به گزارش خبرگزاری شبستان، از زمانی که عزاداری ایام محرم الحرام با به روی کار آمدن آل بویه در ایران رونق گرفت و عزاداران حسینی بی واهمه و دغدغه بر مولای خویش آزادانه گریسته و سوگوارانه بر سر و سینه خود زدند، فرهنگ عاشورا نیز رفته رفته در میان شیعیان ایران تجلی یافت و زیبایی خود را روز به روز افزایش داد.
عشق به مولایمان، حضرت اباعبدالله، حسین بن علی(ع) قرنهاست که در دل شیعیان زبانه می کشد و چون گذشته عاشقان خود را واله و شیدا نموده و پیر و جوان، زن و مرد، بزرگ و کوچک را همچون کهربا به سوی خود جذب می کند، همه ساله در ایام محرم نیز، این دلدادگی به اوج خود رسیده و عاشقانش با راه اندازی دسته های عزاداری، ارادت خود را بر سالار شهیدان، حضرت اباعبدالله الحسین(ع) و یاران باوفایش عرضه و تقدیم می دارند، ولی چندی است که ترس از بدعت در دین، اذهان را آشفته و مشوش می کند!
از زمانی که عزاداری ایام محرم الحرام با به روی کار آمدن آل بویه در ایران رونق گرفت و عزاداران حسینی بی واهمه و دغدغه بر مولای خویش آزادانه گریسته و سوگوارانه بر سر و سینه خود زدند، فرهنگ عاشورا نیز رفته رفته در میان شیعیان ایران تجلی یافت و زیبایی خود را روز به روز افزایش داد. در ابتدا نوحه سرایی بر واقعه عاشورا چنان حزن و اندوهی را در میان شیعیان ایجاد می کرد که دل هر سینه سوخته ای را می سوزاند، ولی هر چه بر سالهای عزاداری افزون گردید رنگ بدعت فزونی یافت .
چند سالی است که علاوه بر استفاده از آلاتی چون نی و طبل، بسیاری از سازهایی که ما آنها را سازهای غربی مینامیم در مداحیها و مراسمهای مربوطه به محرم و سایر مراسمهای مذهبی مورداستفاده قرار میگیرد. گاهی در لوحهای فشرده موسیقیهایی به گوش میرسد که یادآور آهنگهای غربی خوانندگان ایرانی خارج از کشور است و در بعضی اوقات شدت و ملودی این نوحهها به اندازهای است که متن آهنگ مفهوم شعر را در خود گم میکندو ذهن را از حال و هوای سوگواری کاملا به دور میسازد.
استفاده از موسیقى مبتذل
چند سالی است که تحریفات و خرافه ها وارد دستگاه عزاداری حسین (ع) شده، بطوری که مداحی و نوحه خوانی به شیوه های تازه با موسیقی های مبتذل و بسیار سخیف اجرا میشوند که غالباً حرمت کلام را شکسته و با بیان و اشاعه واژههای نا مناسب و دور از شأن خاندان پیامبر جایگاه اهل بیت (ع) و سوگوارانشان را پائین آورده است. آنچنان که در اغلب مراثی و مداحیها، جوهره حقیقی حماسه عاشورا و پیام های انسان ساز آن مورد غفلت و بی توجهی قرار گرفته و مدح ها و نوحه ها با الگو های نامتعارف، وجه حماسی و تأثیرگذاری در تقویت بینش و ایمان شنونده، القاء پیام عاشورا و ابعاد معنوی خود را که میبایست مخاطب را به تفکر و اندیشه وا دارد، از دست داده و در مقابل به اشعار بسیار نازل و نامناسب آن هم با آهنگ و ریتم موسیقیهای «جاز، پاپ، راک، رپ، متال» و نیز ملودی ترانه های فارسی قدیم، ترانه های استانبولی، هندی، عربی و لس آنجلسی تبدیل شده است بطوری که محتوای نوحه ها فقط گریاندن مخاطب و جذب جوانان و کسب شهرت و پول به نام عزاداری است و این تأثیرپذیری به حدی شده است که در جاهائی احساس میشود حتی نسبت به مقدّسات توهین صورت میگیرد.
نظر مراجع تقلید درباره استفاده از آلات موسیقی در عزاداری سید الشهدا
از مراجع عظام تقلید پرسیده شده است که: استفاده از آلات موسیقى مانند ارگ در مراسم عزادارى چطور است؟مقام معظم رهبرى آیتالله العظمى خامنهاى فرمودهاند: استفاده از آلات موسیقى مناسب با عزادارى سالار شهیدان نیست و شایسته است مراسم عزادارى به همان صورت متعارفى که از قدیم متداول بوده برگزار شود.
آیتالله العظمى بهجت فرمودهاند: آنچه موجب وهن عزادارى است باید اجتناب شود. استعمال آلات موسیقى در عزادارى خالى از اشکال نیست.
آیتالله العظمى تبریزى: استفاده از آلات موسیقى در عزادارى حرام است.
حضرات آیات صافی گلپایگانی،مکارم شیرازی و وحید خراسانی دردیدارهای جداگانه ای که مسئولان شورای هیئات مذهبی سراسر کشور با ایشان داشتند،بر لزوم حفظ شأن مجالس عزاداری تأکید کرده و خواستار آن شدند تا دستجات حسینی در مراسمهایشان از ابزارآلات موسیقی،رفتارهای شرک آلود و مداحی های وهن آمیز بپرهیزند.
مرحوم شیخ اعظم انصارى مىفرماید: "الا ترى انه لایجوز ادخال السرور فى قلب المؤمن و اجابته بالمحرمات آیا نمىبینى که جایز نیست شاد کردن مؤمن و اجابت دعوت او با محرمات باشد." اسلامى که مىگوید قرآن را حق ندارید با لحن اهل فسق بخوانید قطعاً این اسلام اجازه نمىدهد که از آهنگ هاى حرام در عزاداریها استفاده شود. نبى اکرم(ص) فرمود:"اقرأ و القرآن بالحان العرب و اصواتها و ایاکم و لحون اهل الفسق و اهل الکبائر» قرآن را با لحن عربى بخوانید و از لحن هاى اهل فسق و گناهان کبیره بپرهیزید. و یا در بعضى عزاداری ها دیده مىشود بهجاى آنکه نوحه خوانى شود تنها آهنگ مىنوازند و زنجیر مىزنند، اینها بىتردید تحریف عزادارى است و مورد رضاى سالار شهیدان نیست.
اشعار مداحان
بیان واژه های نابجا و بی مورد، در محتوای برخی نوحه ها، که گوینده و سراینده آنها بدون پشتوانه فکری و معرفتی الفاظی را بر زبان جاری می سازد که شأن و منزلت این واقعه عظیم از دید شنونده کاهش مییابد، بیان واژه های بیمحتوا و سبکی چون «نوکرتم» «قربونتم»، «داداش جونم» « میخوامت خیلی زیاد» «قربون چشمان قشنگت» «شاه حسین» «اعلیحضرت حسین»، «اعلیحضرت ابوالفضل»، « کلب رقیه»، «کلب الحسین»، «سگ توام» عوعو کردن و صدای پارس سگ درآوردن به همراه قلاده بستن به گردن مداحان و نوحه سرایانی که با حرکات نمایشی اسیر احساسات زودگذر خویش شده و به هر قیمتی صِرف بازارگرمی و گریاندن مخاطب به سمت اشعاری رفته اند که نه صِبغه تاریخی دارند و نه شور و شعور حسینی، اشعاری که امامان شیعه مانند معشوق وصف میشوند و از «چشمان سیاه» و «لب های غنچه ای» «بازوان پهن» و ... سخن ها به میان میآید به حدی که پا را از خطوط قرمز فراتر مینهند و این چنین موسیقی تحریف مداحی را می نوازند.
با ورود افراد بی اطلاع، ناتوان و بی سواد به جرگه مدّاحان و ذاکرین اهل بیت (ع)، آسیبهای جدی به ارزشهای معنوی و آئین های عاشورائی وارد آمده و این مصداق زنگ خطر است، زنگی که در صورت عدم پالایش و مقابله جدّی، با تحریفات، خرافات، بدعت های نامتعارف خطرات فرهنگی- مذهبی جبران ناپذیری در میان عموم به بار خواهد آورد و به قول استاد شهید مرتضی مطهری، امروزه باید به دروغ ها و تحریفاتی که وارد دستگاه عزاداری حضرت حسین (ع) شده باید گریست نه بر مصیبت حسین و شمشیرهائی که روز عاشورا در دشت خونین کربلا به پیکر شریفش وارد شد. ایشان درکتاب «تحریف های عاشورا» مینویسد: « امروز باید عزای حسین را گرفت، امّا برای حسین در عصر ما یک عزای جدّی است که در گذشته نبوده و آن هم دروغهائی که درباره حادثه کربلا گفته میشود، هیچکس جلوی این دروغها را نمیگیرد و به این مصیبت حسین بن علی (ع) باید گریست»
نقش مردم در صیانت از فرهنگ حسینی
یکی از مهمترین اهداف امام حسین (ع)در قیام عاشورا احیای امر به معروف ونهی از منکر است از این رو شایسته است عزاداران حسینی نیز برعزاداری های سنتی تاکید داشته واز ورود انحرافاتی چون استفاده از آلات موسیقی در دسته های عزاداری جلوگیری کنند.
پایان پیام/
نظر شما