اندیشمندان ایرانی مبدع طرح های نوین بودند نه شارح آراء یونانی!

عضو هیئت علمی دانشگاه مفید با بیان اینکه فلاسفه ایرانی همچون ابن سینا و فارابی شارح آراء یونان نیستند، گفت: آنها مبدع بوده و با توجه به مسائل فلسفی و عقلی مطرح در دین طرح نوینی را ارائه کردند.

به گزارش خبرنگار شبستان، نشست علمی "تأثیر آراء معرفتی متفکران اسلامی بر تفکر غرب"، به همت گروه معرفت‌شناسی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی عصر دوشنبه، 13 آذرماه در تالار علامه جعفری (ره) پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی برگزار شد.

بر اساس این گزارش، دکتر ابراهیم موسوی، عضو هیئت علمی دانشگاه مفید در باب "فارابی و تفکر غرب" به سخنرانی پرداخت و اظهار کرد: فارابی بیش از آنچه که قبول داریم و به آن پرداخته ایم در غرب تأثیرگذار بوده است، در حقیقت او برای کل تاریخ فلسفه غرب و جهان اسلام، معلم ثانی است.
وی با بیان اینکه فارابی در مسائل متافیزیک و سیاست دارای بحث های عمیقی است، افزود: به نظر می رسد که غرب از دوره جدید نگاه دوباره ای به فارابی انداخته است و این امر جدای از شناخت اولیه این فیلسوف است.

عضو هیئت علمی دانشگاه مفید تصریح کرد:: فارابی شرح مفصلی را بر کتاب "العبارة" ارسطو دارد. ارسطو در این اثر به زبان توجه می کند، اما در واقع به دنبال سنجش رابطه آن با حقیقت و فکر است.
وی ادامه داد: ارسطو دقت های جالبی در این اثر دارد و مباحث جدیدی را طرح می کند و یکی از شرح های بسیار دقیق و عمیق بر این اثر که هم بر ابن سینا و هم بر غرب اثر گذاشته است شرحی است که فارابی بر آن نوشته است.
موسوی ابراز کرد: اگر مسئله ای را خوب بشناسیم، راه حل فارابی مشخص می شود که چقدر دقیق است، چراکه در باب همین مبحث، آرا و نظریات بسیار عالی توسط فارابی طرح شده است که فارابی را از گذشتگان خود ممتاز ساخته و بر آیندگان تاثیر می گذارد.
این پژوهشگر با بیان اینکه فارابی و ابن سینا شارح آراء یونان نیستند، تصریح کرد: این دو مبدع هستند؛ در واقع آنان با توجه به مسائل فلسفی و عقلی که در جهان دینی مطرح بود، به پاسخ های جدیدی رسیدند و طرح نوینی از مسأله ارائه کردند. 

وی عنوان کرد: فارابی رتبه بندی و طبقه بندی خاصی از مسئله ذهن و لفظ و واقعیت طرح می کند، ضمن آنکه در نظر فارابی واقع از حقایق خارجی آغاز می شود ولی فارابی تلاش می کند وسعتی را از واقع برای ما ایجاد کند؛ واقعی که به امور ذهنی می گردد به بیان بهتر او در واقع یک نوع رابطه زبان با واقع را ترسیم می کند.

موسوی خاطرنشان کرد: قبل از فارابی مسائل یاد شده، به این شکل مطرح نبود و فارابی و ابن سینا متوجه بودند که کارهای جدید انجام می دهند و صرفا پیرو یونانیان نیستند، البته درست است که با سنت فلسفی و با اصطلاحات فلسفی که از یونان آمد، فکر می کردند.

 پایان پیام/
 

کد خبر 201499

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha