علی اکبر جلائیان اکبرنیا، معاون پژوهش دانشگاه علوم اسلامی رضوی همزمان با آغاز هفته پژوهش با اشاره به این مطلب که برداشت صحیح از قرآن و روایات علاوه بر شناخت علومی همچون ادبیات عرب، علوم قرآن، حدیث، تفسیر و غیره، نیازمند ذهن خلاق است، به خبرنگار شبستان اظهار کرد: بررسی جوانب مختلف از یک حادثه و واقعه با داشتن ذهن خلاق امکان پذیر است.
جلائیان اکبرنیا با تاکید بر اینکه برداشت صحیح از آیات و روایات براساس داشتن ذهن خلاق است، گفت: کاربردی کردن و قابل فهم کردن آیات و روایات برای عموم مردم وظیفه اصلی محققان و پژوهشگران این عرصه است.
وی ذهن خلاق را نیازمند مطالعه فراوان دانست و اظهار داشت: یک موضوع زمانی می تواند حاشیه ها و مطالب زیادی داشته باشد که انسان ذهن خود را خلاق کند.
جلائیان اکبرنیا با اشاره به اینکه انحصار مطالعه حول یک رشته ذهن را بسته نگه می دارد، افزود: مطالعات باید پیرامون رشته تحصیلی فرد باشد و در کنار آن فرد باید دامنه مطالعات خود را نیز گسترده تر کند.
وی با اشاره به مدیریت زمان در مطالعه فراوان، تصریح کرد: مطالب مطالعه شده در ذهن و خارج از آن با یادداشت و فیش برداری قابل تفکیک و طبقه بندی است.
معاون پژوهش دانشگاه علوم اسلامی رضوی ادامه داد: روش فیش برداری در تحقیق امری ضروری است چرا که به مطالعات پراکنده نظم داده و آن ها را قابل تفکیک می کند.
وی به جایگاه اولویت های اجتماعی در میان پژوهش های قرآنی اشاره کرد و گفت: امروزه افراد به دلیل عدم توجه به بسترهای اجتماعی در مسایل تاریخی، شبهات زیادی را مطرح می کنند.
جلائیان اکبرنیا در همین زمینه ابراز داشت: ائمه(ع) در زمان خود همیشه نقش هدایتی خود را ایفا می کردند اما با توجه به مقتضیات زمان، سبک قیام در برابر ظالمان و نحوه هدایت مردم متفاوت است.
وی فهم صحیح از قرآن و حدیث را با نگاه فرا لفظی به قرآن و روایات دانست و خاطر نشان کرد: علاوه بر ملاک لفظ، نگاه فرا لفظی نیز برای توجه به شأن نزول و شأن صدور آیات و روایات ضروری است.
معاون پژوهش دانشگاه علوم اسلامی رضوی با بیان اینکه امروزه یکی از بحث های جدی و مطرح، سوژه های اجتماعی است، اظهار داشت: فرد محقق و پژوهشگر در میان اجتماع باید به دنبال نیاز مخاطبان خود باشد.
وی اشاره ای به به روزآوری و مهارتی شدن کلیات موجود در قرآن و روایات داشت و افزود: کلیات موجود در قرآن و روایات، نیاز امروز جامعه هستند و می توان آن ها را با نگاهی دقیق تر و مهارتی بررسی کرد.
جلائیان اکبرنیا کاربردی کردن مطالب آیات و روایات را وظیفه محققان در این زمینه دانست و تاکید کرد: امروزه مشکل اساسی در زمینه موضوعات قرآنی و حدیثی، کپی برداری از کلیات این مفاهیم ارزشمند است که توسط عموم پژوهشگران در این عرصه انجام می شود.
پایان پیام/
نظر شما