سوزان رایس دیپلماتی بی تجربه با دشمنانی بی شمار

مطرح شدن نام «سوزان رایس» به عنوان وزیر خارجه جدید آمریکا موجی از انتقادها را علیه دولت اوباما برانگیخته است چرا که جمهوریخواهان وی را دیپلماتی ناکارامد و نامناسب برای این سمت دانند.

به گزارش خبرگزاری شبستان، با مشخص شدن نتیجه انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و پس از آنکه «هیلاری کلینتون» از عزم راسخ خود برای ترک دولت دوم «باراک اوباما» خبر داد، گمانه زنی ها در مورد جانشین احتمالی وی آغاز شد. در این میان نام «سوزان رایس» نماینده ایالات متحده در سازمان ملل بیش از دیگران شنیده شد. گویا اوباما بیشتر تمایل دارد این سیاستمدار دموکرات را که چند روز دیگر 48 ساله می شود، در وزارت خارجه اش به کار گیرد. با این حال اعلام ضمنی این مطلب از سوی مقامات کاخ سفید موجب شده موجی از اعتراضات بویژه از جانب جمهوریخواهان متوجه اوباما شود.
در راس گروه معترضان سناتور«جان مک کین» رقیب اوباما در انتخابات ریاست جمهوری 2008 قرار دارد. وی رایس را گزینه مناسبی برای سکانداری دستگاه دیپلماسی آمریکا نمی داند. به اعتقاد مک کین، عملکرد گذشته و تجربیات اندک رایس در این حوزه نشان می دهد که وی نمی تواند جانشین خوبی برای کلینتون باشد. از جمله مواردی که به عنوان نقطه تاریک پرونده رایس به شمار می رود، واکنش وی به حمله تروریستی به کنسولگری آمریکا در بنغازی است. در پی این حمله که به کشته شدن 4 دیپلمات آمریکایی از جمله «کریس استیونس» سفیر آمریکا در لیبی منجر شد، رایس طی اظهاراتش در رسانه ها، آن را واقعه ای خودجوش در جریان اعتراضات مردم لیبی به فیلم موهن علیه پیامبر اسلام ارزیابی کرد.
مک کین چنین اظهارنظری را غیرکارشناسی و غیردیپلماتیک خوانده و به رایس توصیه کرده است بهتر بود برای سخن گفتن در این خصوص، نظر دستگاههای اطلاعاتی و شورای امنیت ملی و سیاست خارجی کنگره را جویا می شد. طبق گزارشی که این نهادها ارائه کرده اند حمله ماه سپتامبر به کنسولگری آمریکا در بنغازی حمله ای برنامه ریزی شده و تروریستی بوده که القاعده ترتیب داده است.
به اعتقاد این سناتور جمهوریخواه، رایس تعمدا، با اطلاع قبلی و صرفا بخاطر در پیش بودن انتخابات ریاست جمهوری ماه نوامبر، واقعیت حمله به کنسولگری را به گونه ای دیگر جلوه داده است. یکی دیگر از موارد انتقاد به وزیر خارجه شدن «سوزان رایس» نبود پیشینه فعالیت وی در این وزارتخانه است. نام رایس برای نخستین بار در مبارزات انتخابات ریاست جمهوری سال 2008 در کمپین اوباما به گوش رسید. وی در آن زمان به عنوان مشاور سیاست خارجی اوباما در میدان مبارزه انتخاباتی با مک کین معرفی شد.
ایرادی که از سوی جمهوریخواهان و حتی برخی دمکراتها به رایس گرفته می شود این است که وی بخاطر طی نکردن مراحل پیشرفت کاری در وزارت خارجه، ابدا وجهه دیپلماتیک نداشته و یکی از بدترین دیپلماتهای حاضر در این وزارتخانه است.
رایس در سالهای دهه 1990 میلادی و پس از پایان تحصیلات خود، مشغول تحقیق در دانشگاه استنفورد و آکسفورد شده و دوره ای را هم در تیم امنیت و سیاست خارجی «بیل کلینتون» فعالیت کرده است. وی در این دوره نیز نام خوشی از خود به جا نگذاشته است.
یکی از خاطراتی که مربوط به دوره حضور رایس در دولت کلینتون است مشاجره لفظی وی با «ریچارد هالبروک» دیپلمات کارکشته و نماینده سابق دولت آمریکا در امور افغانستان و پاکستان است که رایس در پایان این مشاجره ناسزایی را نیز نثار این دیپلمات متوفی کرده است.
در سال 2008 و پس از نامزد شدن «هیلاری کلینتون» در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، رایس اردوی کلینتون ها را ترک کرد و به ستاد انتخاباتی اوباما پیوست. پاداش وی پس از پیروزی اوباما نیز نمایندگی آمریکا در سازمان ملل طی دوره اول ریاست جمهوری دمکراتها بود.
اکنون نیز رایس برای تصاحب کرسی وزیر خارجه دورخیر کرده است. هر چند وی مخالفان زیادی در این مسیر دارد، اما گویا اوباما در تصمیم خود برای معرفی وی جدی است و دفاعیات اخیر رئیس جمهور از رایس در اظهاراتش دلیل این مدعا است.
سوزان رایس دیپلماتی ناپخته که مخالفان بی شماری در هر دو جبهه جمهوریخواهان و دمکراتها دارد از سال 1992 با یک تهیه کننده تلویزیونی ازدواج کرده و با دو فرزند خود در واشنگتن دی سی زندگی می کند.

کد خبر 197375

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha