اسراییل پس پرده سندسازی علیه برنامه هسته ای ایران قرار دارد

دیپلمات های غربی معتقدند این افشاگری ها ممکن است نتیجه معکوس داشته باشد و تحقیقات تحت مجوز سازمان ملل را در خصوص فعالیت های هسته ای گذشته و مقاصد کنونی ایران به خطر اندازد.

به گزارش خبرگزاری شبستان، روزنامه انگلیسی گاردین در مقاله ای به قلم یکی از معتبرترین سردبیران خود خبر داد که اسراییل پس پرده سندسازی ها علیه برنامه هسته ای ایران قرار دارد اما آژانس از این اقدامات مطلقا راضی نیست و حس می کند موضعش در مقابل ایران تضعیف شده است.

متن کامل مقاله جولیان برگر که روز سه شنبه 21 آذر 1391 (11 دسامبر 2012) منتشر شده رد ادامه می آید.

در افشای اطلاعات مربوط به تحقیقات آژانس بین المللی انرژی اتمی ( دیده بان هسته ای سازمان ملل) درباره برنامه هسته ای ایران سوء ظن ها متوجه اسرائیل است. اسرائیل مظنون به یک سری افشاگری ها درباره دخالت ایران در آزمایشهای مربوط به تسلیحات هسته ای است با این هدف که فشار بین المللی بر تهران تشدید و برنامه هسته ای آن متوقف شود.

دیپلمات های غربی معتقدند این افشاگری ها ممکن است نتیجه معکوس داشته باشد و تحقیقات تحت مجوز سازمان ملل را در خصوص فعالیت های هسته ای گذشته و مقاصد کنونی ایران به خطر اندازد. جدیدترین مطلب افشا شده که بوسیله خبرگزاری اسوشیتدپرس منتشر شد، ادعا می شود یک طرح ایرانی است که فیزیک یک انفجار هسته ای را نشان می دهد اما دانشمندان به سرعت اشتباهی را خاطر نشان کردند که اهمیت و صحت آنرا با تردید مواجه ساخت. در مقاله ای در مجله دانشمندان هسته ای اعلام شد: «این طرح چیزی بیش از یک تجزیه و تحلیل سرهم بندی شده یا یک حقه غیرحرفه ای نیست.» طرح منتشر شده پس از آنکه معلوم شد بخشی از یک پرونده اطلاعاتی در آژانس درباره فعالیت های ادعا شده ایران در زمینه تسلیحات هسته ای است، سوالاتی را درباره تحقیقی که بوسیله بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی(IAEA) در دست انجام است، مطرح ساخت.

انتشار خلاصه ای از آن پرونده در نوامبر 2011 بوسیله آژانس به اعمال دور جدیدی از تحریم های تنبیهی اتحادیه اروپا و آمریکا کمک کرد. مقامات غربی می گویند برای این سوء ظن شان که اسرائیل در پس جدیدترین افشاگری و یک سری افشاگری های قبلی در ارتباط با تحقیقات آژانس بوده است،‌ دلایلی دارند. آنها به ناشکیبایی اسرائیل در مورد آنچه که از نظر آن آسودگی خاطر بین المللی در مورد فعالیتهای هسته ای ایران است، اشاره می کنند.

این افشاگری ها بخشی از تشدید جنگ پنهان در مورد برنامه اتمی ایران در وین مقر آژانس است. سازمان جاسوسی اسرائیل، موساد، در پایتخت اتریش بسیار فعال است، همانطور که سازمان اطلاعات و ایران و سازمان های اطلاعاتی عمده جهان فعال اند. این امر منجر به مقایسه های مکرر فعالیت های جاسوسی کنونی در این شهر با تاریخچه آن به عنوان عرصه نبرد جاسوسان در سال های اول جنگ سرد می شود.

دولت اسرائیل به درخواست برای اظهار نظر پاسخ نداد و ای پی منبع جدیدترین افشاگری را فقط «مقامات یک کشور منتقد برنامه اتمی ایران» عنوان کرد. خلاصه اطلاعاتی که همراه با طرح افشا شده در اختیار ای پی قرار گرفت، ظاهرا پای دو ایرانی را که دو سال قبل هدف عملیات ترور قرار گرفتند، در آزمایش تسلیحات هسته ای به میان می کشد. یک از آنها مجید شهریاری است که در نوامبر 2010 در تهران ترور شد و دیگری فریدون عباسی دوانی که در حمله ای در همان روز زخمی شد. یک منبع غربی گفت، خلاصه اطلاعاتی که همراه با طرح افشا شده ارائه شد مانند تلاشی برای توجیه ترورهای صورت گرفته به نظر می رسد.

اما به گفته یک دیپلمات غربی، تاثیر اصلی این افشاگری این خواهد بود که تحقیق جاری این آژانس به بررسی این مسئله تنزل می یابد که آیا ایران در هیچ مرحله ای سعی داشته است سلاح هسته ای بسازد یا نه. وی گفت: «این مسئله فقط یک تصویر کوچک از آن چیزی است که آژانس بر روی آن کار می کند و بخشی از یک مجموعه اطلاعات بسیار وسیع تر از منابع چند گانه». به گفته این دیپلمات، آن سند خاص اتفاقا دربردارنده یک اشتباه بزرگ است اما آژانس به آن واقف بود و به آن در بافت مجموعه اطلاعاتی که دارد، می نگریست و نتیجه می گرفت که این سند یک استدلال قانع کننده ارائه می دهد. منابعی که آن اسناد را دیده اند، گفتند که آن طرح مبتنی بر یک صفحه گسترده (یک نوع برنامه رایانه ای) از اطلاعات بود که در اختیار آژانس است و به نظر می رسد انرژی متنشر شده بوسیله یک انفجار هسته ای را تجزیه و تحلیل می کند. اشتباه زمانی روی داد که آن اطلاعات به طرحی متنقل شد که یکی از محورهای آن اشکالاتی داشت.

در میان دولتهای غربی، روسیه، چین و اکثر کارشناسان مستقل در سطح وسیعی عقیده بر این است که آن مدرک برای یک برنامه تسلیحات هسته ای ایران تا سال 2003 بسیار مهم است. اما در مورد اینکه از آن زمان چه فعالیت هایی صورت گرفته است- اگر چنان فعالیت هایی انجام گرفته باشد- اجماع بسیار کمتری وجود دارد. در تحقیقات آژانس تاکنون مدرک غیرقابل انکاری پیدا نشده است.

تحلیلگران می گویند، افشاگریهای اخیر ممکن است دست آژانس بین المللی انرژی اتمی را رو کرده باشد و آنچه را که می داند و نمی داند افشا کرده باشد و بدین ترتیب موقعیت بازرسان آن را در گفت وگوهای فشده و تاکنون بی ثمر با مقامات ایران درباره فعالیت های هسته ای آن در گذشته تضعیف کرده باشد.

ایران مدرک ارائه شده بر ضد آن کشور را جعلی خوانده و به اجازه دسترسی به دانشمندان هسته ای اش یا محلی موسوم به پارچین را که بازرسان آژانس معتقدند در آنجا ممکن است اجزاء بسیار انفجاری برای یک کلاهک هسته ای آزمایش شده باشد، نداده است. آژانس می گوید شواهدی دارد مبنی بر اینکه این محل به منظور از بین بردن آثار برملا کننده آزمایشهای گذشته پاکسازی شده است.

دیوید آلبرایت کارشناس هسته ای موسسه علوم و امنیت بین الملل در واشنگتن می گوید، هیچ ایده در این باره که چه کسی در پس این افشاگری بوده است، ندارد اما هر کسی مرتکب این اقدام شده باشد، اعتبار آژانس را تضعیف و کار را برای آن دشوارتر کرده است.

ایران هسته ای می نویسد: دور بعدی گفت وگوهای آژانس با ایران روز شنبه در تهران برگزار خواهد شد. آمریکا گفته است اگر ایران تا ماه مارس با تحقیقات آژانس همکاری نکند، این موضوع باید به شورای امنیت سازمان ملل ارجاع داده شود. شورای امنیت به کرات درخواست کرده است ایران غنی سازی اورانیم را به حال تعلیق در آورد تا جامعه بین الملل را مجاب نماید که یک برنامه تسلیحاتی پنهان را دنبال نمی کند. ایران با رد این درخواست بر صلح آمیز بودن کامل برنامه اش تاکید دارد و با تشدید عملیات غنی سازی تهدیدهایی را از سوی اسرائیل مبنی بر اقدام نظامی موجب شده است. دور جدید مذاکرات بین ایران و 6 قدرت جهان با هدف محدود کردن غنی سازی در ازای کاهش تحریم ها، قرار است ظرف چند هفته آینده آغاز شود اما تاریخی برای آن تعیین نشده است.

پایان پیام/

کد خبر 204953

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha