تحقیق و پژوهش صرفا یک فضیلت نیست؛ بلکه یک ضرورت است

سیدمحمد حسینی با بیان اینکه در حال حاضر که محدودیتهای اقتصادی و سیاسی دامنگیر ما شده باید از قابلیت های فرهنگی و نقطه های قوت آن بهره بگیریم گفت: تحقیق و پژوهش برای ما یک ضرورت است .

به گزارش خبرنگار شبستان، سیدمحمد حسینی در مراسم تقدیر از پژوهشگران نمونه سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی که به مناسبت هفته پژوهش در این سازمان برگزار شده بود گفت: امروز کارهای زیادی در زمینه فرهنگ ایران در عرصه بین‌المللی صورت گرفته است که می‌توان به عناوینی مثل «دانش‌های یک رایزن» و «تجربیات یک رایزن» که تجارب ارزشمند و گرانبهایی برای آیندگان است، اشاره کرد.

 

وی افزود: همچنین یک نمونه‌ که به آن توجه ویژه‌ای شده، کتاب‌های خارج از کشور است که می‌توان به کشور روسیه اشاره کرد که وزیر فرهنگ این کشور گفته است ما قصد داریم در کتاب‌های درسی‌مان فرهنگ ایران را ارائه کنیم و به دنبال آن هستیم که تصویر خوبی از فرهنگ ایران ارائه دهیم.


 وی خاطر نشان کرد: همچنین نشریات مختلفی در سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی وجود دارد و یا بحث گفت‌وگو‌ی ادیان هست و همچنین نشست‌هایی درباره بیداری اسلامی برگزار شده است.


وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره اهمیت پژوهش در کشور نیز خاطر نشان کرد: هفته پژوهش موقعیت و زمان مغتنمی است که از آثار ارزشمند تقدیر شود و همچنین به این موضوع پرداخته شود که چرا پژوهش برای ما اهمیت دارد؟ در دین اسلام همواره بر روی تفکر، اندیشه، ‌عقل و استدلال تأکید زیادی شده است و روایات زیادی در این خصوص وجود دارد. اسلام تأکید دارد که مسلمانان باید اهل علم و تحقیق باشند.


حسینی ادامه داد: امروزه تحقیق و پژوهش صرفا یک فضیلت نیست؛ بلکه یک ضرورت است و نخبگان کشوری که می‌خواهد مستقل و پیشرفته باشد، باید به دنبال تحقیق و پژوهش باشند. ما اگر صرفا گیرنده باشیم، دیگران همیشه ما را تأمین نمی‌کنند؛ بنابراین ما ناچاریم همواره به دنبال پژوهش باشیم. درست است که کار دشواری است، اما به هر حال یک توفیق اجباری است.
 

 

وی در ادامه با طرح این سوال که چرا ما تا این اندازه روی بحث تحقیق و پژوهش تاکید داریم؟ عنوان کرد: این امر از نگاه ما بسیار مهم است اما متاسفانه گاهی حتی مدیران ما نیز از این امر غفلت می ورزند و حتی در اسلام نیز بر این امر تاکید بسیار شده است و ما در قرآن بیش از 300 آیه داریم که به تعظیم دانشمندان تاکید شده است حتی در روایات نیز بر این امر تاکید فراوانی صورت گرفته است.

 

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: اگر امروز کشوری می خواهد مستقل باشد باید نخبگان ان کشور اهل پژوهش باشند ما اگر بخواهیم موفق باشیم باید در تحقیق و پژوهش دستی توانا داشته باشیم زیرا اگر چنین نکنیم دشمنان ما هر وقت که بخواهند می توانند ما را از نتیجه تحقیقات خودشان محروم کنند و در حال حاضر خوشبختانه ما در این زمینه به جایگاه خوبی رسیده ایم که نتیجه رهنمودهای رهبر ماست.

 

سیدمحمد حسینی سپس گفت: امروز اگر ما می خواهیم که کشورهای دیگر را به خوبی بشناسیم باید درباره آنها تحقیقات کاربردی داشته باشیم حتی در گذشته نیز این امر صورت می گرفته چنانکه در سفرنامه هایی که در گذشته وجود داشته بسیاری از نکات سیاسی و اجتماعی و فرهنگی آن کشورها موردتوجه فرهنگ نامه نویسان بوده است.

 

وی سپس با بیان اینکه در صدر اسلام نیز پیام عظیم الشان همواره از مسلمانان می خواسته که در این زمینه علمی کوشا باشند گفت: پژوهش ثمره زاینده دانش است و شیوه های پژوهشی امروزه البته باید تغییر کند ما باید بدانیم که در چه زمینه هایی نیازمند تحقیق و پژوهش هستیم و تحقیقات کاربردی انجام دهیم نه اینکه به صورت صوری صورت گیرد البته لازم است که یک رابطه دوسویه نیز بین پژوهشگران و مدیران وجود داشته باشد.

 

وی تصریح کرد: ما در حال حاضر در شرایط تحریم هستیم و حتی می توانیم تحقیقاتی را درباره اینکه چگونه تحریم ها را دور بزنیم صورت دهیم البته محققان ما باید جسارت لازم را داشته باشند و بتوانند راهکارهای نو ارایه دهند نه اینکه تنها به بیان شکل های صوری و ظاهری بپردازند در این زمینه حتی ممکن است نتایج تحقیقات مطابق طبع خیلی ها نباشد اما محققان باید جسارت بیان نتایج تحقیقات خود را داشته باشند.

 

وی همچنین عنوان کرد: که در بحث های تاریخی نیز ما نیاز به تحقیقات کاربردی داریم رایزنان ما باید به خوبی به تاریخ فرهنگ ایران آشنا باشند مثلاً وقتی بحثی در مورد خلیج فارس صورت می گیرد آنها باید شواهد تاریخی و مستندات لازم را در این زمینه ارایه دهند و یا اینکه من در ایام عاشورا در بعضی از این شبکه های سلفی دیدیدم که آنها حتی قیام امام حسین را زیرسوال می برند بنابراین ما باید بتوانیم با تحقیقات کاربردی و قوی و عمیق به این مسائل پاسخ دهیم.

 

وی در ادامه با بیان اینکه در سینماهای خارجی و غربی بسیار مشاهده می شود که می خواهند ایرانیان را مردمانی خشن و بی فرهنگ جلوه دهند مثلاً در فیلم سیصد یا در فیلمهای دیگر که اگر ما بخواهیم به آنها پاسخ دهیم جز در قالب فیلم و تحقیق نمی توانیم پاسخی کوبنده و درست به آنها بدهیم بنابراین می بینیم که مساله تحقیق مساله مهم و حیاتی برای ماست.

 

وی در ادامه با اشاره به اینکه مساله تحقیق و پژوهش باید به صورت حلقه های به هم پیوسته باشد گفت: یک تحقیق از زمان انجام تا نتیجه باید به هم پیوسته و منظم صورت گیرد و پیوند جدانشدنی داشته باشد.

 

وزیر فرهنگ و ارشاد در ادامه گفت: فرهنگ ما نقطه قوت ما است و ما باید از این نکته به خوبی استفاده کنیم و همانطور که رهبر انقلاب می فرمود: اقتدار حقیقی اقتدار فرهنگی است باید در فضایی که برخی از کشورها راههای سیاسی را بر ما بسته اند از راه های فرهنگی و هنری برای معرفی خودمان استفاده کنیم و کارهای مفید انجام دهیم.

پایان پیام/
 

کد خبر 206644

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha