به گزارش خبرگزاری شبستان، کتاب «فقه و سیاست در ایران معاصر» تألیف دکتر داوود فیرحی، استاد دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران، به همت گروه جریان های فکری تاریخ اسلام، در پژوهشکده تاریخ اسلام نقد می شود.
بنابراین گزارش، این نشست با حضور نویسنده کتاب و سید علی میرموسوی، عضو هیأت علمی دانشگاه مفید قم، یکشنبه، 26 آذر ماه ساعت 16 تا 18 در سالن اجتماعات این پژوهشکده برگزار می شود.
این کتاب می کوشد مسأله قانون و ارتباط آن با فقه سیاسی را مورد واکاوی قرار دهد و سرنوشت این گفت و گو را در یکصد ساله اخیر بازگو کند. نویسنده معتقد است فقه مشروطه نتوانست از نزاع میان نیروهای تجددستیز و مشروطه خواه جان سالم به در برد و گرایش های افراطی پس از آن، نتیجه این شکست بود.
ناشر در توضیح این اثر آورده است: «فقه سیاسی به ارزیابی ماهیت دولت، جامعه سیاسی و شکل های متفاوتی از نهادها و تشکل های داوطلبانه علاقمند است که از مختصات جامعه مدنی مدرن شمرده می شوند، اما این ارزیابی به فهم دو چیز بستگی دارد: یکی، حضور معمایی فقه سیاسی در جامعه پیچیده امروز و دوم، بنیاد مذهبی سیاست مدرن در جهان اسلام.
در چنین شرایطی، شاید بتوان در موقعیت معرفتی مناسب قرار گرفت و درصدد پاسخ به دو مسأله معمایی زیر برآمد: چگونه ممکن است چنین ارزش های مردم سالارانه ای، که اکنون، در نظام های سیاسی جدید، نهادینه شده یا در حال نهادینه شدن هستند، ضمانت فقهی بیابند؟، بینش فقهی ـ سیاسی برخاسته از جامعه ای ایمانی چه نقشی در حوزه گفتگوی عمومی و سیاست جامعه ای اسلامی در عصر ما دارد یا می تواند داشته باشد؟
به هر صورت، آیا چنین اقتضایی که ارزش های ایمانی، بنیادی اخلاقی برای زندگی مردم سالارانه امروز فراهم کند، در فقه سیاسی نیز در جامعه سیاسی ما وجود دارد؟ یا اینکه این دو، به اقتضای زمان و مکان، نوعی از «ناچسب ترین اتحادها» را «تجربه» یا حتی زیر فشار ضرورتها «تحمل» می کنند؟ به نظر نمی رسد که تأمل در این پرسش های حیاتی تأخیرپذیر باشند. این کتاب درصدد مشارکت در چنین مباحث مهمی است.
این گزارش می افزاید: فیرحی، استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران و صاحب تألیفاتی همچون «دانش، قدرت و مشروعیت در اسلام» (1378)، «دولت اسلامی و تولیدات فکر دینی» (1380)، «نظام سیاسی و دولت در اسلام» (1382)، «تاریخ تحول دولت در اسلام» (1386) است. «فقه و سیاست در ایران معاصر: فقه سیاسی و فقه مشروطه» عنوان تازه ترین اثر اوست که در اصل جلد اول تحقیقی است درباره دستگاه دانایی فقه سیاسی و سیر تحولاتش از مشروطه تا عصر حاضر.
شایان ذکر است، پژوهشکده تاریخ اسلام در تهران، خیابان شهید عباس پور، خیابان رستگاران، کوچه شهروز شرقی، شماره 9 واقع شده است.
پایان پیام/
نظر شما