حجت الاسلام و المسلمین مسعود آذربایجانی، عضو هیئت علمی گروه روانشناسی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه، با اشاره به مفهوم روان شناسی اسلامی به خبرنگار شبستان گفت: روان شناسی اسلامی عنوان مکتب روان شناسی است که مبانی نظری آن یعنی انسان شناسی، هستی شناسی و معرفت شناسی بر اساس آموزه های اسلامی است.
وی درباره راهکار ورود روان شناسی و مشاوره به سبک دینی به کانون خانواده ها اظهار کرد: از دو طریق می توان امیدوار بود که این مهم در خانواده ها محقق شود که یکی از آنها بررسی مسائل و چالش های خانواده ها و مراجعه به منابع دینی است تا ببنیم دین چه توصیه ای دارد چراکه از این گذرگاه می توان راهکاری را که در دین مبین مان معرفی شده را به خانواده ها منتقل کرد که البته این روش میدانی و جزئی محسوب می شود.
این پژوهشگر ادامه داد: در این راستا می توان بر اساس کلیاتی که در دست داریم عمل کرده و بر پایه دیدگاه های اسلامی به مباحث مرتبط با خانواده نگاه کنیم و به بیان دیگر از روش های قیاسی بهره برده و از این طریق تک تک جزئیات روبط به خانواده را حل کنیم.
حجت الاسلام آذربایجانی با اشاره به سبقه روان شناسی در میان مسلمین و آثار بر جای مانده از آنان عنوان کرد: ما در آیات و روایات با پیشنه ای در باب روان شناسی از مسلمین مواجهیم هرچند که شاید این مباحث پراکنده است اما می توان به تالیف "معراج السعادة" اشاره کرد.
وی ابراز کرد: در منابع فلسفی نیز تحت عنوان "علم النفس" به این حوزه پرداخته شده است که مواردی از این دست می تواند به عنوان یک پیشینه محسوب شوند هرچند که ممکن است در چارچوب روان شناسی امروزی به شمار نیایند، لیک پیشینه پرداخت به بحث روان شناسی در میان مسلمانان وجود دارد.
عضو هیئت علمی گروه روانشناسی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه تصریح کرد: در ایران به ویژه بعد از وقوع انقلاب حوزه روان شناسی اسلامی توسعه خوبی یافت و می توان گفت پیشرفت ها در این حوزه در حد و اندازه خوبی بوده است، هرچند که در برخی شاخه ها از جمله روان شناسی رشد، روان شناسی اجتماعی و روان شناسی تربیتی بیشتر کار شده است.
وی با اشاره به وجود برخی اشتراکات میان مکتب روان شناسی اسلامی و دیگر مکاتب ابراز کرد: اصلا نمی توان گفت که خطوط مشترکی در میان مکاتب روان شناسی نیست، "انسان" موضوعی است که در این مکاتب مشترک است؛ ضمن آنکه هرگز نمی توان گفت کل بدنه روان شناسی را کنار بگذاریم، به هر نحو بخشی از موارد که مغایرتی با آیات و روایات ما ندارند را می توان پذیرفت اما ما آن بخشی که با مبانی مان مغایر است را نمی پذیریم.
حجت الاسلام آذربایجانی در رابطه با میزان بهره گیری مشاوره های خانواده از متد های اسلامی تصریح کرد: این سبک در مشاوره های فعلی خانواده تک و توک وجود دارد به هر نحو برخی که مسلط به مباحث دینی هستند و سعی بر رعایت ارزش ها دارند از این روش بهره می گیرند هرچند که کلیت ندارند.
وی در ادامه با اشاره به مولفه های سبک زندگی و حضور آن در بدنه خانواده خاطرنشان کرد: اینکه بتوان رفتار و منش را بر اساس آموزه های دین مبین اسلامی شکل داد، در واقع گامی مهم در راستای نیل به سبک زندگی اسلامی است چرا که از این گذرگاه است که فرد با توجه به آیات و روایات برآمده از شریعت می تواند، زندگی بر مبنای ارزش های دینی را شکل دهد و بر همان اساس عمل داشته باشد.
پایان پیام/
نظر شما