به گزارش خبرگزاری شبستان از بیرجند، گل نرگس در شهر خوسف (دیار گلهای نرگس) از توابع خراسان جنوبی رویش خود رو و فراوانی دارد به گونه ای که رویش بهترین نوع گل از خانواده نرگس در این منطقه است و خراسان جنوبی در تولید این نوع گل رتبه پنجم کشور را دارد.
در متون باستانی از نرگس با عنوان نارسیسوس یا نارسیس نام برده شده و در یکی از سروده های بسیار باستانی هومری قرن هفتم یا هشتم پیش از میلاد درباره آفرینش همین نام سخن به میان آمده است. چون گل ها همواره شگفتی و شادی آور بوده اند و در باور و ذهن همه انسان های دوران باستان و امروز قدرت بی همتای خالق را در ذهن پرورش می دهند بنابراین پیوند دادن گل ها زیبا به خدایان امری عادی است.
گل نرگس کلید درمان افسردگی
یک دسته گل همواره می تواند روحیه هرکس را بهتر کند اما، گل های نرگس تأثیراتی بیشتر دارند آنها می توانند کلیدی برای درمان افسردگی تلقی شوند.
دانشمندان کشف کرده اند که مولفه های تشکیل دهنده گونه های گل برف در آفریقای جنوبی و گل های نرگس می توانند از سد خونی مغزی یا دیوار دفاعی که مغز را منزوی نگاه می دارد، عبور کنند. این سد مشکل مهمی برای پزشکان در درمان شرایط مغزی چون افسردگی است، چرا که دربرگیرنده پروتئین هایی است که به محض ورود دارو آن را پس می زند.
این درحالی است که بیگر برودین که این تحقیق را در دانشگاه کپنهاگ انجام داده، گفته است: مولفه های تشکیل دهنده در این گل ها می تواند از این سد عبور کند. این کشف می تواند در نهایت به رساندن دارو به مغز کمک کند.
زمان کاشت گل نرگس در خراسان جنوبی اواخر تابستان و زمان برداشت از پاییز آغاز می شود و تا پایان زمستان ادامه دارد.
ساختار گل نرگس
نرگس را به انگلیسی NARCISSUS TAZETTA و به عربی نرجس، به یونانی لبنوس می نامند. مزاج پیاز آن گرم، خشک و تخمش گرم و تر است. نرگس برای زدودن آلودگی رحم، کرم شکم، زخم های بیرونی و درونی، زکام، درد زهدان و مثانه مفید است و بوئیدن گلش نافع سردرد ناشی از بلغم و سودا، نزله و انسداد سر است.
گیاه نرگس از خانواده نرگسیان (Amarllidaceae) می باشد. پیازهای آن درشت و دارای ورقه های فلسی یا مطبق است به عبارت دیگر پیاز آن می تواند چندین سال متوالی گل دهد و گل آن همه ساله درشت تر گردد.
گل های نرگس به رنگ سفید، زرد، نارنجی، کم پر و پُر پر هستند. برگ های این گیاه از بن ریشه به صورت صاف یا شیاردار بیرون می آیند و در طول ساقه قرار می گیرند.
گیاهی است از گیاهان مجاور تیره زنبق، عطری مفرح و مقوی و گل و پیاز آن مصرف دارویی دارد. به طور معمول در نواحی سرد در فروردین گل می دهد. طبیعت آن گرم وخشک است.
پزشکان قدیم نوشته اند: افرادی که در زمستان زیاد زکام می شوند، اگر به بوئیدن گل نرگس مداومت کنند، این حالت از آنان برطرف می گردد. پیاز گل نرگس قی آور است و اگر بکوبند و مقداری از آب آن را بخورند و یا جوشانده مقداری از آب طبخ شده را بخورند، سبب استفراغ و خروج هوا از معده می شود و چنانچه مقداری از آن آب را با عسل مخلوط کرده، بخورند؛ هرچه در معده باشد بیرون می ریزد.
گونه های نرگس
گیاه شناسان در این مورد اختلاف نظر دارند، اما حداقل 25 گونه وجود دارد و دارای چندین دورگه طبیعی هستند. با توجه به این گونه ها لیست بانک اطلاعاتی فعلی نرگس نمایانگر بیش از 13 هزار دورگه است که در بین تقسیمات رده بندی شده 12 گانه قرار می گیرند.
گل نرگس در احادیث و روایات
قال رسول الله(ص): شمّوا النرجس ولو فی الیوم مرة و لو فی الأسبوع مرة و لو فی الشهر مرة و لو فی الدهر مرة ...؛ گل نرگس را اگرچه روزی یک بار، هفته ای یک بار، ماهی یک بار و یا در مدتی یک بار ببویید ....
پیش بینی تولید بیش از 11 میلیون شاخه گل نرگس در خراسان جنوبی
رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی از پیش بینی تولید 11 میلیون و 200 هزار شاخه گل نرگس در سال جاری خبر داد.
غلامرضا هادربادی اظهارداشت: سازگاری با شرایط اقلیمی، مقاومت به کم آبی با توجه به خشکسالی ها، کیفیت عطر، پرورش در فضای باز و اقتصادی بودن آن، نیاز به آبیاری در زمانی که نیاز آبی دیگر محصولات منطقه حداقل می باشد از جمله خصوصیاتی است که در گل نرگس باعث کشت و پرورش این گل در خراسان جنوبی شده است.
وی اظهار داشت: رقم نرگس بومی در استان کشت می شود و زمان کاشت آن اواخر تابستان و زمان برداشت از پاییز آغاز می شود و تا پایان زمستان ادامه دارد.
فعالیت 100 بهره بردار در بخش تولید و پرورش گل نرگس در خراسان جنوبی
رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی با تاکید بر اینکه حدود 100 نفر بهره بردار در بخش تولید و پرورش گل نرگس در استان فعالیت دارند، گفت: سطح زیر کشت گل نرگس در سال جاری نسبت به سال گذشته 5/12 درصد افزایش داشته است.
وی ادامه داد: 9 هکتار از زمین های خراسان جنوبی زیر کشت گل های نرگس است و60 درصد به مصرف داخل استان و 40 درصد به استان های هم جوار از جمله شهرهای مشهد، تهران، زاهدان صادر می شود.
رتبه پنجم نولید گل نرگس در اختیار خراسان جنوبی است
هادربادی افزود: خراسان جنوبی رتبه پنجم تولید گل نرگس در کشور را دارد.
وی درخصوص راهکارهای افزایش تولید گل نرگس در استان، گفت: از مهمترین راهکارهای افزایش گل نرگس، روش های بهزاعی است که می تواند کیفیت گل تولیدی را افزایش دهد اگرچه از نظر اندازه و عطر، گل نرگس تولیدی در استان کیفیت مطلوبی دارد.
وی در خصوص اقدامات انجام شده جهت ارائه تسهیلات، گفت: تولیدکنندگان گل نرگس می تواند از تسهیلات کارگروه توسعه کشاورزی بهرمند می شوند و ایجاد مزارع الگویی در طرح گل و گیاهان زینتی و دارویی از جمله خدمات ارائه شده به تولید کنندگان گل نرگس است.
تولید 9 میلیون شاخه گل نرگس در خوسف
مهدی سورگی، مدیر جهاد کشاورزی شهرستان خوسف در گفتگو با خبرنگار شبستان در بیرجند سطح زیر کشت گل نرگس در این شهرستان را 9 هکتار اعلام و افزود: بیشتر گل نرگس در شهر خوسف و روستاهای تقاب و معصوم آباد تولید می شود که با توجه به اینکه امسال تولید گل نرگس نسبت به سال گذشته کاهش یافته پیش بینی می شود 9 میلیون شاخه گل نرگس تولید شود.
وی با اشاره به اینکه نوع آبیاری، کیفیت آب، کهنه شدن پیازها در کاهش تولید گل نرگس تاثیر دارد، گفت: در شهرستان خوسف 3 نوع گل نرگس تولید می شود که بیشتر در رنگ گلبرگ ها و ارتفاع ساقه با یکدیگر تفاوت دارند.
برگزاری جشنواره گل نرگس در سال آینده
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان خوسف با بیان اینکه شهرستان شدن خوسف باعث معرفی هرچه بیشتر محصولات این منطقه می شود، ادامه داد: در صورت موافقت استان سال آینده جشنواره گل نرگس در این شهرستان برگزار خواهد شد.
وی همچنین بر پیگیری راه اندازی تشکل گل نرگس قول مساعد داد و یادآور شد: تلاش می شود بیمه نرگس کاران از طریق شرکت بیمه محصولات کشاورزی پیگیری شود.
گل نرگس؛ موثر در رمان شب کوری و جوش های صورت
سورگی در رابطه فواید دارویی گل نرگس گفت: گل نرگس در درمان جوش های صورت، آبسه ها و شب کوری موثر است.
وی با اشاره به اینکه پیاز گل نرگس با سرکه در درمان دردهای مزمن اعصاب، مفاصل و نقرس موثر است، اظهار داشت: مصرف جوشانده گل نرگس در تسریع روند رشد موها اثرگذار بوده و یکی از آسان ترین روش ها برای درمان بیماری آسم است.
راه اندازی تشکل گل نرگس نیازمند همت نرگس کاران
مدیریت باغبانی جهاد کشاورزی خراسان جنوبی نیز در گفتگو با خبرنگار شبستان در بیرجند اظهار داشت: برای راه اندازی تشکل گل نرگس تاکنون 3 جلسه برگزار شده و در حال حاضر باید نرگس کاران برای راه اندازی این تشکل همت کنند.
سید ابوالقاسم عطا حسینی با اشاره به اینکه نوسان قیمت گل نرگس یکی از مهمترین دغدغه های باغداران در حال حاضر است، افزود: در شهرستان های فردوس، بشرویه و قاین نیز با ایجاد مزارع الگویی و تامین پیاز نرگس؛ مزارع الگویی گل نرگس راه اندازی شده است.
وی با اشاره به اینکه کارگروه توسعه بخش کشاورزی آماده اعطای تسهیلات طولانی مدت و کم بهره به نرگس کاران است، ادامه داد: بیشتر گل نرگس تولید شده در داخل استان مصرف می شود و بخشی از آن به استان های تهران، مشهد و سیستان و بلوچستان صادر می شود.
پایان پیام/
نظر شما