به گزارش خبرنگار شبستان، مهدی گلشنی، در مراسم همایش ملی اسلام و آموزش علوم گفت: تکلیف ما این است که علم روز را گرفته، آن را غربال کنیم و با اتکا به خود و با استفاده از قرآن و بینش قرآنی علم جدیدی تولید کرده و نسخهای ملی بنویسیم.
وی در این همایش گفت: علوم در مفهوم عام درک عمیق طبیعت و عالم خلقت است که حس کنجکاوی بشر را ارضا میکند. در دیدگاه ادیان ابراهیمی هدف از کسب علم، فهم عالم خلقت و استفاده آن در راههای مشروع برای بهتر شدن وضع افراد است. دیدگاه دیگری نیز وجود دارد که کسب علم برای رسیدن به قدرت و ثروت است و پروژههای بزرگ علمی دنیا امروزه به این منظور پیگیری میشود و در دست غرب است.
گلشنی ادامه داد: متأسفانه در جامعه دانشجویی فعلی هدف از کسب علم در بسیاری از موارد تنها داشتن کار و امنیت کاری است.
وی با اشاره به یکهتازی دنیای اسلام در زمینه علم گفت: 350 سال در دنیا اسلام در زمینه علم و تولیدات علمی بیرقیب بوده و قرآن ستون پیشرفتهای علمی بوده است. قرآن با آیات مختلفی انسان را به مشاهده جهان خلقت و درک آفرینش تشویق میکند. تعلیمات قرآن ما را از حسگرایی بالاتر بوده و میخواهد که تنها به چیزهایی که دیده میشود، اکتفا نشده و تحقیق و پژوهش صورت بگیرد. قرآن مسلمانان را به کسب علم فرا میخواند و ائمه نیز در احادیث مختلفی برای کسب علم حتی اگر در دستان کفار باشد سفارش کردهاند، پس ما مجازیم علم را از هر منبعی بیاموزیم و این باعث شده تا مسلمانان 350 سال در عرصه علم بیرقیب باشند.
گلشنی افزود: در گذشته برخلاف امروز در جهان اسلام جامعیت علمی داشتیم و اعتقاد بر این بود که علوم از هم جدا نیستند و معتقد بودند انسان باید جوامع علوم را فرا بگیرد اما امروزه دانشکدههای علوم با فلسفه و علوم انسانی بیگانهاند و دید کلنگری بر دانشمندان ما حاکم شده و متخصصان تنها از زاویه دید خود و تخصصشان به دنیای علم مینگرند.
وی ادامه داد: متأسفانه این تفکر از زمان حاکمیت تفکر اشعری بر جهان اسلام حاکم شده است زیرا اشعری برای علوم عقلی ارزش قایل بوده و معتقد بود تنها علومی که از جانب پیامبر آمده علم است و سایر چیزها ارزشی ندارند. به مرور بر اساس نیازی که احساس شد نگاه به سایر زمینهها نیز به عنوان علم شکل گرفت و پس از آن تا دوره حال جو کاذب باعث انتخاب علوم میشود و معیارهایی که برای سنجش علم داریم معیارهایی اشتباه و تلقینشده از جانب غرب است.
این عضو شورای انقلاب فرهنگی گفت: در حال حاضر مقاله و مقالهنویسی به عنوان امتیاز مطرح میشود و دانشمندان ما به سمت مقالهنویسی و چاپ آن در ISI پیش رفتهاند، این مسئله چیزی نیست که باعث ارتقای سطح علمی ما شود.
گلشنی با اشاره به سال تولید ملی و حمایت از تولید داخلی گفت: دانشمندان ما نیازهای داخلی را فراموش کرده و به جای توجه به تولیدات داخلی به واردات اتکا شده است. ما نیاز به نوآوری علمی داشته و نبود آن بسیار خجالتآور است. دانشجویان ما تنها به دنبال تولید مقالهاند و از نوآوری و رفع نیازهای داخلی دور افتادهاند. همین موضوع باعث تحریمها شده است.
وی ادامه داد: خودکفایی رسالت مهم کشور است و به جای افتخار به تولید مقالات باید به سمت نوآوری و خودکفایی که ما را بینیاز میکند، برویم. در تحریمهای فعلی رفع نیازهای کشور بسیار مهم است و اگر تولیدات داخلی را فراموش کنیم و از تواناییهای داخلی غافل بمانیم واردات وسایل حرام است. دانشگاه باید به سمت رفع نیاز صنعت پیش برود تا به استقلال کامل برسیم.
وی در ادامه درباره ارزش کیفی تولیدات داخلی گفت: توجه به کیفیت در مملکت ما مغفول مانده و از همین رو مردم به دنبال محصولات خارجی هستند زیرا آنها را با کیفیت دیدهاند، ما باید به کیفیت برسیم و به جای کمیت مقالات به کیفیت و پویابودن آنها ارزش دهیم.
وی با اشاره به حاکمکردن بینش وسیعتر در محیط علمی گفت: توجه به کارشناسان و متخصصان بسیار مهم است و در هر زمینهای باید از صاحبنظران نظرسنجی شده و شایستهسالاری صورت بگیرد. مشارکت نخبگان در تولید علم بسیار مهم است و نخبگان و استعدادهای برتر باید به طرز مناسب حمایت شده تا شأن علمیشان حفظ شود. در این صورت است که از فرار مغزها جلوگیری میشود.
گلشنی تصریح کرد: بخشی از علت فرار مغزها نبود جاذبه و محیط دلگرمکننده و بخش دیگر نبود علاقه به کشور است که دانشگاهها باید به سمت تولید متخصصان و دانشمندان عاشق کشور پیش بروند.
این عضو شورای انقلاب فرهنگی در پایان گفت: هیئت علمی دانشگاهها و مسئولان آموزش عالی باید به سمتی پیش بروند که به جای مشقکردن آموزههای غرب تولید سرمشق کنند.
پایان پیام/
نظر شما