علی وحدتی، معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی و گردشگری خراسان شمالی به خبرنگار شبستان در بجنورد گفت: طرح تهیه نقشه باستان شناسی استان از محل اعتبارات سفر ریاست جمهوری و با تلاش های این اداره کل آغاز شد.
وی گفت: پس از تهیه و تکمیل بررسی های باستان شناسایی، تمامی اطلاعات در سیستم اطلاعات مکانی (GIS) بارگذاری و پردازش شد و اطلس باستان شناسی استان با رویکردی مطالعاتی، مدیریتی و گردشگری تهیه شد.
وحدتی، به مشکلات موجود در این باره اشاره کرد و با اشاره به عدم وجود اطلاعات کافی از وضعیت پراکندگی اماکن تاریخی و آثار باستان شناسی استان ادامه داد: از ابتدای سال 1389 هفت هیئت باستان شناسی در شهرستان های مختلف استان عملیات بررسی، شناسایی و مستندنگاری کلیه آثار تاریخی منطقه را آغاز کردند که در پایان این بررسی ها بیش از یک هزار و 300 اثر تاریخی شامل بافت تاریخی روستایی و شهری، قلعه های نظامی، غارهای پیش از تاریخ، راه های باستانی، کاروانسراها، بقاع متبرکه و مساجد تاریخی، پل های تاریخی، سازهای آبی تاریخی، گورستان های باستانی و همه آثاری که به نحوی مربوط به انسان های گذشته این منطقه بود، شناسایی و مستندنگاری شد.
وی در توضیح تکمیلی این خبر همچنین گفت: قدیمی ترین آثار تاریخی استان مربوط به اجتماعات نخستین انسان ها در قالب روستانشینی اولیه(8 هزار سال قبل) است که نمونه این آثار "تپه قلعه خان" در سملقان و "تپه پهلوان" در جاجرم بود و آثار متاخر استان هم حمام ها و آسیاب ها و خانه های قدیمی مربوط به دوران پهلوی اول است که در این سامانه اطلاعاتی، امکان انجام مطالعات علمی مختلف در زمینه علوم مرتبط با میراث فرهنگی و جغرافیا وجود دارد.
معاون میراث فرهنگی خراسان شمالی، یکی از مهمترین کاربری های این سیستم را امکان دسترسی به وضعیت و موقعیت پراکندگی آثار تاریخی و گردشگری استان برای برنامه ریزی های عمرانی و مدیریتی عنوان کرد.
وحدتی در خاتمه اضافه کرد: رشد و توسعه عمرانی در کنار حفظ و معرفی هویت و دارایی های فرهنگی استان از اهداف مهم ایجاد این پایگاه داده مکانی است.
پایان پیام/
نظر شما