خبرگزاری شبستان: اهل مسجد در معنای عرفی آن که شامل نمازگزاران هستند شامل بانیان و متولیان که از هیات امنا، کسبه و بازاریان، دانشجویان، معلمان، جوانان و نوجوانان، کودکان، پیران و کهنسالان می شود و می توانند با تکیه بر صلاحیت ها و شایستگی های خود نقش ارزنده ای را در مساجد ایفا کنند و در راستای پویایی و بالندگی آن موثر باشند.
در زمینه ویژگی های نمازگزاران شایسته، از دیدگاه قرآن کریم می توان گفت که خداوند متعال در آیات مربوطه به مسجد ضرار با جمله ای کوتاه ولی بسیار پرمحتوا ویژگی اصلی نمازگزاران شایسته را بیان نموده است آن سخن است درباره نمازگزاران مسجد قبا می فرماید: در مسجد قبا مردانی یافت می شوند که دوستدار پاکیزه خویی و پاکیزگی اند و خداوند متعال پاکان را دوست دارد.
با توجه به این که طهارت و پاکی در این آیه قیدی ندارد روشن می شود طهارتی که نمازگزاران مسجد قبا داشتند هم طهارت از گناه و معصیت و هم طهارت از آلودگی های ظاهری بوده است اگرچه پاره ای از روایات طهارت را در آیه به طهارت ظاهری تفسیر نموده اند. ولی در روایات در صدر محدود نموده دایره طهارت و منحصر بفرد بودن آن به طهارت ظاهری نیست و از سوی دیگر قرآن کریم در آیه 37 از سوره نور نیز در توصیف آنان که در مسجد حضور می یابند می فرماید: در مساجد مردانی حضور می یابند که هیچ معامله و تجارتی آنان را از یاد خداوند و به پا داشتن نماز و پرداخت زکات بازنمی دارند. آنان از روزی که دل ها و دیدگان دچار دگرگونی می شود در هراسند.
با توجه به این دو آیه روشن می شود که نمازگزاران شایسته مسجد از دیدگاه قرآن از ویژگی های زیر برخوردار است:
الف. دوستدار پاکیزگی جسم و نیز تهذیب و تطهیر باطن و روح خویشند.
ب. وظایف و تکالیف دینی خویش همچون زکات و نماز را انجام می دهند چه مراد از به پای داشتن نماز و پرداخت زکات در حقیقت تمامی اعمال صالحی است که خداوند متعال بندگان خویش را به انجام آن ها فرمان داده است.
ج. تجارت و فعالیت های اقتصادی و هر کار دیگری آنان را از یاد خداوند متعال و ذکر قلبی بازنمی دارد.
د. از فردای قیامت ترسناک و هراسانند. این انسان های شایسته افزون بر این که هم محبوب خدایند، خداوند متعال اعمال آنان را پاک می نماید و برترین پاداش ها را به آنان می دهد و از فضل بی کران خویش به آنان ارزانی می دارد.
هر یک از نمازگزاران که از افراد و گروه های مختلفی تشکیل شده اند می توانند با توجه به توانایی ها و شیوه هایی که در محدوده توان خود و موقعیت شغلی و اجتماعی که دارند موثر واقع شوند نقش بسزایی در جذب نسل جوان داشته باشند. حضور یک یا تعدادی از بازاریان و کسبه محل، می تواند از طریق کمک های مالی، گفت و گوی مستقیم و غیر مستقیم، ارسال نشریه، اطلاعیه، بروشور، هماهنگی با بانک ها و موسسات مالی و اعتباری و قرض الحسنه و مستمندان نمازگزار کمک کند و ایجاد کار مناسب جهت دریافت کار آبرومندانه کمک های مالی اهالی مسجد با هدف جلوگیری از شائبه اجبار و اکراه و رودربایستی در پرداخت این کمک ها به جوانان و نوجوانان، مشارکت در برنامه های اعیاد مذهبی و ملی و ... و کمک های مالی و معنوی، برگزاری کلاس ها ی آموزشی و ... می توان از عهده معلمان برآیند برای نسل جوان به مسجد و کمک مالی و هم معنوی شود.
راهکارهای پیشنهادی برای جذب نسل جوان به مسجد
مجموعه رویکردهای زیر می تواند از طرف امام جماعت نقش مهمی را در جذب نسل جوان به مساجد داشته باشد:
_ سعی در برقراری ارتباط مستمر با دانشجویان و دانش آموزان و ... که در جوار مسجد ساکن اند یا مشغول به تحصیل اند و برگزار یجلسات ویژه با آنان جهت آشنایی بیشتر با وضعیت ایشان و رفع مشکلات مالی که در این امر می تواند زمینه انس بیشتر آنان با مساجد را فراهم آورد.
_ به کارگیری زبان علمی و زبان روز در بیان مطالب و سخنرانی ها به خصوص در زمانی که اکثر مخاطبان آن جوانان و نوجوانان می باشد.
_ برگزاری سلسله جلسات دوسویه علمی با حضور اساتید و مدرسان و مراکز آموزشی در مساجد و نیز اجرای جلسات دینی و معارف اسلامی توسط آنان جهت استفاده از توان مراکز علمیه در فعالیت های فرهنگی
_ هماهنگی با آموزش و پرورش و مراکز ساخت مدارس و مراکز آموزشی جهت ساخت این مراکز در کنار مساجد
_ برگزاری جشن ازدواج دانشجویان در مساجد از طریق هماهنگی با مراکز ذیربط
_ پاسخ گویی به پرسش های دینی و رفع شبهات نسل جوان
جوان اگر احساس کند مسجد محلی برای پاسخ گویی به سوالات است و در آن شخصیت ارزشمند و فرهیخته ایست که او را درک می کند، خواه ناخواه به سمت و سوی او متمایل می گردد و دیگران را با خود همراه می سازد. بنابراین مدیران مساجد باید به جوان فرصت دهند تا در امور مساجد مشارکت کند، احساساتش را بیان کند و تاملات گرم و صمیمی را با آنان در پیش گیرند. همچنین به میزان پیشرفت جوانان در ارتباط با مسجد توجه کنند، از انجام دادن رفتارهای متزلزل اجتناب کنند، به اعتماد به نفس و پذیرش شخصیت مثبت فرد از خود اهمیت دهند و فضایی گرم و دل انگیز در مساجد را فراهم کنند.
نویسنده: سکینه دامن پاک جامی
پایان پیام/
نظر شما