محمود حکیمی، نویسنده کودک و نوجوان در گفت و گو با خبرنگار شبستان به پرسش هایی پیرامون سیر تحول داستان نویسی کودک و نوجوان و چالش های پیش روی این حوزه پاسخ گفت.
حکیمی در ابتدا و در بررسی سیر تحولات ادبیات کودک و نوجوان در ایران گفت: در دهه 40 و 50 نویسندگان کودک و نوجوان بسیار محدود بودند اما پس از انقلاب روز به روز بر تعداد آن ها افزوده شد.
وی در ادامه استقبال مخاطبان از داستان زندگی پیامبران و امامان را ازعوامل گرایش نویسندگان به انتشار کتاب های کودک و نوجوان دانست و با این وجود، تصریح کرد: در بعضی موارد، عدم آگاهی کافی نویسنده و استفاده از لغات غیرپایه در متن کتاب ها موجب کتاب گریزی کودکان شده است.
این نویسنده کودک و نوجوان همچنین در تبیین محتوایی داستان زندگی پیامبران، گفت: نویسنده بر مبنای قصه های قرآن و با بهره گیری از روایات و احادیث، شخصیت ها و فضای داستان را می پردازد که در این میان عدم شناخت کافی نویسنده از این موضوعات، او را به استفاده از تخیل وا می دارد که این، علاوه بر عدم جذابیت، کودک را دچار ابهام می کند. از سوی دیگر نفوذ اسرائیلیات در منابع مذهبی، دقت و آگاهی بیش از پیش نویسنده داستان های مذهبی را می طلبد.
دست مایه قراردادن زندگی و سخنان عرفا برای داستان نویسی کودک و نوجوان دیگر موضوعی بود که حکیمی درباره آن گفت: اگر چه می توان از کتاب هایی همچون تذکرة الاولیاء منسوب به عطار مفاهیمی مثل مهرورزی و نوع دوستی را در قالب داستان برای کودکان و نوجوانان تبیین کرد اما در عین حال برخی از این داستان های عرفانی اساساً مناسب این سنین نیست.
حکیمی در ادامه و در پاسخ به این پرسش که چرا امروزه درک "امر مجرد" برای نوجوانان تا این اندازه دشوار شده است، گفت: مفاهیم مجرد (غیرمادی) در داستان ها و فیلم های غربی صورتی مادی و ظاهری به خود گرفته اند که این، ذهنیت نوجوانان را تحت تأثیر قرار داده است.
وی همچنین با اشاره به برگزاری نمایشگاه کتاب کودک فرانکفورت، گفت: نویسندگان ما در بازدید از نمایشگاه هایی همچون فراکفورت با کتاب هایی پر از تصویرسازی روبرو می شوند و- از آن جا که این کتاب ها متون اندکی دارند- به سادگی دست به ترجمه آن ها می زنند و این درحالی است که داستان های غربی تناسب چندانی با فرهنگ ما ندارد.
حکیمی در همین زمینه به گنجینه دست نخورده دیوان اشعار و آثار منثور شاعران گذشته ایران همچون مولانا، عطار، ثنایی و ... اشاره و خاطرنشان کرد: دیوان شاعران ایران مدرسه ای است که نویسندگان معاصر ما می توانند با انتخاب داستان هایی از آن، مفاهیم عمیق انسانی را به زبان امروز طرح کنند.
نویسنده کتاب "در مدرسه مولانا" در پایان به انتشار مجموعه ده جلدی "در مدرسه شاعران ایران" اشاره کرد و افزود: هر جلد از این کتاب به یکی از شاعران گذشته یا معاصر اختصاص دارد که در آن علاوه بر معرفی شاعر، از اشعار وی نمونه های جذاب و متناسب با سنین کودک و نوجوان آورده شده است.
پایان پیام/
فرهنگی: محمود حکیمی معتقد است، مفاهیم مجرد در داستان ها و فیلم های غربی صورتی مادی و ظاهری به خود گرفته اند که این ویژگی، درک نوجوانان ایرانی از امور مجرد را دشوار کرده است.
کد خبر 1992
نظر شما