خبرگزاری شبستان: "زیارت ناحیه مقدسه" سوگنامه تأثرانگیز و مرثیه سوزناک امام مهدى(عج) براى جد بزرگوارش حضرت سیدالشهدا(ع) در روز عاشوراست که عاشقان و شیفتگان اهل بیت(ع) در روز عاشورا و غیر آن زمزمهاش مىکنند. امام زمان(عج)، کسى که زمان در اختیار او و تمام صحنهها و لحظههای هر روز در مقابل نگاه اوست. با چشمی نافذ جاى جاى دشت بلا و لحظه به لحظه حماسه عاشورا را مشاهده و سوز عطش و سوزش سیلى و تازیانه را بر پیکر عاشورائیان لمس مىکند. به واقع، هیچ زیارتى همانند این زیارت، عمق فاجعه کربلا را بیان نکرده است.
زیارت ناحیه مقدسه دارای 10 بخش کلی و مضامین شگفتانگیزی است که توصیف صحنه کربلا سوزناکترین فراز این زیارت است. زیارت ناحیه مقدسه مسئولیت آفرین و حرکت ساز است. هیچ زیارتی همانند زیارت ناحیه مقدسه عمق فاجعه کربلا را بیان نکرده است. در حقیقت این زیارت آموزههایی از عشق، معرفت، عرفان، سوز، حماسه و توسل دارد. این زیارت در عین حال که مرثیه است، مسئولیتآفرین و حرکتساز هم هست و بر سفیران هدایت عاشورایی شایسته و بایسته است که با عنایت بیشتری به این زیارت توجّه کنند و جایگاه والای این زیارت را در مجالس حسینی متذکر شوند.
در ابتدای این زیارت نام 22 تن از انبیاء ذکر شده است. سلام بر انبیا و اعتراف به مقامات و فضایل آنان، زائر را به جایگاه توحید و نبوت رهنمون میسازد. معدن تمام این حسنها و جلالتها، ذات اقدس الهی است و نبوّت رشته پیوند خلق و خالق است و استحکام آن به امر ولایت است. همچنین اغلب صفات ذکر شده انبیاء علیهمالسلام یادآور رنج و محنت آنهاست؛ مانند صبر ایوب و زکریا، شهادت یحیی که البته قابل مقایسه با مصائب کربلا نیست. امام زمان (عج) در سه جای این زیارت برای زائر، درس و پیام امام شناسی دارد. ابتدا در اوایل زیارت بعد از سلام بر پیامبران آمده است: السلام علی امیرالمؤمنین علی بن ابی طالب المخصوص باخوته. السلام علی فاطمة الزهرا ابنته، السلام علی ابی محمد الحسن وصّی ابیه و خلیفته، السلام علی الحسین الذی سمحت نفْسهُ بمُهجتِهِ...
در این قسمت از زیارت نام 4 تن از اصحاب کساء(ع) با ذکر برخی از خصوصیات بیان شده است. سلام بر امیرمؤمنان امام علی (ع) که تنها او شایستگی و افتخار برادری با رسول خدا (ص) را داشت. سلام بر فاطمه (س) که دختر و پاره تن رسول خدا (ص) است. سلام بر امام حسن مجتبی (ع) که جانشین پدر بزرگوار خود بود. سلام بر حسین (ع) که خونش را هدیه به اسلام کرد.
درجای دیگر از زیارت در قسمت دعا و درخواست، امام زمان (عج) میآموزاند که امام شناسی به هنگام توسل، تنها راه است. لذا زائر، خداوند تبارک و تعالی را به انوار طیبه معصومین (ع) قسم میدهد و نام امامان نور را از امام علی تا امام حسن عسکری(ع)، ذکر کرده سپس درخواستش را عرضه میدارد. در دعای قنوت نیز دوباره یاد ائمه (ع) شکوفا میشود و ویژگیهای پنج تن آل عبا در این قسمت بسیار حائز اهمیت است. در این زیارت، سلام گاهی با ذکر نام و فضایل و عملکرد ایشان و گاهی بر اعضا و جوارح بیان شده است.
سلام بر اعضا و مصیبت جان سوز آنها مثل این فرازها که میفرماید: "السلام علی الشیب الخضیب" سلام بر محاسن به خون خضاب شده. "السلام علی الخد التّریب" سلام بر گونه خاک آلود. "السلام علی الثغر المقروع بالقضیب" سلام بر لبی که با نی زده شد. "السلام علی الرأس المرفوع" سلام بر سری که بالای نیزه شد. "السلام علی الاجساد العاریة فی الفلوات" سلام بر اجسادی که برهنه در بیابان رها شد.
نکته قابل دقت در این فرازها، اشاره به نوع مصیبتها است که عمق فاجعه یزیدیان و مظلومیت اهل بیت (ع) را روشن میسازد. در بخشی از سلامها به نمونهای از فضایل و کرامات امام حسین (ع)، اشاره شده است مانند: "السلام علی ابن خاتم الانبیا" سلام بر فرزند خاتم پیامبران. "السلام علی من بکته ملائکةُ السماء" سلام بر کسی که در آشکار و نهان اطاعت خدا کرد. "السلام علی من جعل الله الشفاء فی تربته" سلام بر آقایی که خداوند شفا را در تربت او قرار داده است.
منبع: الاسلام والمسلمین محمدرضا فؤادیان
پایان پیام/
نظر شما