به گزارش خبرنگار شبستان، دکتر عبدالمجید حسینی راد، در همایش علمی سومین جشنواره بینالمللی هنرهای تجسمی فجر که عصر روز گذشته در موزه هنرهای معاصر برگزار شد، در سخنانی با عنوان "تعامل و تبادل هنر ایران و اروپا" گفت : اولین نمایشگاه بزرگ آثار هنری مسلمانان در سال 1910 میلادی در مونیخ آلمان برای اولین بار امکان معرفی عمومی هنر و فرهنگ کشورهای اسلامی را برای مردم غرب بوجود آورد که تعدادی از آثار مربوط به هنر ایران است.
وی افزود: برپایی نمایشگاه هنر اسلامی مونیخ در ابتدای سده بیستم که اروپا در حال انجام تجربههای تازهای از مدرنیسم بود، پاسخی تاریخی به تأثیرگذاری هنر اروپا در ایران و سایر کشورهای اسلامی بود و این نمایشگاه الهام بخش هنرمندانی از جمه ماتلیس شد و پس از او هنرمندان اروپایی دیگر تا امروز از هنر و نقاشی ایرانی الهام گرفتهاند.
حسینیراد با اشاره به تأثیر هنر اروپا بر شاهان گفت: تأسیس مدرسه صنایع مستظرفه توسط کمالالملک از مهمترین سرچشمههای آغاز نوگرایی در هنر ایران است و در این مدرسه آموزش هنر بر مبنای ناتورالیسم اروپایی که شیوهای متفاوت با روش هنر قدیم ایران بود آغاز شد.
این هنرمند در ادامه گفت: با راهاندازی دانشکده هنرهای زیبا در سال 1319، اولین فارغالتحصیلان آن فعالیتهای نوگرایانه خود را در هنر ایران آغاز کردند و پایه الگوهای اروپایی آموزش هنری گذارده شد و جنبش هنر نوگرای ایران شکل گرفت. این جنبش تلاش داشت تا در پایه دستاوردهای امپرسیونیست و کوبیسم خود را از قید و بند ناتورالیسم مکتب کمال الملک برهاند و مکتبی ایرانی بر مبنای آموزههای مدرنیسم به وجود آورد.
حسینی راد تصریح کرد: اینک پس از گذشت بیش از سه دهه از انقلاب اسلامی، تلاش هنرمندان ایرانی در حفظ تعامل و ارتباط با هنر اروپا و هنر معاصر جهانی قابل ارزیابی است. به نظر می رسد با جابجایی کانون تحولات هنری غرب از اروپا به آمریکا در شصت سال گذشته امکان وجود رابطهای تعامل در ادامه تبادلات گذشته با هنر اروپایی منتفی بوده است.
وی افزود: گرچه تلاشهای بسیار خوبی در هنر دوران پس از انقلاب اسلامی برای ایجاد زبان ایرانی – اسلامی در هنر معاصر صورت گرفته است اما جز در موارد انگشتشمار در ارتباط با مضامین زیست محیطی موفق نبودهایم.
این هنرمند خاطر نشان کرد: هنر ایران و اروپا از زمانی دور در طی چند قرن در تعامل بودهاند اما در سالهای اخیر علاوه بر خوانشهای متفاوت و دوگانه از معرفت هنری که ریشههای تاریخی و اعتقادی دارد، تنشهای سیاسی مانع از فراهم آمدن بسترهای لازم برای درک متقابل از تجربهها و ظرفیتهای هنری معاصر شده است.
حسینی راد در پایان گفت: برگزاری نمایشگاههای مشترک از آثار هنرمندان ایرانی و غیرایرانی، ایجاد رابطه با هنرمندان سرشناس جهان که به مسأاله هنر و خلاقیت انسانی وفا دارند و ایجاد شرایطی که هنرمندان معاصر ایران بتوانند آثار خود را بیشتر در عرصههای بینالمللی عرضه کنند میتواند درک عمیقتری از جنبههای معنوی و خلاقیت معاصر ایران را در عرصههای جهانی فراهم آورد.
پایان پیام/
نظر شما