تجمیع فقه مسجد زمینه ساز دوری از افراط و تفریط در احکام مسجد

حجت‌الاسلام مبلغی با اشاره به اهمیت توجه به تدوین و تنظیم فقه مسجد گفت: به کارگیری فقه مسجد زمینه‌ساز جلوگیری از رفتارهای سلیقه ای در مورد مساجد می‌شود و از افراط و تفریط در احکام مسجد جلوگیری می کند.

حجت‌الاسلام احمد مبلغی، پژوهشگر دینی و اجتماعی در رابطه با شیوه های فرهنگ سازی و ترویج فقه مسجد به خبرنگار شبستان گفت: با توجه به اینکه اصول فقه به بیان افعال فرد، جامعه و احکام آن می پرد و مسجد، موضوعی است که در ارتباط با آن وظایف، تکالیف و افعالی همچون ساختن مسجد، حضور یافتن و تقویت‌ مسجد یا افعالی که باید در مسجد انجام شود، مطرح است از اینرو باید برای آن احکامی وجود داشته باشد.
 

وی اذعان کرد: از آنجا که مسجد، شعاع گسترده‌ای را متصور است، از اینرو ایجاد فقه جداگانه برای مسجد امر معقول و موجهی است. در کتب فقهی، احکامی برای مسجد ارایه شده است ولی آنچه که در این زمینه به عنوان آسیب مطرح است، این است این احکام به صورت کامل در یک جا تجمیع، تنظیم و تدوین نشده و در بخش های مختلف فقه ارایه شده است.
 

رییس پژوهشگاه مطالعات تقریبی ادامه داد: وقتی از فقه مسجد سخن به میان می‌آید، منظور این است که لازم است نسبت به این احکام، انسجام و تجمیعی در قالب کتاب جداگانه صورت گیرد و بر آنچه که در زمینه فقه مسجد موجود نیست، تلاش و در تعمیق این احکام اقداماتی انجام شود.

 

فقه مسجد در کتاب تجمیع شود
وی با اشاره به اینکه سه مقوله در شکل‌گیری فقه مسجد مؤثر است، اظهار کرد: اول تجمیع همه احکام منتشر و پخش شده تحت یک باب، دوم توسعه این فقه به مسایلی که تاکنون مطرح نشده‌اند و قابل طرح در ارتباط با مسجد هستند و سوم تعمیق نگاه‌ها، دیدگاه‌ها و استنباط ها، احکام و موضوعات مربوط به مسجد است. این امور ضروری است زیرا تا وقتی که اقدام به ایجاد چنین فقهی در مورد مسجد نشود، فعل، افعال و رفتارمان در زمینه مساجد و احکام آن به صورت سلیقه ای انجام می شود یا به دست فراموشی می رود و افراط و تفریط در آن صورت می‌گیرد.

 

کارکردهای فقه مسجد
این استاد حوزه و دانشگاه اهمیت تجمیع فقه مسجد را در سه کارکرد معرفی کرد و گفت: جلوگیری از فرو افتادن رفتارها در قبال مسجد به صورت سلیقه ای مهمترین فایده فقه مسجد است. چون سلایق مختلفی با مسجد مرتبط هستند، هر مجموعه‌ای بر اساس سلایق و تجربه و نگاه و فهم خود با مسجد، رفتارهایی را انجام و شکل می‌دهد و در نتیجه جامعه دارای نظر واحد در ارتباط با تعاملش با مسجد نمی‌شود.
 

حجت‌الاسلام مبلغی به تبیین دیگر اهداف کارکرد فقه مسجد پرداخت و بیان کرد: تجمیع فقه مسجد موجب می شود از فراموشی و منفی قرار گرفتن پاره ای از احکام و فقه مسجد جلوگیری شود، همچنین موجب می شود، رفتارهای لازم و رفتارهای غیرمناسب در قبال مسجد به صورت حداکثری شناخته شود.

 

تا فقه نباشد، احکام شرعی در آن حوزه ارایه نمی شود
این پژوهشگر دینی و اجتماعی با بیان سومین اهمیت انسجام و تجمیع فقه مسجد، بیان کرد: تجربه ثابت کرده در حوزه‌هایی که فقه در آنجا حضور و ورود ندارد و احکام شرعی نسبت به آن حوزه‌ها، ارایه نشده است، رفتارها دچار افراط و تفریط می شوند. به عنوان مثال در مورد فقه مسجد، پاره‌ای از احکام مسجد ضعیف هستند که گویی مسجد دارای کارکرد حداقلی است یا راهکارهایی تفریطی دارند که ممکن است مناسب با مسجد نباشد.


پایان پیام/
 

کد خبر 207382

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha