خبرگزاری شبستان //خراسان رضوی
روستای رادکان در شمال غربی شهرستان چناران به فاصله 25 کیلومتری چناران و 85 کیلومتری مشهد قرار دارد و بر اساس کاوش ها و یافته های باستان شناسی با توجه به داشتن شرایط اقلیمی مناسب و خاک حاصل خیزی که دارد از چهار هزار سال قبل زندگی اجتماعی و مدنی در آن شکل گرفته است. برج رادکان منتسب به قرن 607 هجری قمری در روستای رادکان واقع در شمال غربی شهرستان چناران به فاصله 25 کیلومتری چناران و 85 کیلومتری مشهد قرار دارد.
ارتفاع این برج 35 متر، قطر داخلی اش 14 متر و قطر خارجی آن 20 متر است، منظر بیرونی بنا تا ارتفاع 5/2 متری به شکل 12 ضلعی و از آن جا تا زیر گنبد به صورت 36 ترک نیم ستونی ساخته شده و این برج دارای گنبد مخروطی شکل است.
این برج بر دشت میان توس و رادکان سایه افکنده و همتای دیگر آن نیز در گرگان وجود دارد که به رادکان غربی مشهور است و همین موضوع باعث شده برخی نام رادکان را با راه و مسیر هم پیوند بدانند چنان که «راد» و «رد» در زبان پهلوی به معنای نظم و ترتیب و «رده» آمده و برج رادکان در مسیر راه و جاده درست همین کار را می کند که از نامش پیداست.
کشف سفالینه هایی با خمیری قرمز رنگ و دست ساز و دارای نقوش سیاه رنگ سابقه سکونت در این منطقه را تایید می کند و اصطخری، جغرافیدان معروف ایرانی، رادکان را جزء شهرهای توس دانسته است.
اختصاص 30 میلیون تومان برای تکمیل، پارک رادکان
در همین زمینه حسین غریب، بخشدار بخش مرکزی چناران به خبرنگار شبستان گفت: طبیعت بکر با کوهستان های سرسبز و زیبا، دره های پر آب و چمن زارهای فراوان در مجاورت روستا و همچنین فضاهای تاریخی همچون تپه قیاس آباد، برج تاریخی رادکان، خرابه های برجا مانده از رادکان قدیم، یخدان و مقبره خواجه نه تنها جزء جاذبه های گردشگری بلکه آثار ملی فاخر است.
بخشدار مرکزی شهرستان چناران، "میل رادکان" را یکی از مکان های گردشگری با قدمت تاریخی شهرستان معرفی کرد و گفت: این مکان تاریخی، مکانی مناسب برای بازدید گردشگران علاقه مند به آثار تاریخی و همچنین منجمان و دانشجویان رشته های مربوطه است.
وی با اشاره به اینکه در حال حاضر جمعیت روستا طبق سرشماری عمومی نفوس و مسکن سال 1390 حدود سه هزار و 734 نفر است، گفت: برای زیبا سازی فضای محوطه داخلی برج رادکان مبلغ بیش از 40 میلیون تومان و برای تکمیل پارک رادکان نیز مبلغ 30 میلیون تومان اختصاص یافته است.
غریب به اقدامات صورت گرفته برای استحکام اثر تاریخی "برج رادکان" اشاره کرد و بیان داشت: تا کنون فنس کشی محوطه، سنگ فرش کردن کف محوطه و ایجاد امکانات بهداشتی انجام شده است.
وی تصریح کرد: اجرای فاز اول طرح هادی، گاز رسانی، آسفالت راه دسترسی به طول قریب به سه کیلومتر، برق رسانی، مرمت محوطه سازی و در برج رادکان، اصلاح و مرمت شبکه های آبرسانی، ایجاد بوستان روستایی، سنگ فرش نمودن معابر، روشنایی و ایمنی ترافیک معابر، اصلاح معابر و جمع آوری و دفع زباله، نگه داری فضای سبز و اجرای سوله جهت راه اندازی پایگاه آتش نشانی و پارک منابع طبیعی در شمال روستا از اقدامات مهم دولت در این روستا است.
غریب کشاورزی و دامداری را منبع اصلی تولید و ایجاد اشتغال در روستای تاریخی رادکان دانست و خاطر نشان کرد: صنایع دستی شامل پوستین دوزی، پلاس بافی، سفالگری و مسگری نیز در منطقه انجام می شود که نیاز به حمایت های لازم دارد.
بخشدار بخش مرکزی چناران در زمینه عمده ترین مشکلات فراروی مردم روستا، گفت: افتتاح مجدد شعب بانک صادرات و ملی به جهت دسترسی آسانتر مردم به خدمات بانکی و جلوگیری از تردد اهالی به شهر، اجرای فاز دوم طرح هادی و همچنین احداث کتابخانه عمومی با توجه به جمعیت بالا و فرهنگی بودن بافت منطقه کمک شایانی به بهبود زندگی مردم خواهد داشت.
برج رادکان منتسب به سال 607 هجری قمری//تنها برج تعیین کننده فصل، سال و نوروز
بنابر این گزارش در ادامه مهدی روحانی، مسئول اداره میراث فرهنگی و گردشگری چناران گفت: همه ساله تعدادی از علاقهمندان علم نجوم در برج تاریخی رادکان گردهم میآیند تا پدیده انقلاب زمستانی را مشاهده کنند.
مسئول اداره میراث فرهنگی و گردشگری چناران افزود: برج تاریخی رادکان در نزدیکی شهر چناران و 75 کیلومتری غرب مشهد واقع شده که تاریخ ساخت آن منتسب به سال 607 هجری قمری است.
روحانی خاطرنشان کرد: این برج که کاربرد آن تقویمی و نجومی نیز بوده است دارای قطر داخلی به شعاع 14متر و منظر بیرونی آن تا ارتفاع حدود پنج متری به شکل 12ضلعی و از آنجا تا زیر گنبد دارای 36 ترک نیم ستونی است.
وی همچنین از به ثبت رسیدن اثر تاریخی "میل رادکان" در حوزه شهر رادکان در فهرست آثار ملی کشور خبر داد و گفت: تاریخ احداث برج رادکان را ماکس افن برشم آلمانی سال 600 و اندی و هرتسفلد سال 680 ذکر کرده اند.
روحانی با بیان اینکه برج رادکان، در روزگار اوج خود تنها برج تعیین کننده فصل، سال و نوروز در جهان بوده است، گفت: این مکانی است که توانایی تعیین چهار فصل، سال کبیسه و آغاز نوروز را دارد و همین خصوصیت موجب شد تا این برج مورد توجه ریاضی دان، ستاره شناس و دانشمند بزرگ ایرانی، خواجه نصیرالدین توسی قرار گیرد.
پایان پیام/
نظر شما