خبرگزاری شبستان، با وخامت حال «ملک عبدالله» به ویژه با توجه به عملهای جراحی کمر وی، همچنان بحث جانشینی و جنگ قدرت مورد توجه ناظران امور عربستان است.
رادیو سوا در گزارشی درباره اوضاع عربستان آورده است: برخی گزارش ها درباره وضع جسمانی «ملک عبدالله بن عبدالعزیز» سئوالات زیادی را درباره جایگزین احتمالی وی مطرح کرده است.
این موضوع از سالیان قبل مورد بحث محافل و ناظران امور عربستان است، اما اخیرا با جراحی دوباره ملک عبدالله 89 ساله این موضوع اهمیت بیشتری پیدا کرده است.
از زمان تاسیس عربستان در سال 1932 از سوی «ملک عبدالعزیزبن عبدالرحمن آل سعود» تاکنون شش پادشاه سعودی به قدرت رسیده اند.
به هراندازه که پادشاهان سعودی پا به سن می گذارند، تصمیم گیری نیز دشوار می شود. آیا روند انتقال قدرت در عربستان همچنان از برادر به برادر از فرزندان ملک عبدالعزیز خواهد بود یا زمان آن فرا رسیده است که نسل جدیدی روی کار آید؟
بر اساس رسم کهنه همه پادشاهانی که پس از ملک عبدالعزیز روی کار آمدند، از فرزندان وی بودند که ملک عبدالله نیز از آن جمله است.
رادیو سوا گزارش داد: پس از مرگ «نایف بن عبدالعزیز» در ژوئن گذشته برادرش سلمان که 76 سال سن دارد به عنوان ولیعهد انتخاب شد و با وجود اینکه وضع جسمانی درستی ندارد، انتظار می رود که وی پادشاه آتی عربستان شود.چراکه تعداد اندکی از برادران در قید حیات هستند.
« سایمون هندرسون» مدیر برنامه های خلیج فارس و انرژی در موسسه مطالعات شرق نزدیک واشنگتن در این باره می گوید: پادشاهی در عربستان بر اساس نظامی است که در آن پادشاهان مدت کمی حکومت می کنند.
مشکل این است که آنها زمانی عهده دار حکومت می شوند که پا به سن گذاشته اند و در نتیجه توان کافی برای حکومت کردن را ندارند.
اوضاع به گونه ای است که اجازه نمی دهد، رهبر کم سن و سال تر روی کار آید و این موضوع آینده سیاسی عربستان را با بحران روبرو می کند.
برخی تحلیلگران غربی آگاه به امور عربستان، راه حل مشکل این کشور را انتقال قدرت به نسل جدید می دانند، موضوعی که سعودیها در آن مُردد اند.
هندرسون می افزاید: مشکلی که در عربستان وجود دارد، جنگ قدرت میان شاهزادگان سعودی است؛ زیرا با انتخاب فردی برای ولیعهدی و به دنبال آن پادشاهی برخی دیگر ناخود آگاه کنار گذاشته می شوند.
«کارین الیوت هاوس» روزنامه نگاری که مدت زیادی در عربستان بوده است و با بسیاری از خاندان سعودی ارتباط داشته است، از عداوت از جنگ قدرت در داخل خاندان سعودی خبر داده است.
وی می نویسد: موسس عربستان قبل از مرگش سعود را به عنوان پادشاه و فیصل را به عنوان ولیعهد معرفی کرد و در بستر مرگ به آنها گفت که دستان را روی بدن من قرار دهید و به من قول دهید که با یکدیگر دشمنی نکنید. اما چندی پس از مرگ عبدالعزیز آنها به دشمنی پرداختند و سرانجام فیصل برادرش سعود را کنار زد و خود جانشین وی شد، هر چند که وی نیز به دست برادرزاده اش به قتل رسید.
رادیو سوا در ادامه می نویسد: ناظران بر این باورند که رقابت اصلی میان سدیری های هفتگانه که همگی از یک مادر یعنی حصه السدیری اند، است.
هندرسون می گوید: السدیری ها تلاش کردند که بر قدرت در عربستان مسلط شوند و به خوبی توانسته اند، این کار را انجام دهند. اما با مرگ ملک فهد، سلطان و نایف بن عبدالعزیز فقط چهار نفر از السدیری ها باقی مانده است که یکی از آنها در تبعید به سر می برد.
سلمان از وضع جسمی ناگوار رنج می برد و احمد پست خود را به عنوان وزیر کشور از دست داده است و عبدالرحمن نیز از به حاشیه رفتن خود ناخرسند است.
رادیو سوا ادامه داد: با وخیم شدن وضع جسمانی ملک عبدالله با توجه به نبود قوانین درست درباره انتخاب پادشاهان سعودی مشکل جانشینی دوباره مطرح شده است.
معمولا انتخاب پادشاه به شکل محرمانه و از دایره کوچک شاهزادگان پرنفوذ انتخاب می شود، اما کسی از شیوه عملیات خبر ندارد به ویژه که سن یکی از فاکتورهای انتخاب است.
برای حل مشکل ملک عبدالله در سال 2006 میلادی، تشکلی به نام هیئت بیعت را که شامل 35 نفر است، تشکیل داد که در آن نمایندگان همه شاخه های آل سعود حاضرند و در صورت مرگ هریک از این نمایندگان فرزندان وی جانشینش می شوند.
در صورت مرگ پادشاه، این هیئت پادشاه جدید را معرفی می کند و پادشاه جدید پس از ده روز ولیعهد را انتخاب می کند و پادشاه می تواند سه نفر را برای این پست معرفی کند و در صورتی که هیچکدام از نامزدها مورد قبول واقع نشوند، عضو جایگزین معرفی می شود.
اما موضوعی که قابل تامل است، هیچگاه این تشکل در بوته آزمایش قرار نگرفته است. موضوع دیگر اینکه فردی که در عربستان پادشاه می شود، از قدرت کاملی برخوردار می شود.
پایان پیام/
نظر شما