به گزارش خبرگزاری شبستان از مشهد، علیرضا علویتبار، استاد دانشگاه و پژوهشگر حوزه اندیشه صبح امروز (12آذر) در جمع دانشجویی با موضوع نقد و بررسی سیر تحول جریان روشنفکری پس از انقلاب اظهار داشت: یکی از عناوینی که توسط مدعیان روشنفکری و نه روشنفکران حقیقی در باب حکومت اسلامی مورد دستاویز قرار گرفته، گرایش قدرت تمامتخواهانه جامعه اسلامی است.
وی ادامه داد: مدعیان روشنفکری جامعه و حکومت اسلامی را که در راس آن فقها قرار دارند حکومتی توصیف میکنند که اجازه ورود به زندگی خصوصی مردم را دارد و با حمایت تودهوار مردم مواجهه است.
این پژوهشگر حوزه اندیشه با اشاره به این مطلب که روشنفکری در نسل چهارم و عصرحاضر زمینهساز بروز و ظهور تحول میان واقعیت و شناخت واقعیت است، اذعان داشت: این تحول در نگاه ما نسبت به جامعه، در نگاه دینشناسانه و تفکیک دین از دینشناسی، تحول در نگاه اجتماعی که با نفی غربستیزی همراه بوده رخ داده است.
علویتبار روشنفکری را پدیدهای مدرن توصیف کرد و ادامه داد: روشنفکری پدیدهای مدرن است و مستند به ادوار دور تاریخ نمیشود و از همین حیث باید از شاخصههای اصلی روشنفکری، گفتمان مدرن را توصیف کنیم.
وی در همین زمینه با اشاره به این مطلب که گفتمان مدرن، نگاه از زاویه انسان و انسان محوری، نگاه نقادانه و احساس تعهد در قبال نقد از شاخصههای اصلی گفتمان مدرن در روشنفکری تلقی میشود، تصریح کرد: تلاش برای ارائه تفسیر متناسب با مقتضیات زمان از دین، تلاش برای تسهیل و ممکن ساختن زیست مومنانه در عصر مدرن و انتقاد و ارزیابی باورها در حوزههای مختلف از رویکردهای روشنفکران دینی درعصر حاضر است.
وی با بیان اینکه در دهه نخست پس از انقلاب وجود مدعیان جریان روشنفکری که مشی مشترک با روشنفکران نداشتند، سبب القای مفهوم منفی از روشنفکر به جامعه شد، گفت: روشنفکری در دهه نخست پس از انقلاب به دلیل مناقشات داخلی و فشارهای خارجی به نوعی روشنفکرستیزی تبدیل شد.
علویتبار با ااشاره به این مطلب که روشنفکری مشروطه، دوران تجربه، دوران غربستیزی از سال 42 تا 50 و روشنفکری دینی در عصر حاضر چهار دوره مختلف جریانهای روشنفکری در کشور به شمار میروند، گفت: ایران در تاریخ انقلاب خود وامدار ثمره بزرگی از تلاش در جهت ایجاد جامعه فقهی بوده و به تعبیری همان حاکمیت احکام فقهی با زمامداری فقیه که این در نوع خود تحولی بزرگ در سیر روشنفکری دینی بوجود آورد.
این استاد دانشگاه با تشریح نگاه تبیینی و ارزشی در جریان روشنفکری و ایدهپردازی خاطرنشان کرد: علوم اجتماعی در سالهای پس از انقلاب با نگاه تشکیک و تردیدی خود، در نگاه تبیینی و ارزشی به جریان روشنفکری ضعیف ظاهر شد و یکی از مولفههای القای مفهوم نادرست روشنفکری در ایران به تزلزل پایههای علوم اجتماعی برمیگردد.
پایان پیام/
نظر شما