آیت الله سیدحسین موسوی تبریزی، استاد دروس خارج فقه و اصول با بیان این مطلب که ولایت در منظر قرآن اقسام مختلفی را شامل می شود، به خبرنگار شبستان گفت: ولایت مردم بر خود و بر یکدیگر که همسو با آن امر به معروف و نهی از منکر واجب می شود، از انواع ولایت های برشمرده قرآن در کنار ولایت خداوند، رسول و ائمه معصوم(ع) بر انسان ها است که در نتیجه آن مردم نسبت به یکدیگر حقوق متقابلی پیدا می کنند.
وی با استناد به آیات شریفه آیه الکرسی در سوره مبارکه بقره اظهارکرد: خداوند در این آیات خود را ولی مومنان معرفی می کند اما این ولایت را در بسیاری از امور به بندگان وامی گذارد و در سوره مبارکه شوری نیز با تاکید بر تعاون و همکاری، مردم را به یاری یکدیگر در ولایت فرا می خواند.
آیت الله موسوی تبریزی با بیان این مطلب که در قرآن دو نوع ولایت برای پیامبر گرامی اسلام مطرح شده است، تصریح کرد: ولایت نخست ارائه نکات کاربردی برای هدایت امت به مسیر رستگاری در آینه پیامبری را شامل می شود اما در نوع دوم که آیه شریفه "انما ولیکم الله و ولیکم الرسول ..." به آن اشاره کرده است، پیامبر اکرم(ص) بر مومنان برای ولایت اولاتر معرفی می شود.
استاد دروس خارج فقه و اصول درباره ارتباط ولایت با هدایت و پیروی ادامه داد: بنابر نص صریح قرآن میان این دو رابطه ای مستقیم برقرار است و مومنان باید از خداوند، رسول و در مرحله بعد از ائمه معصوم(ع) که البته در قرآن با ایهام به آنها اشاره شده است، پیروی کنند.
وی ولایت خداوند و رسول را دارای مصداق آیه ای در مصحف شریف دانست و بیان کرد: اما درباره ولایت ائمه اطهار(ع) آیه ای خاص وجود ندارد بلکه با تفسیر مفسران بزرگ جهان اسلام و روایات معتبر تاریخی به ویژه درباره حادثه غدیر، بنابر روایات اهل سنت و شیعیان رسول گرامی اسلام پس از بیعت گرفتن از امت برای ولایت خود امیرالمونین(ع) و پس از او فرزندان ایشان را به ولایت بر امت معرفی می کند.
وی با بیان این مطلب که ولایت ائمه در دوران غیبت به دلیل حی بودن امام ادامه می یابد، ابرازکرد: ولایت در دوران غیبت جدای از ولایت تکوینی که تنها ازآن ائمه معصوم است توسط فقهای جامع الشرایط زمان ادامه داشته و مردم را به مسیر هدایت رهنمون می شود، البته در میان علما برای ولایت در دوران غیبت اختلاف نظر وجود دارد چراکه بسیاری براین باورند که فقهای جامع الشرایط در دوران غیبت تنها باید به بیان احکام دین همچون تصریح زمینه تکفل اموال یتیمان و یا تقسیم اموال مسلمانان اکتفا کرده و وارد مراحل اجرایی نشوند.
آیت الله موسوی تبریزی ادامه داد: برخی دیگر حیطه عمل ولایت فقیه در دوران غیبت را شامل اداره قضایی، قانونگذاری و اجرای قوانین می دانند، با این وجود بنابر تاکید علمای بزرگ جهان اسلام همچون ملا احمد نراقی، آیت الله بروجردی و امام خمینی(ره) ولایت در دوران غیبت باید به فقهای جامع الشرایط واگذار شود.
وی با تاکید بر لزوم نیاز به زمینه های اصلاح جامعه برای فراهم سازی بستر منجی آخرالزمان بیان کرد: هر امری که این بستر را آماده سازد نیازی ضروری محسوب می شود، بنابراین وجود ولایت فقیه نیز به عنوان اصلاحگر فرهنگی جامعه در دوران غیبت و زمینه ساز ایجاد حکومت جهانی منجی آخرالزمان ضرورت دارد.
استاد دروس خارج فقه و اصول انتظار فرج را برترین عبادات در دوران غیبت برشمرد و خاطرنشان کرد: اصلاح جامعه در ابعاد مختلف اخلاقی، اقتصادی، فرهنگی و حقوقی برای آماده سازی زمینه های ظهور منجی از مسئولیت های خطیر ولی فقیه در دوران غیبت است که اگر به خوبی ایفا شود به قطع می تواند بستر تحقق آرزوی دیرینه بشر برای حکومت عدل جهانی را فراهم کند.
پایان پیام/
نظر شما