به گزارش خبرنگار شبستان، سومین نشست هم اندیشی اصحاب نشر با مسئولین وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با حضور سید محمد حسینی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و علی اسماعیلی سرپرست معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی عصر روز چهارشنبه 24 آبان همزمان با پنجمین روز برگزاری هفته کتاب در هتل انقلاب تهران برگزار شد.
«علی اسماعیلی» سرپرست معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با توجه به صحبت های اصحاب نشر در زمینه حمایت وزارت ارشاد در این باره گفت: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در دو قالب می تواند از ناشران حمایت کند. برگزاری نمایشگاه های استانی یکی از اقدامات و حمایت ها محسوب می شود. کتاب های نمایشگاه ها در مجموع با 40 درصد تخفیف در اختیار مخاطب قرار می گیرد.
وی افزود: تخصیص بهینه حمایت دیگری است که وزارت ارشاد از ناشران می کند. به طور کلی ما از 6 درصد کتاب ها می توانیم حمایت کنیم که هزینه این حمایت ها در سال گذشته 16 میلیارد و امسال به دلیل کسری بودجه به 6 میلیارد رسیده است. در نظر داریم این بودجه را تا آخر سال به 11 میلیارد افزایش دهیم.
اسماعیلی درباره نشر دیجیتال تاکید کرد: توسعه نشر دیجیتال یکی از اقداماتی است که وزارت ارشاد از آن حمایت خواهد کرد. گسترش نشر دیجیتال به معنی حذف نشر مکتوب نیست. کتاب مکتوب باید جایگاه مخصوص به خود را داشته باشد.
سرپرست معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره اعمال ممیزی اذعان داشت: در زمینه ممیزی برخوردهای سلیقه ای نداریم بلکه آثار با توجه به رعایت ضوابط و حفظ ارزش های اسلامی مجوز می گیرند.
وی در پایان صحبت های خود گفت: در "هفته کتاب" نهادها و ارگان های فرهنگی با توجه به امکانات خود برنامه هایی را برگزار می کنند. وزارت ارشاد در جهت بازبینی آیین نامه و دستورالعمل ها برای برگزاری "هفته کتاب" به صورت جدی اقدام کرده است.
در ادامه مراسم «سیدمحمد حسینی» وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره مکان نمایشگاه بین المللی کتاب تهران بیان کرد: در نظر داشتیم مکان نمایشگاه کتاب را به زمینی در مصلی انتقال دهیم ولی این مکان به اندازه کافی برای نمایشگاه کتاب بزرگ نبود.
حسینی تاکید کرد: خوشبختانه در دولت نهم تعداد کتابخانه ها در سطح کشور دو برابر شده است و این اقدام خوبی برای گسترش کتابخوانی محسوب می شود. با وجود اینکه تعدادی از اقدامات در "هفته کتاب" نمادین است ولی شرایط برای بازگو کردن مشکلات ناشران و برپایی نمایشگاه در این هفته به وجود می آید. افتتاح رادیو کتاب از دیگر اتفاقات شاخص در "هفته کتاب" است.
وی در پایان گفت: در تمامی دوره ها فعالیت های فرهنگی نتوانسته به طور کامل خود را تامین کند و دولت تنها جنبه حمایتی را بر عهده می گیرد. با این وجود آمارها نشان می دهد که در انجام امور فرهنگی وقفه صورت نگرفته است.
به گزارش شبستان، در این مراسم اصحاب نشر و قلم کشور نیز سخن گفتند. مریم جدلی نماینده انجمن زنان ناشر گفت: برگزاری نمایشگاههای استانی شرایطی را فراهم می کند که علاقه مندان به کتاب با تازه های نشر آشنا شوند ولی متاسفانه برای برگزاری نمایشگاه های استانی مشکلاتی را بر سر راه داریم.
جدلی افزود: باید با حمایت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و مسئولین نشر در جهت چاپ و نشر کتاب های مفید گام های بلندی را برداریم. در راستای این هدف تبلیغات و کمک رسانه ها نقش بسیار مهمی را می تواند ایفا کند.
سید علی اکبر رییس نیا نماینده انجمن فرهنگی ناشران آموزشی نیز درباره نمایشگاههای استانی بیان کرد: مطالعه روند کمی و کیفی نمایشگاه های استانی نشان دهنده تجدید نظر در نحوه برگزاری است. تشکیل کمیته استانی، تهیه ضوابط و آیین نامه های استانی، توسعه نمایشگاه های در استان ها، تسهیلات رفاهی برای مخاطبان از جمله تمهیدات انجمن فرهنگی ناشران آموزشی محسوب می شود.
حسن احمدی نماینده انجمن ناشران الکترونیک با اشاره به حمایت بیشتر از کتاب الکترونیک در این باره اظهار کرد: صنعت نشر ما باید خود را با پیشرفت و توسعه دنیای ارتباطات هماهنگ کند. کتاب الکترونیک در جهان جایگزین کتاب شده است با توجه به 11 میلیون مخاطب الکترونیکی در ایران باید خود را در زمینه کتاب الکترونیک ارتقا دهیم.
وی در ادامه صحبت های خود افزود: بسیاری از مخاطبان دسترسی به فروشگاه های خرید کتاب را ندارند ولی با گسترش کتاب الکترونیکی می توانیم کتاب مورد نظر را در اختیار مخاطبان در دورترین نقاط قرار دهیم.
حسینی نماینده خانه کتاب ضمن اشاره به مواجه شدن ناشران با مشکل گرانی کاغذ در ادامه اضافه کرد: تکثیر غیر قانونی آثار تحت حمایت، چرخه چاپ و تکثیر کتاب را مختل می کند. باید با آموزش همگانی و فرهنگ سازی جلوی این اتفاق را گرفت.
تعدیل قیمت کتاب، تجدید چاپ، گسترش صنعت چاپ و تخفیف خرید کتاب از جمله اقداماتی است که خانه کتاب در نظر دارد با حمایت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی انجام دهد.
عبدالعظیم فریدون نماینده ناشران کتاب کودک و نوجوان درباره ادبیات کودک گفت: ادبیات کودک و نوجوان سه مرحله را پشت سر گذاشته است. در مرحله اول ادبیات کودک در حال تجربه آموزی بود و در مرحله دوم با ورود بخش خصوصی، ادبیات کودک و نوجوان فعال شد. ولی متاسفانه در مرحله سوم این رشد با اختلال روبرو شد.
وی درباره دلایل این اختلال توضیح داد: سیستم نامناسب توزیع، سیاست های اعمال شده و پایین بودن سهم خرید کتاب برای مخاطبان، ادبیات کودک و نوجوان را با مشکل روبرو کرد. نداشتن دسترسی سریع مخاطب به کتاب موجب فاصله گرفتن وی با کتاب می شود.
مهدی میر دشتی نماینده تعاونی توزیع کنندگان کتاب تهران درباره شکل گیری این تعاونی گفت: در سال 73 به دلیل آشفتگی نشر و توزیع، گروهی از ناشران جلساتی را درباره حل این آشفتگی برگزار میکردند. اعضای این هیات با پیگیریهای مطالبات صنفی، تعاونی توزیع کنندگان کتاب را تشکیل دادند. این تعاونی از وزارت ارشاد خواستار صدور مجوز معافیت مالیاتی است.
مرتضی آخوندی نماینده انجمن اسلامی ناشران درباره انتشار کتب دینی اظهار کرد: ورود به عرصه کتاب های مذهبی از دو دیدگاه صورت می گیرد بعضی از ناشران برای منفعت طلبی و داشتن درآمد وارد انتشار کتاب های دینی می شوند. تعدادی از ناشرین هم برای خدمت و انجام وظیفه این کتاب ها را منتشر می کنند. برای فعالیت در عرصه دینی نباید وابسته به کارهای فرمایشی و سفارشی بود.
علیرضا ربانی نماینده انجمن ناشران بین الملل با بیان اینکه تحریم ها موجب به وجود آمدن شرایط سخت برای ناشران شده است در این باره تاکید کرد: تحریم های بحران ساز اخیر موجب کاهش منابع خارجی و گران شدن ناگهانی ارز، افزایش قیمت کتب خارجی را به همراه داشته است. ادامه این فشارهای اقتصادی رها کردن بسیاری از ناشرین این عرصه را همراه خود دارد.
محمد مهدی داودی پور نماینده اتحادیه ناشران نیز ضمن اشاره به مشکل کاغذ ومحدودیت برای چاپ کتاب درباره دیگرمشکلات موجود توضیح داد: کاغذ محور حرکت ناشران محسوب می شود ولی متاسفانه در حال حاضر به بزرگترین مشکل ناشران تبدیل شده است. از منابع تامین کاغذ داخلی که 7 کارخانه بود، 5 کارخانه به دلایل مختلف کار نمی کنند.
علی ثابت گفت: تبلیغات زیادی در زمینه مصرف گرایی به چشم می خورد ولی متاسفانه تبلیغ در زمینه کتاب و کتاب خوانی نداریم. با توجه به این شرایط وزارت فرهنگ و ارشاد در تبلیغ و اطلاع رسانی می تواند نقش به سزایی داشته باشد. همچنین می توان با همکاری نهادها و سازمان های فرهنگی دیگر تبلیغات شهری و رسانه ای را افزایش داد.
محسن ارجمند نماینده انجمن ناشران دانشگاهی درباره نمایشگاه کتاب عنوان کرد: تعداد ناشران و بازدید کنندگان از نمایشگاه کتاب افزایش یافته است و این موضوع میتواند در گسترش فرهنگ کتاب خوانی بسیار موثر باشد. ولی متاسفانه زیر ساختها و استراتژیها در زمینه برگزاری این نمایشگاه همچنان با مشکلات زیادی روبرو است.
محمود آموزگار دبیر اتحادیه ناشران و کتاب فروشان تهران ضمن اشاره به همکاری تمامی نهادهای فرهنگی در جهت گسترش صنعت نشر در ادامه صحبت های خود گفت: در تمامی کشورهای جهان تعداد کتاب فروشی ها بیش تر از ناشران است در صورتیکه در کشور ما تعداد ناشران بیش از کتاب فروشان هستند. این موضوع موجب روی آوردن به برپایی نمایشگاه های کتاب در استان های مختلف و گذاشتن تخفیف برای کتاب ها شده است.
پایان پیام/
نظر شما