به گزارش خبرنگار شبستان، در سی سال گذشته پیشرفت های علمی و پژوهشی جمهوری اسلامی بسیار چشمگیر بوده است و در زمینه های مختلف دفاعی، فضایی، هوایی، هسته ای و زیستی دستاوردهای فناوری بزرگی به دست آمده است که کمترین آن کسب رتبه اول منطقه در تولید علم و رتبه 16 جهان است.
در بخش دفاعی تولید انواع جنگنده ها، پهپاد و بالگرد و تولید حامل های ماهواره، ماهواره، ایستگاه کنترل ماهواره ایستگاه دریافت و پرتاب در قسمت فضایی، در حوزه دریا تولید ناوشکن جماران، زیردریایی و قایق پرنده، در بخش دفاع زمینی و دستیابی به فناوری تولید تانک، نفربر، تجهیزات و سلاح های و انواع مهمات سبک و سنگین، در قسمت دفاع موشک توانایی تولید موشک های زمزم، کروز و پدافند هوایی و همچنین و بخش دفاعی فضای مجازی توانایی رمزگشایی، دفاع سایبری و فرماندهی و کنترل از جمله پیشرفت هایی است که در سی سال گذشته انجام شده است.
در سه دهه ای که از انقلاب گذشته است پژوهشگران ایرانی ماهواره های مخابراتی و سنجش، نانوزمینی و همچنین حامل ماهواره های سفیر و سیمرغ را ساخته اند و در سایر بخش های فضایی به علم ساخت ایستگاه پرتاب، ایستگاه بهره برداری ثابت و متحرک و ایستگاه هدایت و کنترل ماهواره دست یافته اند.
دستیابی به علم نگهداری و تعمیر هواپیماهای مسافربری و پهن پیکر، ساخت قطعات حساس و موردنیاز حوزه هوایی، ساخت هواپیمایی ایران 140، فجر و فائز و جت 150 نفره از دستاوردهای حوزه هوایی جمهوری اسلامی ایران در سی سال اخیر است.
دانشمندان ایرانی در بخش هسته ای توانسته اند به چرخه کامل سوخت هسته ای دست پیدا کرده و سانتریفیوژهای پیشرفته این بخش را تولید کنند همچنین به فناوری طراحی و ساخت راکتور و نیروگاه اتمی دست پیدا کرده توانستند انواع رادیوداروها را تولید کنند.
فناوران ایرانی با وجود تحریم های دولت های غربی فرصتی برای پیشرفت های خود فراهم کرده در زمینه زیستی نیز توانستند گیاهان ترا زیستی تولید کرده با شبیه سازی و دستکاری ژنتیکی دام های بهتری تولید کنند. سلول درمانی و درمان ناباروری و ایجاد داروهای نوترکیب از دیگر فعالیت های پژوهشی قابل توجه در سه دهه پس از انقلاب است.
پیشرفت های علمی ایران در شش سالی که گذشت
طبق آمار ارایه شده توسط پایگاه استنادی علوم جهان اسلام ISC جمهوری اسلامی ایران از رتبه 35 جهان در حوزه نانو در سال 2005 به رتبه هشتم در سال 2011 رسیده است در بخش انرژی های نو از رتبه 34 در سال 2005 به 12، در فناوری اطلاعات از 33 به 13، در حوزه آب از 33 به 14، در موضوع سلول های بنیادی از 32 جهان در 2005 به 18، در میکروالکترونیک از 37 به 20 و در زیست فناوری از 45 دنیا به 32 در سال 2011 دست یافته است.
محمدمهدی نژاد نوری معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم درباره رشد شاخص های علمی کشور در فاصله سال 84 تا آخرین وضعیت آماری امسال گفت: تعداد انجمن های علمی از 159 انجمن به 280 رسیده است قطب های علمی کشور نیز که برای ما حکم مرجع علمی را دارند و دانشمندان به نام کشور در حوزه های مختلف در آنها فعالیت می کنند از 84 قطب به 142 قطب علمی رسیده است، اعتبار فعالیت این قطب های علمی 5 ساله است و پس از آن میزان اولیه علم و فعالیت عملکرد آنها از لحاظ کیفیت مقالات و فعالیت های پژوهشی بررسی می شود و سپس اجازه فعالیت دوباره آنها صادر می گردد.
وی درباره میزان موسسات پژوهشی دارای مجوز گفت: موسسات پژوهشی اصولی، قطعی و آزیشی ما از 366 به 640 موسسه رسیده است. در سال 84، 5582 مقاله در مجله ISI چاپ شده بود که این تعداد به 910 هزار و 712عدد رسیده است، در پایگاه استنادی علوم جهان اسلام نیز مقالات از ده هزار و 30 مقاله در همان سال به پنج هزار و 326 مقاله در سال جاری رسیده است.
معاون علمی پژوهشی وزارت علوم درباره تعداد نشریات علمی – پژوهشی گفت: در 181 نشریه سال 84 به 682 نشریه رسیده است نشریات علمی – ترویجی نیز از 55 جلد عنوان به 104 جلد عنوان رسیده است 14 پارک علوم و فناوری نیز اکنون به 31 پارک افزایش یافته تا دسترسی فناوران و پژوهشگران در شهرهای مختلف به امکانات علمی راحت صورت بگیرد.
وی افزود: 42 مرکز رشد به 115 مرکز رسیده و تعداد واحدهای فناور و دانش بنیان مستو در مراکز رشد و پارک های علم و فناوری از 672 عدد به 2700 رسیده است، همچنین 3292 فناور شاغل در واحدهای فناور مراکز رشد به 19000 افزایش داشته است.
مهدی نژاد درباره رشد تعداد اختراعات در کشور گفت: در سال 84، 3034 اختراع ثبت شده داشته ایم که امسال این تعداد حتی با وجود سختگیری های موجود به 5028 رسیده است.
پایان پیام/
نظر شما