به گزارش خبرگزاری شبستان از استان گلستان، قربان عباسی، مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گلستان در این مراسم که با حضورآیت الله العظمی علوی گرگانی و آیت الله میبدی در مسجد جامع گرگان برگزار شد، گفت: ثبت 2 اثر معنوی ناملموس چهل منبر و علم بندان در فهرست آثار ملی کشور، زمینه های حفظ این مواریث معنوی و انتقال آن ها به نسل آینده را فراهم آورده است.
وی افزود: باتوجه به ایام محرم و مناسبت داشتن این دو مراسم با این ایام، از ثبت ملی طوق بندان یا علم بندان و مراسم چهل منبر گرگان طی مراسمی رونمایی شد.
گفتنی است، در اجرای ماده 12 کنوانسیون بین المللی حفظ میراث فرهنگی ناملموس و قانون الحاق جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون فوق مصوب سال 84 مجلس شورای اسلامی و مواد 2و3 آیین نامه اجرایی قانون مذکور مصوب مورخ 6/11/87 هیئت محترم وزیران و بنا به تایید شورای سیاست گذاری ثبت میراث فرهنگی کشور، مراسم طوق بندان به عنوان میراث ناملموس معنوی به شماره 431 ومراسم چهل منبر گرگان به عنوان میراث ناملموس معنوی به شماره550 درفهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده اند.
مراسم علم بندان؛ یکی از نشانه های مهم کربلا، علم و یا طوق است که مردم گلستان در عصر روز پنجم محرم مراسم علم یا طوق بندان را اجرا می کنند. دسته های عزاداری- که هر مسجد، هیئت و دسته ای برای خود یک علم دارد- علم را در خیابان ها و کوچه های اطراف می گردانند. هنگام شکل گیری دسته ها، ابتدا علم و پرچم ها را پیشاپیش دسته به حرکت درمی آورند و پشت سر آنان سینه زنان به صورت دایره وار به حرکت خود ادامه می دهند و پشت سر مردان، زنان و کودکان حرکت می کنند و اشعاری که از سوی مرثیه خوانان خوانده می شود به طور همصدا می خوانند.
دسته به هر خانه ای که می رسند اگر اهالی آن خانه نذری داشته باشند دستمال، روسری و یا شالی به علم می بندند و اسفند دود می کنند که به این کار علم بندان می گویند. برخی از خانواده ها اگر نذر داشته باشند، به هنگام ورود علم، گوسفند قربانی می کنند.
مراسم چهل منبرگرگان؛ از مراسم آیینی ماه محرم درروز تاسوعا است که تنها در محلات قدیمی گرگان برگزار می شود. خانه های گرگانی منبر خود را بیرون از در منزل قرار می دهند، تا هرکسی نذری دارد شمعی روشن کند و بر روی آن قرار دهد.
گرگانی ها اعتقاد دارند اگر کسی شمع روشن کند و بر روی چهل منبر بگذارد حاجتش برآورده می شود.
پایان پیام/
نظر شما