به گزارش خبرنگار سیاسی شبستان، علی لاریجانی رییس مجلس شورای اسلامی در نخستین همایش نقش پژوهش در فرایند قانونگذاری با بیان اینکه چند مساله در رونق نیافتن پژوهش در کشور ما تاکنون تاثیرگذار بوده گفت: علی رغم تاکید مکتب فکری ما و وجود تعداد زیاد فارغ التحصیلان و نخبگان ما شاهد آنیم که در عرصه تولید فعالیت های کلان اقتصادی و فرهنگی و سیاسی و اجتماعی تصمیم سازان متکی بر پژوهش نیستند.
وی با بیان اینکه این مشکل چند بعد دارد افزود: ساختار اقتصادی و اجتماعی ما یکی از ابعاد ترویج رونق نیافتن پژوهش است تا وقتی که این تقاضا در میان مردم و دستگاهها به وجود نیاید که احتیاج به پژوهش دارند با دستور نمی توان پژوهش را در کشور عملی کرد.
رییس قوه مقننه با اظهار اینکه ما در سالهای گذشته بودجه پژوهشی را افزایش داده ایم تصریح کرد: اما تاکنون ندیده ایم که این مساله رونق یابد زیرا تا وقتی که اقتصاد دولتی باشد و نیاز به رقابت دیده نشود تقاضا برای پژوهش نیست مثلاً دو کارخانه ایران خودرو که موجود باشد دیگر رقابتی بین آنها وجود ندارد پس کسی احساس نیاز به پژوهش نمی کند.
لاریجانی با بیان اینکه فی الحال در کشور ما در سه قوه سازمانها، شرکت ها مراکز تحقیقاتی وجود دارد و کشور هم نیازمند تحقیقات است خاطرنشان کرد: مجموعه تجربیاتی که در 34 سال گذشته داشته ایم و فراز و نشیب ها اولویت هایی را برای پژوهش ایجاد کرده است که در این زمینه می توان به تئوری اقتصادی و توسعه ای روشن در کشور اشاره کرد که در تمام مراکز تحقیقاتی نیازمند آن هستیم و در این زمینه هم باید از تجربیات دیگران و هم از درون مکتب فکری الهام بگیریم.
وی با بیان اینکه مساله عدالت در موضوع تئوری اقتصادی و توسعه بسیار براق دیده می شود تاکید کرد: پس از انقلاب عدالت به تاکید رهبران جمهوری اسلامی بوده است یک سری از اصول عدالت در قانون اساسی آمده اما اینکه ما تئوری عدالت را خارج از الفاظ که می دانیم مشخص نشده است مرحوم علامه طباطبایی و شهید مطهری در این زمینه نظریه های خوبی دارند شاید مبتنی بر نظریه های آنها یک تئوری مهم می توانیم ارایه دهیم.
رییس مجلس شورای اسلامی اولویت دیگر بخش پژوهش در مسائل مهم کشور را سازوکارهای اداره بهتر کشور دانست و افزود: این نکته مربوط به داشتن تئوری اقتصادی و توسعه نیست و در این خصوص است که چگونه می شود کشور را با هزینه کمتر و روان تر اداره کرد تا قوا هماهنگ تر کار کند و محصولات کشور ارزان تر ارایه شود که این امر احتیاج به تامل و ارزیابی شرایط طی شده دارد.
لاریجانی در ادامه به وضعیت مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی اشاره کرد و گفت: در کل احساس می کنیم که نمایندگان رغبت خوبی به مطالعات این مرکز دارند که مقداری از آن به این مساله بازمی گردد که مرکز پژوهش ها راجع به موضوعات چقدر خوب اقدام می کنند و چقدر از ظرفیت نمایندگان استفاده می کنند.
رییس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه یکی از انتقادهای وارده به مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی دیر عمل کردن این مرکز است افزود: این سنت دیر حرکت کردن در کشور در مرکز پژوهش ها هم اجرا می شود همچنین نوع بسته بندی و مطالبی که برای نمایندگان نگارش می شود باید نوعی باشد که فرصت خواندن داشته باشد اجمالی باشد که ذهن به اشکال و نحوه رفع آن متمرکز شود.
لاریجانی در ادامه راه حل ارایه شده از سوی مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی برای نمایندگان در موارد مختلف را مبتنی بر شرایط تسریع مجلس دانست و افزود: این راه حل ها اگر با شرایط متناسب مجلس نباشد نمایندگان نمی توانند براساس آن عمل کنند بنابراین خیلی باید دقیق و کاری در این زمینه ها عمل شود و این نیاز به سلیقه دارد.
وی به اقدامات انجام شده مرکز پژوهش ها اشاره کرد و در زمینه استراتژی مجلس پژوهش هایی انجام شد که باید سریع تر به دست آیندگان برسد تا در 4 سال آینده به آن عمل کنند همچنین این مرکز باید به روش های اقناع سازی نمایندگان تغییراتی ایجاد کند تا آنها ضمن اینکه فکر دقیق برای نیازهای کشور دارند به همکاری با مرکز پژوهش ها بپردازند و در تصمیم گیری با این مرکز مشارکت کنند.
وی توصیه دیگری به این مرکز درخصوص استفاده از حضور تک تک نمایندگان در دفترهای مختلف داشت که خاطرنشان کرد: علاوه بر این مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی می تواند در کمیسیون ها حضور بیشتری داشته باشد و با داشتن یک جای ثابت در کمیسیون ها در صحنه علنی به اظهارنظر بپردازند در این زمینه تاملی در آیین نامه انجام می شود که آیا منعی برای اقدام قائل می شود یا خیر اگر هم منع قائل شود باید آیین نامه را تغییر دهیم.
رییس مجلس شورای اسلامی در پایان به اقدامات انجام شده توسط مرکز پژوهش ها در دوره های قبل اشاره کرد و از این مرکز در این دوره خواست تا تغییرات لازم در قانون احزاب و ایجاد کردن قانون امر به معروف و نهی از منکر انجام دهد و در همین زمینه تاکید کرد به نظر من احزاب باید حضور بیشتری در موقعیت های سیاسی ما داشته باشند و این افتخاری برای کشور نیست که افراد شعار دهند احزاب نداریم یا نمی خواهیم البته احزاب باید ایدئولوژیک باشند و عقبه فکری داشته باشند.
پایان پیام/
نظر شما