دریاچه ارومیه چشم انتظار یاری مسئولان

دریاچه ارومیه، بیش از 70درصد آب و حیات خود را از دست داده است و نفس زنان چشم به نتایج همایش بین المللی دریاچه ارومیه دوخته است.

به گزارش خبرگزاری شبستان از ارومیه، دریاچه ارومیه، بزرگ‌ترین دریاچه داخلی ایران و دومین دریاچه آب‌شور دنیا است.

 

این حوضه با داشتن دشت‌هایی مانند دشت تبریز، ارومیه، مراغه، مهاباد، میاندوآب، نقده، سلماس، پیرانشهر، آذرشهر و اشنویه، یکی از کانون‌های ارزشمند فعالیت کشاورزی و دامداری در ایران به‌شمار می‌رود.

 

دریاچه ارومیه بزرگ‌ترین آبگیر دایمی آسیای غربی است که در شمال غرب فلات ایران قرار گرفته‌است.

 

پارک ملی دریاچه ارومیه پس از مرداب انزلی، از جالب‌ترین و نغزترین زیستگاه‌های طبیعی جانوران در ایران به‌شمار می‌رود.

 

با تمام این حرف هایی که گفته شد، این آبگیر زیبای آسیای غربی در حال خشک شدن است و اکنون مدت هاست که دیگر صدایی از موج های دریاچه و فلامینگو ها به گوش ساکنان این استان نمی رسد.

 

این دریاچه علاوه بر خاصیت ها و فواید فراوانی که در زمینه های دارویی و اقتصادی دارد، در واقع تمام دنیای کودکی و خاطرات آذربایجانی های را در دل خود جای داده است.

دریاچه باید خشک شود!!!

پرویز کردوانی، از اساتید دانشگاه تهران در دومین گردهمایی کانون دانش‌آموختگان جغرافیای دانشگاه تهران که پیشنهاد داده دریاچه ارومیه خشک شود و به جای اقدام در راستای احیای آن و زنده نگه داشتنش به زور آمپول، نمک‌روبی شده و اکوسیستم آبی منطقه دریاچه ارومیه به اکوسیستم خشکی و گیاهی تبدیل شود.


وی بر این باور است، اشتباهاتی که در ساخت سد در منطقه آذربایجان و توسعه بی‌رویه کشاورزی اتفاق افتاده و باعث شده که از چهارده سال پیش سطح دریاچه ارومیه به تدریج کاهش یافته و دو سوم آن خشک شود، عملا بازگشت ناپذیر است و همه طرح‌های مطرح برای نجات این دریاچه غیرعملی هستند.

 

وی پیشنهاد داده که واقعیت خشک شدن دریاچه پذیرفته شود و در محل آن به جای یک اکوسیستم آبی اکوسیستم خشکی و گیاهی ایجاد شود.

 

حال باید پرسید چرا باید اینگونه بی تفاوت از کنار چنین فاجعه ای گذشت و اجازه داد بزرگترین دریاچه داخلی کشور علیرغم هشدارهای چندین ساله فعالان محیط زیست خشک شود؟ مسبب و گناهکار واقعی کیست؟ آیا نباید کسی پاسخگو باشد؟ یا باید برای رعایت برخی به اصطلاح مصالح خفه خون بگیریم؟

 

در پی ادامه بحران زیست محیطی و خشک شدن دریاچه ارومیه زنگ هشدار جدی مخاطرات زیست محیطی ناشی از آن با خروج گوزنهای زرد از جزیره اشک به صدا در آمد.

خبر خوشحال‌کننده در روز اول همایش بین المللی دریاچه ارومیه

خبر خوشحال‌کننده در روز اول این همایش، اختصاص اعتبار ویژه برای حل مشکل دریاچه ارومیه بود.

 

معاون اول رئیس جمهور با اشاره به اینکه دولت در بودجه سال آینده اعتبار ویژه‌ای برای حل مشکلات دریاچه ارومیه اختصاص داده است، گفت: صیانت از دریاچه ارومیه یک طرح ملی است و نه سیاسی و باید برای حل مسئله دریاچه ارومیه از دیدگاه ملی نگریسته شود.

 

رحیمی با اشاره به اینکه دولت برای احیای دریاچه ارومیه طرح‌های اضطراری کوتاه مدت و میان مدت تصویب کرده است، گفت: عملیات اجرایی طرح‌های کوتاه مدت آن به اتمام رسیده و اکنون نیز طرح‌های میان مدت مراحل پایانی خود را طی می‌کند.

 

به گفته وی، بر اساس این مصوبات ضمن توقف سدسازی و توسعه اراضی کشاورزی در حوضچه این پهنه آبی، از سال گذشته بیش از 10 میلیارد ریال برای لایروبی و انتقال آب رودخانه‌ها به دریاچه ارومیه هزینه شد.

 

معاون اول رئیس‌جمهور اشاره کرد: با طرح های اولیه‌ای که در آبریز دریاچه ارومیه اجرا شد، توانستیم میزان آب ورودی را امسال به یک میلیارد و 700 میلیون مترمکعب افزایش دهیم که با این اقدام به نحو قابل ملاحظه‌ای از کاهش میزان آب دریاچه ارومیه جلوگیری شده است، علاوه بر این اعطای تسهیلات بانکی برای اجرای طرح‌های آبیاری تحت فشار و تحویل حجمی آب در 10 هزار هکتار از اراضی دشت زرین‌رود میاندوآب نیز ازجمله طرح‌های در دست اجرای دولت در این زمینه است.

مجموع مقالات راه یافته به همایش 342 عنوان بود

از342 عنوان مقاله ارائه شده، تعداد 158 مقاله شامل 47 مقاله علمی شفاهی به زبان فارسی، 11 مقاله شفاهی خارجی و 100 مقاله به صورت پوستر در طول سه روز برگزاری همایش ارائه شد.

 

در نخستین همایش بین المللی دریاچه ارومیه چالش ها و راهکارها، 11 اندیشمند خارجی حاضر بودند و همچنین 65 صاحبنظر و اندیشمند داخلی حضور داشتند که 50 درصد آنها از مراکز دانشگاه های سایر استانها شرکت کرده بودند.

 

اساتید دانشگاهی خارجی از کشورهای کراوسی، روسیه، ترکیه، آلمان، اوکراین، بلژیک، فنلاند در این همایش حضور داشتند تا شاید کاری برای احیای دریاچه ارومیه انجام دهند.

 

گفتنی است، بر اساس آخرین آمار اعلامی از سوی محیط زیست آذربایجان غربی هم اکنون سطح تراز دریاچه ارومیه 1270.65 سانتیمتر است که نشان دهنده تشدید وضعیت وخیم این تالاب بین المللی و محیط زیست جانوران با ارزش و در معرض تهدید است.

 

از نظر وضعیت نمک، میزان متعارف نمک دریاچه ارومیه 180تا 220 گرم در لیتر است که طی سنوات گذشته افزایش نمک در این دریاچه رکوردهایی تا 400 گرم در لیتر را داشته و در سال 90 این وضعیت منجر به ایجاد شرایط فوق اشباع و شروع به کریستاله شدن در دریاچه شده است.

آیا همایش ها می توانند برای نجات این دریاچه کاری بکنند؟؟؟

مساله اینجاست که  تحولات تلخ دریاچه ارومیه 14 سال است گریبانگیر این آبگیر زیبای غرب کشور شده است و با توجه به اخطار های سازمان محیط زیست، مسئولان مربوطه سکوت را بهترین راهکار دیدند!

 

ولی امروز دریاچه ارومیه در وضعیت بسیار نابسامانی قرار دارد که در صورت خشکی کامل مورد خشم این دریاچه قرار خواهیم گرفت.

 

سال‌هاست این دریاچه فریاد کمک را به سر داده است در حالی که تنها به تاسف خوردن برای آن اکتفا شده و اقدام موثری برای آن انجام نگرفته تا جایی که سال گذشته به قدری وضعیت فاجعه‌بار شد که روستاییان هم از اطراف این دریاچه به شهرها مهاجرت کردند.

 

با انتقادات شدیدی که نسبت به کم‌توجهی به اوضاع بزرگترین دریاچه ایران صورت گرفت، پای این دریاچه به مجلس نیز باز شد و طرح دو فوریتی برای انتقال آب به ارومیه، به صحن علنی رفت. هرچند این طرح با مخالفت رو به رو شد تا این اکوسیستم طبیعی باز هم کوچکتر و کوچکتر شود.

 

اما نکته جالب اینجاست، تنها کاری که انجام میشود برگزاری سمینار ها، نشست ها و همایش هاست که هیچ کدام قطره آبی به این دریاچه اضافه نمی کند.

 

این همایش نیز با حضور بیش از 500 نفر صاحب نظر و استاد و مسئولان کشوری در ارومیه برگزار شد و امیدواریم گرهی از مشکلات دریاچه باز شود.

 

پایان پیام/
 

کد خبر 204121

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha