زراره کیست و چه جایگاهی در رجال و حدیث شیعه دارد؟

زرارة بن اعین از جمله اصحاب امام باقر و امام صادق‏علیهما السلام می باشد که روایات بسیاری از آن دو بزرگوار در باب مسائل فقهی و دیگر مسائل نقل کرده است و حقّ بزرگی به گردن شیعه دارد.

به گزارش خبرگزاری شبستان، زرارة بن اعین از جمله اصحاب امام باقر و امام صادق‏علیهما السلام می باشد که روایات بسیاری از آن دو بزرگوار در باب مسائل فقهی و دیگر مسائل نقل کرده است و حقّ بزرگی به گردن شیعه دارد.

نجاشی(ره) در ترجمه او می‏گوید: «زرارة بن اعین بن سنسن... بزرگ اصحاب ما در زمانش و پیشتاز آنان. او قاری، فقیه، متکلّم، شاعر و ادیبی بود، که فضیلت و دین در او جمع شده و در آنچه که روایت می‏کرد، صادق بود...».[1]

شیخ طوسی‏(ره)در ترجمه وی می‏گوید: «زرارة بن اعین، اسم او عبد ربّه و کینه‏اش ابوالحسن و و زراره لقب او است. اعین پدرش، بنده‏ای رومی برای مردی از بنی شیبان بود که قرآن را فرا گرفت، سپس او را آزاد کرد... پدرش سنسن راهبی در کشور روم بود...».[2]

با مراجعه به کتب تراجم پی می‏بریم که زراره از مدح و توثیق بالایی برخوردار است. و روایات فراوانی در مدح او از اهل بیت عصمت و طهارت‏علیهم السلام وارد شده است. که به برخی از آن‏ها اشاره می‏کنیم:

1. امام صادق‏علیه السلام فرمود: «ما أحد احیی ذکرنا و احادیث ابی الاّ زرارة و أبوبصیر ولیث المرادی و محمّد بن مسلم و برید بن معاویة العجلی؛ و لولا هؤلاء ما کان أحد یستنبط هذا، هؤلاء حفّاظ الدین و أمناء أبی‏علیه السلام علی حلال اللَّه و حرامه، و هم السابقون إلینا فی الدنیا و السابقون الینا فی الآخرة»؛ [3] کسی ذکر ما و احادیث پدرم را احیا نکرد به جز زراره و ابوبصیر لیث مرادی و محمّد بن مسلم و برید بن معاویه عجلی. و اگر اینان نبودند هرگز کسی این را استنباط نمی‏نمود. اینان حافظان دین و امینان پدرم‏علیه السلام بر حلال و حرام خدایند. و آنان سبقت گیران به سوی ما در دنیا و آخرتند.

2. داوود بن سرحان از امام صادق‏علیه السلام نقل کرده که فرمود: «انّ اصحاب أبی کانوا زیناً احیاءً و أمواتاً، أعنی زرارة و محمّد بن مسلم و منهم لیث المرادی و برید العجلی. هؤلاء القوّامون بالقسط، و هؤلاء القوّامون بالصّدق، و هؤلاء السابقون السابقون اولئک المقربون»؛ [4] همانا اصحاب پدرم زینت بودند در حال زنده بودن و مرگشان، مقصودم زراره و محمّد بن مسلم و از آن جمله لیث مرادی و برید عجلی است. آنان برپاداران قسطند و آنان برپاداران صدقند. و آنان همان سبقت گیرندگان هستند، سبقت گیرندگانی که مقرّب درگاه الهی‏اند.

3. ابوبصیر می‏گوید: به ابی عبداللَّه عرض کردم: همانا پدرت مرا حدیث گفت که ابوذر و مقداد و سلمان فارسی سرهای خود را تراشیده تا با ابوبکر قتال نمایند. حضرت به من فرمود: «لولا زرارة لظننت انّ احادیث ابی ستذهب»؛[5]اگر زراره نبود گمان می‏کردم که احادیث پدرم ضایع شود.

4. و نیز فرمود: «رحم اللَّه زرارة بن اعین، لولا زرارة و نظرائه لاندرست احادیث ابی‏علیه السلام»؛ [6] خدا زرارة بن اعین را رحمت کند، اگر زراره و امثال او نبود احادیث پدرم مندرس و ضایع شده بود.

آیت اللَّه العظمی خویی‏رحمه الله در کتاب «معجم رجال الحدیث»، ده‏ها روایت در مدح زراره از رجال کشّی نقل کرده که برخی از آن‏ها در ترجمه زراره آمده و برخی نیز در ترجمه ابوبصیر لیث مرادی نقل شده است. آن‏گاه در آخر می‏گوید: «این روایات در حدّ استفاضه بوده با وجود آن‏که بسیاری از آن روایات صحیح السند است».[7]

فهرستی از روایات زراره که از امام باقر و امام صادق علیهما السلام نقل نموده بدین صورت است.

1 - زراره مجموعاً در سند 2097 حدیث آمده است.

2 - روایات او از امام باقرعلیه السلام 1236 روایت است.

3 - روایات او از امام صادق‏علیه السلام 449 روایت است.

4 - روایاتی را که از هر دو امام نقل کرده، به صورت «عنهما» 82 مورد است.

5 - روایاتی را که با تعبیر «عن احدهما» از یکی از آن دو نقل کرده 156 مورد است.
 

 

 

پایان پیام/

 

کد خبر 196070

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha