به گزارش خبرگزاری شبستان، قیامهای مردمی در کشورهای عربی، آرمانهای اصلاحگرایانه و احساس نیاز روزافزون مردم به رهایی از زیر یوغ حکومتهای دیکتاتوری و تسلط منطقهای آمریکا حاکی از آن است که آمریکا باید بازنگری کاملی در سیاستهایش در منطقه خاورمیانه و جهان عرب انجام دهد.
نظرسنجیهای انجام شده در اواخر نوامبر سال 2009 میلادی در کشورهای عربی نشان از افزایش سطح نارضایتی و عصبانیت عربها داشت که اکنون میتوان پیامدهای آن را در خیابانهای تونس، قاهره، امان و صنعا که تاکنون منجر به سقوط دو دیکتاتور شده است، مشاهده کرد.
به گفته کارشناسان سیاسی مردم نه فقط به خاطر غذا و شعل بلکه برای به دست آوردن هویت از دست رفتهشان تحت تسلط ایالات متحده آمریکا قیام کردند.
باراک اوباما که پس از خروش مردم مصر بیش از پیش به نفرت مردم عرب نسبت به دولت آمریکا و جدایی دولتش از جهان عرب پی برد سعی کرد تا برای حفظ آبروی خود به طور متظاهرانه از تظاهرکنندگان حمایت کند.
رییسجمهوری آمریکا پس از کنارهگیری حسنی مبارک از قدرت برای اینکه خود را حامی مردم نشان دهد در یک سخنرانی گفت: این رویداد نشاندهنده شکوه انسانی است و هرگز نمیتوان آن را انکار کرد.
اما مردم عرب که اکنون بیش از گذشته به ارزشهای خود و فریبکاریهای آمریکا پی بردهاند هرگز حاضر نمیشوند به همین سادگی میدان را خالی کنند.
حساسیت ملتهای عرب به هویت ملیشان که به ویژه در دهه گذشته در رابطه دولتهای عربی با آمریکا از بین رفته است نشان میدهد که آنها تا چه اندازه از تابع بودن حاکمان دیکتاتور خود رنج میبرند. هویت ملی برای عربها آنقدر دارای اهمیت شده است که عواملی مانند مشکلات اقتصادی و یا بیکاری در درجه دوم اهمیت قرار گرفتهاند.
اگرچه دولت آمریکا میداند آرام کردن تظاهرات مردمی بسیار کار سختی است اما سعی دارد تا با تأکید بر اهمیت استراتژیک روابط دیپلماتیک گذشته با مصر ارتباط خود را با این کشور حفظ کند.
در همین راستا اوباما اعلام کرده است که آمریکا همچنان میخواهد دوست و شریک مصر باقی بماند و آماده هرگونه یاری و کمک برای پیشروی این کشور به سوی دموکراسی و گذر از دوره گذار است.
بنا بر گزارش کامان دریفر، اگرچه آمریکا همه تلاش خود را برای حفظ قدرت گذشته خود در خاورمیانه و جهان عرب به کار میبرد اما در واقع منافع آمریکا در این است که حداقل در بحران کنونی در حاشیه باقی بماند و از دخالت در امور این کشورها جلوگیری کند.
در حقیقت مقامهای آمریکایی باید تاکنون متوجه شده باشند که فاصله آنها با جهان عرب آنقدر زیاد نشده است و نفرت و انزجار مردمی از دولت آمریکا تا به حدی است که دیگر مجالی برای بحران آن باقی نمانده است.
پایان پیام/
نظر شما