دولت مکلف به نجات دریاچه‌ها و تالاب‌های کشور می‌شود

نمایندگان با یک‌فوریت طرحی موافقت کردند که در صورت تصویب نهایی آن دولت مکلف است حداکثر به مدت سه ماه فهرست تالاب‌ها و دریاچه‌های نیازمند حمایت را تهیه و عملیات اجرایی حمایتی خود را از آنها آغاز کنند.

به گزارش خبرنگار پارلمانی شبستان، نمایندگان مجلس شورای اسلامی در ادامه جلسه علنی امروز یکشنبه 28 آبان یک‌فوریت طرح نجات و احیای دریاچه‌ها و تالاب‌های کشور را با 119 رأی موافق، 43 رأی مخالف و 26 رأی ممتنع از مجموع 227 رأی به تصویب رساندند.

در ابتدا این طرح در قالب دوفوریت مطرح شد که نمایندگان با 93 رأی موافق، 76 رأی مخالف و 27 رأی ممتنع از مجموع 227 رأی با دوفوریت آن مخالفت کردند.

در صورت تصویب نهایی این طرح، دولت مکلف است حداکثر به مدت سه ماه فهرست تالاب‌ها و دریاچه‌های نیازمند حمایت را تهیه و عملیات اجرایی حمایت‌های خود را ضمن رعایت تبصره‌های زیر حداکثر ظرف سه سال به نتیجه برساند و در این راستا با بکارگیری همه امکانات مهندسی و عملیاتی خود برپایی نظریات کارشناسان مجرب داخلی و تجربیات سازمان‌ها و کشورهایی که بحران‌های مشابه را تجربه کرده‌اند، اقدام کنند.

بر اساس تبصره یک ماده واحده این طرح، منابع مورد نیاز این قانون در سال جاری از محل ردیف‌های مصوب بند (ش) ماده 224 قانون برنامه پنج‌ساله پنجم توسعه جمهوری اسلامی ایران و ماده 12 قانون تشکیل سازمان مدیریت بحران تأمین می‌شود و بدیهی است این پیش‌بینی در بودجه سنوات آتی تا احیا و نجات تالاب‌ها و برطرف‌شدن تهدیدات آسیب‌رسان به دریاچه‌ها و تالاب‌ها استمرار خواهد یافت.

بر اساس تبصره 2 ماده واحده این طرح و در صورت تصویب نهایی، تأمین حقابه زیست‌محیطی آنها از سوی سازمان حفاظت محیط زیست کشور و همچنین احیای فضای سبز پیرامون آنها از سوی وزارت کشاورزی، تثبیت خاک و شنزارهای اطراف تالاب‌ها و دریاچه‌ها، جلوگیری از برداشت صنعتی و معدنی تالاب‌ها و دریاچه‌ها و ثبت تمامی تالاب‌ها و دریاچه‌های ایران در فهرست کنوانسیون بین‌المللی رامسر از جمله تکالیف دولت در این طرح است.

نادر قاضی‌پور، نماینده ارومیه که همواره انتقاداتی را نسبت به خشک‌شدن دریاچه ارومیه دارد به عنوان یکی از طراحان این طرح گفت: ما با احیای تالاب‌ها می‌توانیم کشاورزی را احیا کنیم، نگذاریم تالاب‌های منحصر به فرد کشور همانند ارومیه، پریشان، بخت‌گان و یا گاوخونی خشک شود.

وی اظهار کرد: دریاچه ارومیه آخرین نفس‌های زندگی خود را می‌کشد، آیا منتظر فاجعه‌ای دیگر در تالاب‌ها و دریاچه‌های کشور هستید.

وی با اشاره به ضرورت دوفوریت این طرح گفت: با نجات دریاچه‌ها و تالاب‌ها زمین‌های کشاورزی دیگر تبدیل به کویر نمی‌شوند زیرا اگر دریاچه‌ها آب نداشته باشند به عنوان زه‌کشی عمل می‌کنند و با خشک‌شدن تالاب‌ها، طوفان‌ها و ریزگردها به تمامی نقاط کشور و حتی تهران می‌رسد.

وی با بیان اینکه با خشک‌شدن تالاب‌ها و دریاچه‌ها درجه حرارت کشور بالا می‌رود، گفت: این موضوع به محصولات کشاورزی آسیب می‌رساند و باعث مرگ میلیون‌ها انسان و پرنده می‌شود.

جبار کوچکی‌نژاد، نماینده رشت در مخالفت با این طرح گفت: این طرح هزاران میلیارد تومان اعتبار می‌خواهد تا ما بتوانیم تالاب‌ها را سامان دهیم، با این طرح ضرب‌العجلی ما به جایی نمی‌رسیم.

وی ادامه داد: ما بودجه این طرح را از ستاد بحران کشور می‌خواهیم در حالی که این ستا در حال حاضر پولی برای کمک به زلزله‌زدگان آذربایجان شرقی ندارد.

کوچکی‌نژاد گفت: بهتر است این طرح در قالب یک‌فوریت مطرح شود.

قسیم عثمانی، نماینده بوکان نیز در موافقت با این طرح گفت: تالاب‌ها در آب‌بندی‌ها، بتولویسیم و حفظ پناهگاه پرندگان نقش اساسی دارد.

وی اظهار کرد: ما تالاب‌های بین‌المللی داریم که می‌توانیم با حفظ آنها کمک‌های بین‌المللی را جذب کنیم ولی اگر بخواهیم در اثر بی‌توجهی‌مان این کمک‌ها را نیز از دست دهیم، درست نیست.

عثمانی تصریح کرد: ما در حال حاضر باید کاری کنیم که در بودجه سال آینده دولت بخشی از اعتبارات بودجه‌ای را برای احیای تالاب‌ها و دریاچه‌ها اختصاص دهد.

لاهوتی نماینده لنگرود نیز در مخالفت با این طرح گفت: ما همه دلمان می‌خواهد که تالاب‌ها و رودخانه‌ها احیا شوند اما چرا باید این طرح در قالب دوفوریت و با این عجله مطرح شود که بحث کارشناسی نیز به همراه نداشته باشد.

وی ادامه داد: اگر تالاب‌ها و دریاچه‌های ما وضعیت بد و نامطلوبی دارند پس بهتر است این طرح را در قالب یک‌فوریت مطرح کنیم تا در کمیسیون مربوطه و با حضور کارشناسان و سازمان محیط زیست بررسی شود تا بهتر بتوانیم در راستای نجات تالاب‌ها و دریاچه‌ها گام برداریم.

حجت‌الاسلام سیدناصر موسی لارگانی، نماینده فلاورجان نیز در موافقت با این طرح گفت: تالاب‌ها و دریاچه‌ها موارد استفاده زیادی در کشاورزی، صنعت و پرورش آبزیان و موارد دیگر دارد.

وی با اشاره به خشک‌شدن چندین دریاچه دایمی در استان فارس یادآور شد: متهم اصلی در خشک‌شدن دریاچه‌ها و تالاب‌ها را آب و هوا می‌دانیم، درست است این موضوع بسیار موثر بوده است ولی دلایلی چون ایجاد سدهای غیرکارشناسی بر روی رودها و مصرف آب دریاچه‌ها و تالاب‌ها و همچنین افزایش جمعیت زیاد شهری نیز در خشک‌شدن تالاب‌ها و دریاچه‌ها نقش بسیار داشتند.

وی تاکید کرد: علاوه بر شرایط بحرانی در دریاچه ارومیه ما شاهد خشک‌شدن دریاچه پریشان، بختگان، ارژن، تالاب انزلی، گاوخونی و شادگان و چندین تالاب دیگر در کشور هستیم و همین امر باعث نگرانی دوستداران حوزه محیط زیست شده است.

پایان پیام/
 

کد خبر 196441

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha