بافت تاریخی به عنوان نماد، هویت و اصالت یک شهر و منطقه محسوب می شود

مدیر گروه معماری دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهر، آثار تاریخی منطقه ارسباران را اسناد زنده مصور از تاریخ در این منطقه مطرح کرد و گفت: بافت های تاریخی به عنوان نماد، هویت و اصالت یک شهر و منطقه هستند.

به گزارش خبرگزاری شبستان از آذربایجان شرقی، مهندس محمد جدیری عباسی، مدیر گروه معماری دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهر، روز گذشته (7 آذر) با اعلام این مطلب به خبرنگاران گفت:  آثار تاریخی منطقه ارسباران، اسناد زنده مصور از تاریخ در این منطقه هستند و این آثار تاریخی به دلیل زلزله و پس لرزه های بسیار در معرض تخریب و نابودی است.


جدیری عباسی، اهمیت بافت های تاریخی منطقه را به عنوان نماد، هویت و اصالت یک شهر و منطقه برشمرد و گفت: برکسی پوشیده نیست که امروزه در تمامی محافل معماری و شهرسازی بر ضرورت حفظ و احیای بافت تاریخی شهرها تأکید می شود.


این استاد دانشگاه، بافت های کهن شهری و روستایی کشور را نماد فرهنگ و تمدن ایران زمین، اسناد مصور از تاریخ و نمودهای محسوس هویت و تجربه نیاکان ما برشمرد و گفت: این بافت ها در برگیرنده ارزش های معماری و شهرسازی و هویت ملی، نمایانگر خاطرات قومی و آثار متعلق به تمامی نسل های حاضر و آینده کشور است که در عین حال جایگزین ناپذیر نیز می باشند و نیاز به توجه جدی دارد.


وی، به وجود قومیت ها و اقلیم های متفاوت اشاره کرد و افزود: این میراث فرهنگی و تاریخی از تنوع بسیاری برخوردار بوده به طوریکه توجه به آنها غنای هویت ملی را به دنبال آورده و احساس عمیق و الهام بخش پیوند با گذشته و درک تجارب نسل های پیشین را فراهم می کند.


مهندس جدیری افزود: در حال حاضر کمتر کشوری در دنیا پیدا می شود که مجموعه ای چنین متنوع و با ارزش از میراث معماری و شهرسازی را بصورت یکجا داشته باشد و در موارد نادر برخورداری از چنین میراثی، چون گنجینه ای گرانبها از آنها حفاظت می کنند و شرایط کنونی این بناها و بافت ها به نحوی است که نمی توان نسبت به آنها بی تفاوت ماند و با توجه به اینکه احیای آنها مسئله ای ضروری است طی سال های اخیر اقداماتی برای حفظ و احیای آنها صورت گرفته است.


مدیر گروه معماری واحد اهر گفت: یکی از مهم ترین خطراتی که بافت های تاریخی باارزش شهرها را تهدید می کند. خطر سوانح طبیعی و به خصوص زلزله است. اگرچه خطر زلزله تمامی نقاط شهر را در معرض تهدید قرار می دهد. اما بافت تاریخی شهرها به دلایل گوناگون از این حیث در وضعیت بدتری قرار دارند و بیش از سایر قسمت های شهر در معرض آسیب ناشی از بروز زلزله هستند.


وی ادامه داد: حفظ و احیای بافت تاریخی شهرها، ضرورت ایمن سازی این بافت ها در برابر خطرات ناشی از بروز زلزله را مطرح می سازد و برای کاستن از تهدیدات خطر زلزله بر روی بافت های تاریخی شهرها باید تمهیداتی اندیشیده شود و اجرای آنها سبب کاهش خطرات وارد بر بافتهای تاریخی تاریخی به هنگام وقوع زلزله گردد.


جدیری گفت: استحکام بخشی به بافت تاریخی شهرها و بالا بردن میزان مقاومت آنها در برابر خطرات زلزله، تنها با مقاوم سازی بناهای موجود دراین بافتها میسر نبوده و ضرورت به کارگیری تمهیداتی فراتر از تمهیدات ساختمانی در افزایش مقاومت بافت های تاریخی شهرها در برابر زلزله دارد و این تمهیدات که بسیار کارآمدتر و مؤثرتر از تمهیدات ساختمانی هستند، تمهیدات شهرسازی می باشند.


وی اظهار کرد: معرفی رویکرد شهرسازی و ضرورت به کارگیری تمهیدات شهرسازی به منظور افزایش مقاومت و استحکام بخشی بافتهای تاریخی شهرها در برابر خطرات زلزله و معرفی بخشی از تمهیدات شهرسازی در این زمینه می باشد.


گفتنی است، در زلزله 21 مرداد ماه 1391 منطقه ارسباران اکثر بناهای از جمله بقعه شیخ شهاب الدین، حصار خشتی، مسجد جامع، خانه دکتر قاسم خان اهری، خانه امیر ارشد، کاروانسراهای گوره درق و شاه عباس گوجه بئل و بازار اهر آسیب دیده بود که تاکنون بازار اهر مرمت و بازسازی شده است.


پایان پیام/
 

کد خبر 199437

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha