حسین نورانی، یکی از مدرسین دانشگاه های ساری، امروز(1آذر) به خبرنگار شبستان گفت: خمیره و عصاره واقعه کربلا ازخود گذشتگی، اخلاص و آزادمنشی هدفمند است که بازشناسی و باز معنایی مفاهیم مستتر در واقعه عاشورا کارکردهای مثبت اقتصادی، فرهنگی و اخلاقی سیاسی است که در پی نهادینه شده روحیه ازخودگذشتگی و درنظرگرفتن جمع در عصر حاضر هم می تواند، تجلی یابد.
وی ادامه داد: پایان تنازع بقا و خودمحوری است که کل گرایی، عینیت می یابد و در چنین بستری ارجحیت منافع عمومی بر منافع فردی، قومی و غیره به رسمیت شمرده می شود و جامعه می تواند از آثار مثبت نهضت عاشورا علاوه بر بار مذهبی و معنوی بهره مند گردد.
نورانی اظهار کرد: برکاتی همچون قانونمداری، ضابطه محوری، مسئولیت پذیری، التزام به هنجارهای اجتماعی، روحیه آزادمنشی و سلامت نفس را در کنار حفظ قداست و حرمت به ایثارگران و شهدا به شکل حقیقی خواهیم داشت.
این مدرس دانشگاه بیان کرد: در بازشناسی و بازمعنایی واقعه کربلا باید جستجوگر علت های پنهان و آشکار بود زیرا اکتفانمودن به یک علت، علل ارزیابی و تحقیق را به سوی لغزش و خطا می کشاند.
وی عنوان کرد: واقعه کربلا، تجلی اخلاص در برابر ذات حق است، تجلی که با ایثار شروع می شود و با مرگ آگاهانه یعنی شهادت به ظاهر پایان می یابد و پایانی که خود، شروعی دیگر برای حق طلبان گیتی در همه قرون و اعصار است.
این مدرس دانشگاه ابراز کرد: واقعه کربلا مفاهیمی همچون توجه و توکل به خدا، مقاومت و ایستادگی، گذشت و ایثار و عدم پذیرش ظلم در کنار بازگشت به اصول فراموش شده دین اسلام را توامان برای همه حق جویان و ظلم ستیزان گوشزد می کند.
وی ادامه داد: در بازشناسی و بازمعنایی واقعه کربلا اگر بر دو عنصر اساسی آن ایثار و شهادت توجه شود، می توان با تبیین درست و منطقی در عصر حاضر از درس های مثبت اقتصادی، اخلاقی، فرهنگی و سیاسی آن واقعه هم بهره جست.
نورانی اظهار کرد: شهادت، بالاترین و آخرین مرحله از خودگذشتگی یعنی ایثار و شهادت است که جان را در کف قراردادن و در راه هدفی متعالی جان خود را فدا نمودن محسوب می شود.
این مدرس دانشگاه با بیان اینکه شهادت نماد عاشقی، مختار بودن، با اراده زیستن و هدفمند بودن است، بیان کرد: صفات متجلی در شهدا نترسیدن از مرگ، شفقت، آزاد منشی، ایمان و پرهیز از شهرت طلبی، ثبات در قدم و صداقت در عمل است.
وی عنوان کرد: جوهره و صفات شهید، فرهنگی را ترویج می کند که در آن باید ایثار و ازخودگذشتگی در تار و پود زندگی نمایان گردد و گمنامی و فارغ از منیت ها و در نظر گرفتن منافع جمع در راستای ایمان دینی به یک وظیفه تبدیل گردد، فرهنگی که با خودخواهی و خودکامگی سر ستیز دارد و با حریت و آزاد منشی در دنیای خاکی سر وفاق دارد.
نورانی تصریح کرد: شهادت فرهنگی است که الگو از شهدای تاریخ می گیرد و در این وادی حریت حسین بن علی(ع) چون سرمشقی تابناک است.
این مدرس دانشگاه عنوان کرد: در واقعه کربلا،فدا نمودن نه از بهر طمع بهشت و از سر اجبار و تسلیم بودن نیست بلکه انقلابی شکوهمند و درونی است که نشات از اخلاص می گیرد و در این بین، خود و منافع فردی محو می شود و آنچه وجود دارد، منافع غیر از خود است.
وی برخورداری از اطلاعات کافی و مناسب جهت ارائه به مردم در خصوص فلسفه عاشورا، سلامت نفس، از خودگذشتگی و ایثار در زندگی شخصی و اجتماعی، خود ساخته بودن و آشنایی با شیوه های گوناگون تبلیغ را از جمله ویژگی ها و خصوصیات یک مروج حوزه ایثار و شهادت برشمرد.
نورانی، پرهیز از غلو و جعل در تبلیغ، بهره مندی از منطق و عقلانیت در تبلیغ ، انتقال مفاهیم به بهترین روش به مردم، ترویج احترام به جمع و قانون مندی و دوری از خودخواهی و زیاده خواهی را از دیگر ویژگی ها و خصوصیات یک مروج حوزه ایثار و شهادت بیان کرد.
این مدرس دانشگاه در خصوص کارکردهای ترویج فرهنگ ایثار و شهادت هم نوا با واقعه کربلا، ابراز کرد: ترویج فرهنگ ایثار و شهادت هم نوا با واقعه کربلا بستر خودمحوری و خودخواهی را در همه زمینه ها و پدیده ها از بین می برد و توجه به کل نگری را به عنوان نقطه مقابل توجه به فردیت انسان بیش از پیش گسترش می دهد.
وی ادامه داد: کارکردهای فرهنگی، اقتصادی، سیاسی و اخلاقی ترویج فرهنگ ایثار و شهادت به شکل مستقیم یا غیر مستقیم متاثر از فضایی است که در آن نفی خودکامگی، لذت جویی و فرد محوری را شاهد خواهیم بود و این فضا همسو و هم نوا با اصل فلسفه وجودی فرهنگ ایثار و شهادت است که گواه آن، نمونه بی دلیل آن یعنی واقعه کربلاست.
نورانی ابراز کرد: فرهنگ به عنوان مجموعه و باورها، اعتقادات و امکانات مادی که قابلیت انتقال از نسلی به نسل دیگر دارد، می تواند بسترهایی در جهت بروز یک پدیده به وجود آورد.
این مدرس دانشگاه خاطرنشان کرد: به رسمیت شناختن فرهنگ ضابطه بر رابطه و حذف منافع فردی و غیره در مقابل منافع جمع عملی همسو با هنجارها و ارزش ها، تقویت قانونگرایی و تضعیف بیماری تاریخی قانون گریزی یعنی قانون گریزی نشات گرفته از خودخواهی و خود محوری و در تقابل با فرهنگ از خودگذشتگی و ایثار و شهادت، حذف سیاسی کاری و جناح بندی و قومیت گرایی است و بایستی به فرهنگ عاشورا توجه ویژه داشت.
پایان پیام/
نظر شما