جلیل دارا، مدیرکل دفتر امور فرهنگی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری با بیان این مطلب که تعمیق مبانی معرفتی دانشجویان تنها از طریق استناد به آموزه های قرآنی امکانپذیر است، به خبرنگار شبستان گفت: دیگر کتب آسمانی در طول تاریخ با تحریفات متعدد مواجه شده اند اما قرآن تنها کتابی است که علی رغم تلاش های دشمنان خدشه ای به مفاهیم غنی آن وارد نشده و محور وحدت جهان اسلام به شمار می رود.
وی رسالت انقلاب و جمهوری اسلامی ایران را فراتر از تحولات داخل کشور دانست و اظهار کرد: این تحولات بعدی جهانی را دربرمی گیرد چرا که امروزه تهدیدات دشمن جهان اسلام و قرآن را نشانه گرفته و دامنه ای جهانی دارد، بنابراین، شناسایی و پاسخگویی به این تهدیدات باید بعدی فراملی داشته و از طریق تمسک به آموزه های قرآن انجام بگیرد.
دارا درباره تاثیر آموزش و پژوهش های مستند به قرآن در تعمیق مبانی معرفتی دانشجویان تصریح کرد: فعالیت دانشکده های علوم قرآنی که تربیت نیروهای متخصص را بر عهده دارند و تالیف کتب، پایان نامه ها و مقالات متعدد نشان می دهد که به لحاظ کمی در حوزه آموزش و پژوهش مستند به مصحف شریف گام های موثری در کشور برداشته شده است.
ضرورت بازنگری روش ها در کنار رشد کمی فعالیت های قرآنی
مدیرکل دفتر امور فرهنگی وزارت علوم اقدامات انجام شده در برابر حق قرآن بر گردن ما را ناچیز دانست و بیان کرد: فارغ التحصیلان زبده علوم قرآنی در حوزه های تخصصی، نگارش مقالات و تحقیقات کاربردی نشان از حرکت روبه جلوی آموزش و پژوهش قرآنی در کشور دارد اما نباید از لزوم بازنگری روش ها و توجه به کیفیت گرایی در کنار رشد کمی غافل شد.
وی با تاکید بر لزوم انطباق دستاوردهای علمی دانشگاهی با آموزه های قرآنی بیان کرد: تعمیق و تحول مبانی معرفتی حداقل در فضای دانشگاهی در مقایسه با گذشته مسیر رو به رشدی را طی کرده است اما کیفیت در کنار کمیت باید موردتوجه قرار بگیرد و راهکارهای نوین در این راستا بکار گرفته شود.
دارا آموزش و پژوهش تخصصی و مستند به قرآن را از وظایف جامعه دانشگاهی کشور خواند و ابراز کرد: ارایه تفسیر متناسب با رویکردهای دانشگاهی، تولید پایان نامه ها و پژوهش ها و تالیفات کاربردی قرآن متناسب با جامعه هدف و سلایق آن و انجام اقدامات فاقد قرآنی از دیگر رسالت های جامعه دانشگاهی برای تعمیق مبانی معرفتی همسو با تاکیدات رهبر معظم انقلاب است.
برگزاری مسابقات، عاملی انگیزیشی در جامعه دانشگاهی
وی درباره تاثیر برگزاری مسابقات قرآنی در توسعه و ترویج فرهنگ کتاب الهی در محیط های دانشگاهی عنوان کرد: ایجاد انگیزه در هر امری اثرگذار است از این رو برگزاری رقابت ها علاوه بر دیگر اثرات مثبت، تاثیری شگرف بر انگیزه بخشی به جامعه دانشگاهی دارد اما نباید فعالیت های قرانی در فضاهای دانشگاهی تنها به برگزاری مسابقات محدود شود، در غیر اینصورت آسیب هایی را در پی دارد.
دارا با بیان این مطلب که در فعالیت های قرآنی دانشگاه ها سه سطح باید مورد توجه قرار بگیرد اظهار کرد: مانوس کردن دانشگاهیان با معارف و مفاهیم قرآنی از طریق فعالیت هایی همچون روخوانی و روانخوانی، ایجاد فضای رقابتی از طریق برگزاری مسابقات در رشته های مختلف و تعمق و تدبر در قرآن سه سطح این فعالیت ها را شامل می شود که باید به ترتیب و پشت سر هم طی شوند.
پرداخت صرف به برگزاری مسابقات آسیب رسان است
مدیرکل دفتر امور فرهنگی وزارت علوم ادامه داد: اتخاذ این روش سه سطحی که باید به صورت تدریجی پیگیری شود در نهایت به تربیت و پرورش نیروی انسانی زبده و متفکر در آیات وحی می انجامد، چرا که ابعاد معرفتی قرآن متنوع است و ورود انحصاری به حوزه های خاص همچون برگزاری صرف مسابقات، آسیب رسان است.
وی با تاکید بر لزوم توجه به مخاطبان قرآن در فضاهای دانشگاهی به منظور تحقق اهداف بیان کرد: توجه مسئولان دانشگاهی و برخورداری آنها از دغدغه آموزش قرآن به دانشجویان از مهمترین راهکارهایی است که می تواند جامعه دانشگاهی را به مسیر شناخت آثار فضای معنوی ایجاد شده از طریق فعالیت های قرآنی و کاهش آسیب ها رهنمود شود.
دارا با بیان این مطلب که از طریق مطالعات میدانی می توان آثار فعالیت های قرآنی در جلوگیری از آسیب های اجتماعی را بررسی کرد گفت: بررسی ها نشان می دهد دانشگاه های فعال در امر قرآنی از آسیب های کمتری رنج برده و در مقابل سایر دانشگاه ها درگیر مشکلات بیشتری هستند.
وی اتخاذ روش های جدید برای فعالیت های قرآنی را از دیگر راهکارهای جلب جامعه دانشجویی به این عرصه دانست و عنوان کرد: بهره گیری از فضای مجازی و رسانه های دیجیتال در کنار روش های سنتی، تامین بودجه ها و امکانات لازم، بازنگری زیرساخت ها و کاربرد روش های صحیح از دیگر اموری است که کاربرد آنها جذب حداکثری مخاطبان دانشگاهی به فعالیت های قرآنی را در پی دارد.
دارا ایجاد نگاه جدی به فعالیت های قرآنی در جامعه دانشگاهی را از ضرورت ها برشمرد و تصریح کرد: استادان در این میان از نقشی موثر برخوردارند چرا که رفتار برگرفته از آموزه های وحیانی آنها می تواند به فکر و اندیشه دانشجویان مسیری معنوی ببخشد و در حوزه تربیتی نیز به اخلاق مدنظر قرآن بیانجامد.
نیروهای قرآنی خود را به رشته ها و دانشگاه های خاص محدود نکنند
وی با بیان این مطلب که استادان و نیروهای متخصص قرآنی نباید خود را تنها به دانشگاه ها و رشته های مرتبط محدود کنند گفت: این افراد باید علم و تخصص خود را در محیط های مختلف دانشگاهی مورد استفاده قرار دهند تا دانشجویان سایر رشته ها و دانشگاه ها نیز با آموزه های غنی و انسان ساز وحی آشنا شوند.
مدیرکل دفتر امور فرهنگی وزارت علوم درباره تاثیر تحول قرآنی علوم انسانی در تعمیق مبانی معرفتی دانشجویان تاکید کرد: متون عمده علوم انسانی امروز از آموزه های قرآنی فاصله دارد از این رو باید همسو با تاکید رهبر معظم انقلاب اقدام به استخراج مبانی انسان ساز وحی در رشته های مختلف جامعه شناسی و سیاست، روانشناسی، اقتصاد و علوم تربیتی کرد.
وی با ابراز خرسندی از گسترش کمی و کیفی فعالیت های قرآنی در وزارت علوم عنوان کرد: گسترش فعالیت های قرآنی علاوه بر کاهش آسیب ها صرفه جویی در هزینه ها را نیز در پی دارد از این رو نهادهای مختلف به ویژه دانشگاه ها باید به فعالیت قرآنی به دیده فرصت نه تکلیف بنگرند.
دارا با اشاره به اتخاذ رویکرد فرهنگی در دولت دهم خاطرنشان کرد: وزارت علوم نیز همسو با این رویکرد گسترش کمی و کیفی کانون های قرآن و عترت، تجهیز این کانون ها به امکانات سخت افزاری و نرم افزاری و تشریح و تبیین وظایف آنها از طریق گردهمایی های سراسری را در دست انجام دارد.
پایان پیام/
نظر شما