به گزارش خبرنگار سیاست خارجی شبستان، کارشناسان سیاست خارجی در گفتگو اختصاصی با شبستان با اشاره به اظهارات اخیر برخی از مسئولین بر لزوم از سرگیری رابطه با آمریکا بر تنها تعیین کننده این رابطه نقش آیت الله خامنه ای تاکید کردند.
کرمی راد: تصمیمگیری رابطه مذاکره با آمریکا به حوزه رهبری مربوط است
محمد کرمیراد، عضو کمیسیون سیاست خارجی و امنیت ملی مجلس هشتم شورای اسلامی در خصوص موضوع رابطه ایران با آمریکا و ازسرگیری آن که توسط برخی از مسئولان طراز اول کشور مطرح شده به خبرنگار سیاست خارجی شبستان گفت: تصمیم گیری در رابطه با مذاکره با آمریکا به عنوان فصلالخطاب همه امور که اشراف به سیاست خارجی و داخلی دارند به حوزه مقام معظم رهبری مربوط میشود.
وی با یادآوری ارتباط ایران و آمریکا در سالهای اخیر اظهار داشت: دیوار بیاعتمادی بین ما و دولتمردان آمریکا به وجود آمده است. در کودتای 1338، اقدامات آمریکا در خصوص تجزیه ایران توسط گروههای سرسپرده، تحریک و تجهیز صدام که هشت سال جنگ بر ایران تحمیل کرد، تلاشها برای براندازی نظام، ترور شخصیتهای سیاسی و حقیقی ایران توسط گروه منافقین، تجهیز گروه تروریستی عبدالمالک ریگی، بلوکهکردن اموال ایرانی و ایجاد تحریمهایی که ابتدای آن از اسناد دخالت مستقیم آمریکا که توسط تسخیر لانه جاسوسی منتشر شد و بعد از آن هرساله تحریمهای بیشتری را هر رییسجمهور آمریکا امضا میکند همگی نشان از موضع این کشور نسبت به جمهوری اسلامی ایران دارد.
کرمیراد با اظهار این مطلب که ایالات متحده آمریکا همیشه برای ایران شمشیر را از رو بسته است، تأکید کرد: منافع این کشور در خلیجفارس و منطقه با حضور جمهوری اسلامی ایران به خطر افتاده، پس آمریکاییها نسبت به اهداف بلندمدتشان به دلیل لابیگری صهیونیستها و تحریمها علیه ایران و فشارهای سیاسی که بر علیه ما داشتهاند شمشیر را از رو بستهاند.
نماینده مردم کرمانشاه در مجلس هشتم شورای اسلامی با بیان اینکه آمریکا برای دستیابی به اهداف خود در ایران سازمانهای بینالمللی را نیز تحت فشار سیاسی قرار داده، افزود: به اذعان البرادعی آمریکا و لابی صهیونیسم فشارهای سیاسی را بر روی آژانس بینالمللی انرژی اتمی وارد کردهاند تا ایران را مورد تهاجم قرار دهند.
وی در ادامه به بحث مذاکره ایران با آمریکا بازگشته و تصریح کرد: بحثی که امروز مطرح است از سوی گفتمان مقام معظم رهبری و امام راحل (ره) اینگونه نیست که برخیها به این راحتی بیان میکنند که زماناش رسیده بخواهیم با آمریکا ارتباط داشته باشیم، اگر آمریکا بخواهد با ما رابطه داشته باشد باید دیوارهای بیاعتمادی را فرو بریزد، غرامتهای جمهوری اسلامی را پرداخت کند و اعتراف کند دولتمرداناش در سیاست داخلی ایران دخالت داشته است.
کرمیراد با یادآوری این نکته که طبیعی است آمریکا هیچوقت از مواضع خود کوتاه نخواهد آمد، خاطرنشان کرد: در سیاست خارجی هر دو گروه دموکرات و جمهوریخواه مسئله خاورمیانه بسیار اهمیت دارد، اهداف بلندمدت آمریکا و حیات رژیم جعلی صهیونیسم هم مزید به علت است و ایران اسلامی همواره خاری در چشم لابیخواهیهای صهیونیسمها و آمریکا بوده است.
کارشناس سیاست خارجی به مباحث اخیر مطرحشده در برخی رسانهها در خصوص ازسرگیری رابطه ایران با آمریکا اشاره کرده و اظهار داشت: مباحثی که امروز در برخی رسانهها به آنها پرداخته میشود به این سادگی نیست، ما از مذاکره طفره نخواهیم رفت، همانگونه که مقام معظم رهبری در سفر به خراسان شمالی گفتند ما همیشه برای مذاکره بخصوص با گروه 5+1 آماده بودهایم و در مسئله برونرفت آمریکا از منجلاب عراق نیازمند مذاکره با ما بودند که جناب حسن قمی کاظمی به عنوان سفیر ایران با آنها به مذاکره پرداختند و در مسئله افغانستان هم این درخواست را از ما دارند.
وی در پایان با اظهار اینکه امیدواریم آمریکاییها بدانند امروز هیمنه استکبار فرو ریخته است به برگزاری رزمایش ولایت 4 در روز گذشته اشاره کرد و افزود: بعد از انقلاب اسلامی این اولین بار است که ارتش و سپاه با همکاری هم مهمترین اقدامات نظامی را نشان میدهند آن هم در سالگرد به دست گرفتن پهباد آمریکایی پس امیدواریم آمریکا با دیدن چنین مقاومتهایی بداند که پیگیری روند حاضر جزء ذلت این کشور نخواهد انجامید.
الهیان: آمریکا از مذاکره با ایران به دنبال تقویت وجهه بین المللی خودش است
زهره الهیان، نماینده اصولگرای مجلس هشتم شورای اسلامی در خصوص بحث های مطرح شده اخیر در مورد از سرگیری رابطه با آمریکا به خبرنگار سیاست خارجی شبستان گفت: نباید این اشتباه از سوی مسئولان صورت بگیرد زیرا مقام معظم رهبری همواره بر رابطه گرگ و میش ایران و آمریکا تأکید کردهاند.
الهیان با اشاره به انتخاب مجدد اوباما به عنوان رییسجمهور آمریکا اظهار داشت: این انتخاب تغییری در سیاستهای کلان ایالات متحده ایجاد نخواهد کرد. آنچه که مسلم است نظام سیاسی آمریکا است که از نظامی تشکیل شده که با تغییر رییسجمهور تغییر و تحول جدی در آن ایجاد نمیشود و علت این است که سطح اول تصمیمگیری در آمریکا سرمایهداران وابسته به صهیونیستها هستند و برای این کار شاهد بودیم که این انتخابات را چگونه برگزار کردند.
وی با یادآوری هزینههای انتخابات اخیر ریاستجمهوری آمریکا تصریح کرد: ما شاهد پرهزینهترین انتخابات ریاستجمهوری در ایالات متحده بودیم که سرمایه این هزینهها را صهیونیستها خرج کردند تا بتوانند در تعیین سرنوشت آمریکا نقش مؤثر داشته باشند و بعد از انتخابات هم دیدیم که بحث تحریمها بر علیه ایران شدت رفت و همچنین سخنان شیمون پرز مبنی بر اینکه ما به تصمیمات اوباما اعتماد داریم دلیل دیگری است بر تأثیر صهیونیستها در اتخاذ تصمیم آمریکا.
نماینده مردم تهران در مجلس هشتم شورای اسلامی در ادامه در خصوص احتمال تغییر سیاست خارجی آمریکا نسبت به ایران در دوره دوم ریاستجمهوری اوباما خاطرنشان کرد: این تغییر که اوباما در دوره قبل در خصوص آن شعار میداد عملی نشد و مطمئنا در این دوره هم از آن خبری نیست، در دور اول این شعار باعث شد که عدهای به اشتباه بیفتند که قرار است تغییری در سیاستهای خارجی آمریکا نسبت به ایران ایجاد شود اما در طول این چهار سال شاهد آن بودهایم که هیچ تغییری ایجاد نشد.
دبیر کل بانوان جمعیت رهپویان انقلاب اسلامی با بیان اینکه سیاست خارجی آمریکا در چهار سال گذشته فشارهای زیادی بر علیه ایران اتخاذ کرده است، گفت: در دوره اوباما تحریمها نسبت به ایران شدیدتر شد و در موضوع هستهای و حقوق بشر جمهوری اسلامی ایران تحت فشار بیشتری از جانب آمریکا قرار گرفت. همچنین قطعنامههای متعددی نیز در این رابطه علیه کشورمان صادر کردهاند. علاوه بر این ایران در طول این مدت به حمله اتمی تهدید شد و تمام این موارد نشان میدهد که شعار تغییر آمریکا علمی نیست و در پشت این شعار آمریکا فشارهای خود علیه ایران را ادامه میدهد.
وی با اظهار اینکه برخی مسئولان از انتخاب مجدد اوباما به عنوان رییسجمهور آمریکا برداشتهای اشتباهی کردهاند، تصریح کرد: ما شاهد این هستیم که برخی از مسئولان با انتخاب مجدد اوباما به عنوان رییسجمهور آمریکا این تلقی را در ذهنشان ایجاد کردهاند که این کشور دچار تغییر رویکرد نسبت به ایران خواهد بود، پس ما نیز باید نسبت به آمریکا تغییر رویکرد داشته باشیم اما باید گفت این انتخاب باعث تغییر سیاستهای آمریکا نسبت به ایران نخواهد شد، البته ممکن است در شیوههایی برای دسترسی به اهداف و ضد ایرانی تغییر حاصل شود اما نباید این اشتباه برای مسئولان ما تصورات دیگری ایجاد کند.
الهیان در مورد اظهارات اخیر برخی از مسئولان در خصوص تمایل ایران به مذاکره با آمریکا خاطرنشان کرد: نباید این اشتباه از سوی مسئولان صورت بگیرد زیرا مقام معظم رهبری همواره بر رابطه گرگ و میش ایران و آمریکا تأکید کردهاند و همچنین در موقعیتی که ایران قرار دارد اگر مذاکرهای بین ما و آمریکا صورت بگیرد به نفع ایالات متحده خواهد بود که میتواند وجهه بینالمللی خود را تقویت کنند.
مطهرنیا: بیان مذاکره با آمریکا در موقعیت کنونی به ضرر سیاسی ایران است
مهدی مطهرنیا، کارشناس سیاست خارجی در خصوص بیان مبحث مذاکره ایران با آمریکا که اخیرا در برخی از محافل سیاسی داغ شده است، به خبرنگار سیاست خارجی شبستان گفت: تاکید به مذاکره بین ایران و آمریکا در بافت موقعیت کنونی ناشی از تحریم ها و موفقیت اوباما در انتخابات نشاندهنده پیروزی ایالات متحده آمریکا در عقب راندن ایران از مواضع اصولی خود بر علیه آمریکا بوده است و این بیان مذاکره در موقعیت فعلی به ضرر سیاسی ایران خواهد بود.
وی ادامه داد: رابطه با آمریکا در سطح کلان و هنجاری دارای نگرش های گوناگونی است که یک نگرش حاکم در گفتمان حکومتی که اساساً رابطه ایران و آمریکا را گرگ و میش می داند و هرگونه ارتباط را در این بستر گفتمانی نامتوازن و در نهایت دربرگیرنده تسلط آمریکا به ایران و منطقه متصور می شود.
مطهرنیا با اظهار این مطلب که یک نگرش دیگر در زمینه کلان و هنجاری در برگرفتن منافع ملی ایران است افزود: اگر در رابطه با آمریکا منافع ملی ایران را در نظر بگیریم اقتضا می کند که از بافت موقعیتی فروپاشی شوروی و دگرگونی نظام دو قطبی جهان به یک نظام نامعلوم آینده می توان یک فرصت برای ایران استفاده کرد که در چارچوب ارزشها و سیاستهای مدنظر ایران در زمینه دستیابی به اهدافش در رابطه با آمریکا و ایجاد فضای گفتمانی مناسب انجام شود.
وی نگرش دیگر درخصوص رابطه با آمریکا را تغییر موضع ایران در برابر قدرتهای جهان دانست و اظهار داشت: موضع ایران در مقابل قدرتهای بزرگ جهانی اگر مقاومت باشد می توان با این دید نگاه کرد که حداقل آمریکا نسبت به روسیه و انگلیس دارای رویه بهتری است و بهترین شریک استراتژیک آمریکا می تواند ایران باشد نیاز آمریکا به ایران در مسیر دستیابی به اهداف خود در خلیج فارس و فلات ایران به مسلط شدن این کشور بازمی گردد و در ارتباط معنادار ایران و آمریکا در این مسیر می توان دستاوردهای مهمی هم برای آمریکا و هم برای ایران متصور شد.
مطهرنیا با مروری بر سه آیتم خود نتیجه گیری کرد: این سه نظریه هیچ تعادل قدرتی با یکدیگر ندارد چرا که گفتمان حکومتی اساساً بر نبود رابطه با آمریکا تاکید می کند و نظرات دیگر را تاکنون تامل نکرده است.
وی با یادآوری اظهارات برخی از مسئولین درخصوص ارتباط با آمریکا گفت: بیان گفتگوهای رابطه با آمریکا از زبان مسئولین طراز اول مبتنی بر دفاع از نظریه نخست و تاکید بر آن است و نمایانگر این خواهد بود که تحریمها بر ایران تاثیرگذار بود و تاثیر آن موجب شده که چنین اظهاراتی از سوی دولتمردان ایرانی بیان شود.
کارشناس سیاست خارجی افزود: ایران در موقعیت دیپلماسی ضعیف بیان این دیدگاهها قرار دارد از زبان کسانی که پیش از این رابطه با آمریکا را گرگ و میش می دانستند حال بر رابطه با این کشور تاکید دارند و این در صورتی است که تاکید به مذاکره بین ایران و آمریکا در بافت موقعیت کنونی ناشی از تحریم ها و موفقیت اوباما در انتخابات نشاندهنده پیروزی ایالات متحده آمریکا در عقب راندن ایران از مواضع اصولی خود بر علیه آمریکا بوده است و این بیان مذاکره در موقعیت فعلی به ضرر سیاسی ایران خواهد بود.
پایان پیام/
نظر شما