خبرگزاری شبستان، بحثی که در این روزها در بحرین داغ است، بحث مربوط به گفتگوهاست پس از آن که «سلمان بن حمد آل خلیفه» ولیعهد بحرین مخالفان دولت را برای مذاکره به منظور برون رفت از بحران کشور فرا خواند؛ واکنشهایی به آن صورت گرفت و اخباری درباره موافقت مخالفان با آن مخابره شد.
ولیعهد بحرین در جمع شرکت کنندگان همایش مذاکرات منامه، ادعا کرد که حوادث بهار عربی کشور را تجزیه کرده است و در عین حال به ادامه تحرکات مردمی در کشورش اعتراف کرد.
«یوسف ربیع» رئیس انجمن حقوق بشر بحرین در واکنش به دعوت ولیعهد گفته بود: ولیعهد بحرین در حالی که مدت 18 ماه است، در برابر همه اقدامات ناقض حقوق بشر سکوت کرده، پس از این مدت تازه طرح ابتکار برای مذاکره سیاسی را ارائه داده است .
ربیع افزوده بود: بعد از این همه اقدامات ضد حقوق بشری و اهمال در این زمینه ما امیدوار بودیم ولیعهد در سخنرانی خود از عملکرد گذشته اظهار ندامت کند، نه این که برخلاف واقع از اقدام دولت در زمینه اصلاح دموکراتیک و برقراری عدالت سخن بگوید.
وی گفته بود: ما معتقدیم فراخوان برای مذاکره می تواند بحرین را از بحران سیاسی خارج کند، اما باید مذاکرات شفاف برگزار شود.
رئیس انجمن حقوق بشر بحرین تاکید کرده بود: مذاکره باید با مخالفان داخلی و رهبران آنان باشد که نیمی از آنها در زندانها به سر می برند. بنابراین اگر ولیعهد برای مذاکره جدی است باید با رهبران مخالفان مذاکره کند.
ربیع افزوده بود: درگیری در بحرین آنگونه که ولیعهد ادعا می کند، درگیری طائفی نیست؛ بلکه مبارزه میان استبداد از یک سو و آزادی خواهان، دموکراسی خواهان ، عدالت جویان و افراد خواهان تحولات سیاسی از سوی دیگر است.
وی تاکید کرده بود: مردم و گروه های سیاسی مخالف، برای مذاکره با کسانی که در صدد خارج کردن کشور از بحران هستند، آمادگی دارند؛ اما متهم کردن مردم به انجام اقدامات خشونت آمیز درست نیست؛ بلکه این دولت است که مرتکب خشونت می شود. بنابراین ولیعهد نباید اینگونه برای دولت تبلیغ کند زیرا رژیم در بسیاری از اقدامات خود در برابر مخالفان موازین حقوق بشر را رعایت نمی کند.
سید هادی الموسوی رئیس کمیته دفاع از حقوق بشر در جمعیت الوفاق بحرین در گفتگویی با صدای روسیه به بررسی حوادث بحرین پرداخته است.
-رژیم بحرین اخیرا اجازه برگزاری تظاهرات در منامه را همزمان با افتتاح رسمی گفتگوهای منامه داده بود علت این تصمیم رژیم چیست؟
نکته ای که باید به آن اشاره کنم این است که رژیم اجازه برپایی تظاهرات در منامه را نداد، بلکه تظاهرات در روستای المقشع در اطراف منامه برگزار شد.آنها مخالف برگزاری تظاهرات در منامه هستند. اما درباره نشست رسمی گفتگوها باید بگوییم که در حالی این نشست برگزار شده است که در بحرین توجهی به رای دیگری نمی شود. ولیعهد بحرین از گفتگو دم زده است، اما در عرصه واقعی هیچ اقدامی انجام نمی شود و فقط در حد حرف باقی می ماند.اگر رژیم اجازه برپایی تظاهرات محدود را داده است پس از فشارهای ما و شکایتی که مخالفان به «نانسی هیلای» ارائه دادند. پس از اصراری که ما بر حق خود کردیم با این تظاهرات موافقت شد و گرنه ماهیت نظام به گونه ای است که اجازه چنین تظاهراتی را نمیدهد.
-حضور مردم چگونه بود؟
حضور مردم چشمگیر بود و سخنانی که شیخ «علی سلمان» دبیر کل جمعیت الوفاق ایراد کرد بسیار متمدنانه و پخته بود.در این تظاهرات بر مخالفت با خشونت از سوی هر کس که صادر شود تاکید شد. ما بر تحرکات مسالمت آمیز تاکید داریم. ما خواستار تشکیل دولت از طریق صندوق انتخابات هستیم. ما می خواهیم که مردم تصمیم گیرنده اصلی باشند.
-دیدگاه شما درباره راه خروج از بن بست موجود چیست؟
به نظر ما هر گونه گفتگویی باید شفاف باشد و رژیم به مخالفان اجازه طرح دیدگاهایشان را بدهد. نشست ظاهری بی فایده است. راهکار امنیتی ننیجه ای در بر ندارد بلکه موجب ادامه بحران در بحرین می شود. گفتگوها باید نتایج مثبت داشته باشد و رژیم دیدگاهای خود را بر مردم و مخالفان دیکته نکند.
-اوضاع در بحرین به کجا می رود؟
اوضاع در بحرین از دو حالت خارج نیست؛ نخست اینکه رژیم همچنان به خواسته های مردمی بی اعتنا باشد و هر فریادی را سرکوب کند و همچنان به راهکار امنیتی و سرکوب و صدور احکام ظالمانه ادامه دهد و دیگر اینکه از اقدامات سرکوبگرانه دست بردارد و به گفتگوی شفاف روی آورد و گرنه ایجاد محدودیت مشکلی را حل نمی کند و موجب می شود که بحران ادامه پیدا کند.
پایان پیام/
نظر شما