تالاب بین المللی «قوپی باباعلی» در مهاباد

تالاب بین المللی "قوپی باباعلی"، در لیست تالاب های مهم بین المللی کنوانسیون رامسر قرار دارد و از بهترین زیستگاه پرندگان آبزی و کنار آبزی به شمار می رود.

خبرگزاری شبستان//ارومیه


تالاب بین المللی قوپی باباعلی، در کیلومتر 35 و عمق 5/2 کیلومتر جاده ترانزیتی مهاباد - میاندوآب و در نزدیکی قریه با همان اسم قرار گرفته است.


مختصات جغرافیایی این تالاب 52-45 طول شرقی و 56-36 عرض شمالی واقع است و وسعت آن 1200 هکتار است.


این تالاب با ویژگی های طبیعی و پرندگان خاص خود در میان مناطق تحت مدیریت سازمان حفاظت محیط زیست یکی از تالاب های مهم منطقه مهاباد محسوب می شود.

 

میزان املاح آن از غلظت بالایی برخوردار است بطوریکه در سال های 1353 و 1354 مقدار زیادی نمک بعد از خشک شدن تالاب برداشت میشد، البته در حال حاضر مقدار نمک آن کمتر شده است.

 

تالاب قوپی باباعلی دارای دیپلم افتخار از سازمان ملل متحد "یونسکو" است و پرندگانی نظیر اردک سرسبز، حنایی، آنقوت، انواع غاز وحشی، تنجه و گونه های دیگر در آن زیست می کنند.

این تالاب و تالاب های مشابه منطقه محل زندگی حداقل 5گونه پرنده مهم می باشند، پرندگانی چون اردک مرمری، اردک سرسفید و میش مرغ نیز در فصل مهاجرت در این تالاب ها زیست میکنند اما متاسفانه به دلیل پایین رفتن سطح آب تالاب ها حایات این گونه از پرندگان در خطر نابودی گزارش شده است.

 

این تالاب ها از سه دریاچه جدا ازهم تشکیل شده اند که خصوصیات فیزیکی و حیاتی هرکدام از آنها بادیگری متفاوت است.


درگه سنگی، دارای آب شیرین است در حالی که شور گل چنانکه از نامش نیز پیداست دارای آب نمکی و شوراست.


شورگل یک هزار و 400 هکتار، یادگارلو359 هکتار و درگه سنگی 735 هکتار مساحت دارند.


فاروق سخنور، رئیس اداره حفاظت محیط زیست مهاباد، با اعلام اینکه بارندگی های اخیر تالاب بین المللی ˈقوپی باباعلیˈ در مهاباد را احیا کرد، گفت: هم اکنون بیش از یک هزار قطعه انواع پرندگان مهاجر وارد این تالاب شده اند که پیش بینی می شود شمار آنها طی روزهای آینده بیشتر شود.

 

وی اظهار کرد: به دنبال بارندگی های مناسب یک ماه گذشته، این تالاب و دیگر تالاب های شهرستان مهاباد در وضعیت مطلوبی به لحاظ زیستگاهی قرار گرفته اند و هم اکنون پذیرای بیش از 10 هزار قطعه پرنده مهاجر آبزی و کنار آبزی هستند.


گفتنی است، تالاب دایمی دریاچه قوپی بابا علی(قبی) نیز با وسعت 500 هکتار دریاچه و یک هزار و 200 محدوده اکولوژیکی ،دریاچه ای اب شوراست که در ارتفاعات قرار گرفته و موقعیت ایمن بودن آن باعث شده اوایل زمستان تا حدود 100 هزار پرنده در آن سکونت کنند.

 

این تالاب در طول زمستان های ملایم نیز شاهد حضور تعدادی زیادی از این پرندگان در تمام طول زمستان در دریاچه است.

 

خروس کولی، غاز پاخاکستری، فلامینگو، چنگر، اردک سر سفید،انواع مرغابی ها وحتی میش مرغ در اطراف دریاچه قوپی بابا علی قابل مشاهده است.


لازم به ذکر است، بارش باران طی دو هفته اخیر به بیش از 90 میلی متر رسیده است که در مقایسه با سال گذشته 40 درصد افزایش یافته است.


پایان پیام/
 

کد خبر 198688

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha