ با بیان اینکه امام (ره) دغدغه های سیاسی اجتماعی در طرح بحث وحدت حوزه و دانشگاه داشتند، ابراز کرد: نباید از دغدغه های امام راحل غافل شویم باید با توجه به آنها وضع فعلی را آسیب شناسی کنیم.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه حوزه های علمیه کسانی چون ملاصدرا، امام خمینی(ره)، علامه طباطبایی و شهید مطهری را تربیت کرده اند، افزود: اینها نشان از قابلیت های بالای حوزه دارد و انتظاراتی که از پی این امر پدید می آید، ضمن آنکه نسیم حوزه بعد از انقلاب بر دانشگاه دمیده شد، اما نه تنها نسیم حوزه بر دانشگاه دمید بلکه طوفان دانشگاه نیز بر حوزه وارد شد!
وی با اشاره به فعالیت های مراکز اقماری حوزه ادامه داد: حوزه ها به موضوعات دانشگاهی با روش شناسی دانشگاه پرداختند، علاوه بر آن ما حوزه را به عنوان نهاد علمی پژوهشی نمی خواستیم، گویی انتظارت دستخوش برخی تغییرات شد.
افروغ تصریح کرد: توقع آن بود که انتظارات در همان حلقه های سنتی حوزه برآورده شود، اما متاسفانه استدلال حوزه کم شده و بیش از آنکه این نهاد به نظریه پردازی بپردازد به وجه تصدی گری توجیه پرداخته است.
این پژوهشگر در رابطه با توقعات ایجاد شده از حوزه گفت: به هر حال حکومت اسلامی ابزار علمی خود را می خواهد، ما پاسخ سوالات جامع دینی خود را از استنباط های فقهی می گیریم، توجه داشته باشید در غرب دانشگاه از کلیسا برخاست، اما متاسفانه در تاریخ گذشته حوزه های علمیه این موارد ربط و بسط داده نشده است.
وی ادامه داد: وقتی در رابطه با حوزه پرسش می کنم انتظار ندارم که که به من آمار ارائه دهند، بلکه دوست دارم آمار از موفقیت حوزه در جامعه ارائه شود، من فلسفه درس می دهم، از کانت به هگل، هایدگر و.. می رسم، اگر در سده 17 دکارت بود در ایران ملاصدرا بود اما چرا نتوانسیتم او را بسط دهیم حال آنکه انقلاب ما نیز صدرایی بود، ما از حوزه در این راستا توقع داریم؛ باید مباحث عمقی در قالب حلقه های آموزشی و فضای طلبگی مطرح شود.
پایان پیام/
 

کد خبر 208066

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha